895
| CreativeProtagon

Δημητριάδης: Πρόσωπο-κλειδί και σάκος του μποξ

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 5 Αυγούστου 2022, 16:05
|CreativeProtagon

Δημητριάδης: Πρόσωπο-κλειδί και σάκος του μποξ

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 5 Αυγούστου 2022, 16:05

Η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, ενός προσώπου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ, ήρθε μετά από έξι χρόνια κατά οποία «σήκωσε μεγάλο βάρος και δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη την Παρασκευή.

«Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει  κατηγορηματικά δηλωθεί» σχολίαζαν τα ίδια στελέχη αμέσως μετά την έκδοση της ανακοίνωσης από το Μέγαρο Μαξίμου που έκανε γνωστή την είδηση. Τη θέση του κ. Δημητριάδη ανέλαβε ο Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι παραιτήθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων» και ότι τη θέση του αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Παράλληλα, πληροφορίες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Κοντελέοντα ανέφεραν ότι για την εν λόγω νόμιμη επισύνδεση που έγινε με εισαγγελική άδεια δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου και ότι αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ –η ευθύνη πάντως της οποίας ανήκει στο Μαξίμου.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν αμέσως μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του κ. Δημητριάδη πώς «είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι “ηλεκτρικές καρέκλες”» σχολιάζοντας ότι παραμονή σε αυτές «πχ. στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο». Ο κ. Δημητριάδης παρέμεινε στη θέση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού τρία χρόνια και έναν μήνα, αλλά οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια.

Ο κ. Δημητριάδης ήταν ένας από τους αφανείς πρωταγωνιστές -πολλοί λένε ο πιο σημαντικός- της εκστρατείας του κ. Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ (στην προσπάθεια που άρχισε μετά το τραυματικό καλοκαίρι του 2015), όταν πολλοί πίστευαν ότι το «κεντρώο και φιλελεύθερο εγχείρημα» Μητσοτάκη, ενός από τους ελάχιστους πολιτικούς -και εντός ΝΔ- που στάθηκαν καθαρά απέναντι στον λαϊκισμό, δεν είχε καμία τύχη.

Ο πρώην πλέον γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, νομικός στο επάγγελμα, βρισκόταν κοντά στον κ. Μητσοτάκη από την εποχή που ο νυν Πρωθυπουργός ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα χρόνια των μνημονίων (2013-2015). Ως υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την προεδρία της ΝΔ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία που ανέτρεψε τελικά όλες τις προβλέψεις.

Αντίστοιχα σημαντικός ήταν ο ρόλος του και στα χρόνια που ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Δημητριάδης υπήρξε ένα από τα πρόσωπα με τα οποία ο κ. Μητσοτάκης συνεργάστηκε πολύ στενά στην Πειραιώς σε καθημερινή βάση και το οποίο ανέλαβε οργανωτικές ευθύνες και τήρησε τις ισορροπίες σε ένα κόμμα που η ενότητα παρέμενε -στην αρχή- ζητούμενο.

Αγαπημένος εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο κ. Δημητριάδης, 43 ετών σήμερα, είναι δικηγόρος με σπουδές στη Βρετανία και ανιψιός του Πρωθυπουργού. Είναι γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη και του δικηγόρου Σπύρου Δημητριάδη που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα περίπου χρόνο.

Μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019, ο κ. Δημητριάδης ανέλαβε τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού. Πρόσωπο κεντρώων πεποιθήσεων που ανήκει στην μεταρρυθμιστική πτέρυγα της ΝΔ, σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος στη διαχείριση κρίσεων, πάντα δίπλα στον Πρωθυπουργό. Από τα γεγονότα του Εβρου τον Μάρτιο του 2020, στο ξέσπασμα της πανδημίας και την πρώτη προσπάθεια οργάνωσης της κρατικής μηχανής, ως το «θερμό» καλοκαίρι των Ελληνοτουρκικών και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, ο ρόλος του κ. Δημητριάδη ήταν συντονιστικός και ουσιαστικός, με καθημερινή παρουσία, μέρα – νύχτα τις περιόδους των μεγάλων κρίσεων, στο Μαξίμου.

Παράλληλα, εκτός από την καθημερινή ευθύνη της διαχείρισης κρίσεων, ως στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, διατηρούσε στενή σχέση επαφής και επικοινωνίας με τα στελέχη του κόμματος. Από τους υπουργούς και τους βουλευτές ως τα στελέχη της Πειραιώς και τη νεολαία, στηρίζοντας νέα στελέχη όπως ο Παύλος Μαρινάκης ο οποίος εξελέγη το 2021 γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Αναπόφευκτα, ευρισκόμενος στη θέση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης ήταν διαρκώς στο στόχαστρο των επιθέσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με την εκτόξευση κατηγοριών από στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης, αλλά και φαιδρών δημοσιευμάτων από εφημερίδες που τοποθετούνται στο ακραίο φάσμα του λεγόμενου «κίτρινου Τύπου» και ειδικεύονται στην προσβολή της προσωπικότητας δημόσιων προσώπων και των οικογενειών τους.

Το τελευταίο επεισόδιο ήταν αυτό των δημοσιευμάτων γύρω από το λογισμικό Predator και την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην οποία βρήκε και την ευκαιρία να επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να τη συσχετίσει με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε σχέση με αυτή την ιστορία και κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν «το κλίμα τοξικότητας» που επιχείρησαν να χτίσουν συγκεκριμένοι κύκλοι γύρω από το πρόσωπό του κ. Δημητριάδη.

Ο κ. Δημητριάδης από την πλευρά του δεν αντέδρασε όλο αυτό το διάστημα, ούτε επέλεξε τις δημόσιες δηλώσεις απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκε, ενώ μένει να φανεί τι θα πράξει στο εξής από τη στιγμή που απελευθερώνεται από τη θεσμική του ιδιότητα.

Από την ούτως ή άλλως πολύ μετρημένη δημόσια παρουσία του -σε αντίθεση με τη βαρύτητα των καθηκόντων του στο Μέγαρο Μαξίμου- ξεχωρίζει η επίλυση προβλημάτων σε μικρούς δήμους της χώρας (πχ. οι νέες βιβλιοθήκες και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία) και οι δράσεις που αφορούσαν σε προβλήματα υποδομών ακριτικών περιοχών, όπως το Φαρμακονήσι και η Χάλκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News