1239
Ο διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρ. Ράμμος στη Βουλή. Σε δεύτερο πλάνο οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης και Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης | INTIME NEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Γεραπετρίτης: Το ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 18:33
Ο διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρ. Ράμμος στη Βουλή. Σε δεύτερο πλάνο οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης και Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης
|INTIME NEWS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Γεραπετρίτης: Το ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 18:33

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Γιώργος Γεραπετρίτης αρνήθηκε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου συζητήθηκε η καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου. Δεν υπάρχει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση, φέρεται να δήλωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας.

Την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να διερευνηθεί η καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη.

Ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να δήλωσε ότι το ελληνικό νομικό πλαίσιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις είναι από τα πιο αυστηρά στον κόσμο. Οπως υπογράμμισε, όποτε συμβαίνει κάτι σχετικό για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν γίνεται γνωστοποίηση κατά την παγκόσμια πρακτική και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή σε περιπτώσεις κατασκοπίας εκ μέρους άλλης χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel, ο κ. υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει υπογράψει τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση παρά μόνο με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν αρμόδιος υπουργός ήταν ο κ. Τόσκας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, καθώς και έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου όπου καταγράφονται απόπειρες παρακολούθησης πέντε υπουργών και  ενός πρωθυπουργού, μία απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και 300 περιπτώσεις εντοπισμού του λογισμικού Pegasus στην Ουγγαρία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ταύτιση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ

Με πλήρη ταύτιση απόψεων και θέσεων εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τους εκπροσώπους τους, Γιώργο Κατρούγκαλο και Χάρη Καστανίδη αντίστοιχα να επιχειρούν να συνδέσουν την απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό αλλά και δημοσιεύματα των εφημερίδων Δημοκρατία και ΕΦΣΥΝ για χακαρίσματα και δήθεν παρακολουθήσεις προσφυγόπουλων και δικηγόρων. «Οποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη», φέρεται να είπε ο κ. Καστανίδης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη συνέχεια μπέρδεψε τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο με τον Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και του επιτέθηκε για την Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως και με μάλλον… σκωπτική διάθεση στους διαδρόμους και το περιστύλιο της Βουλής, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, φέρεται να τόνισε ότι ετησίως υποβάλλονται 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με αυτά της υπηρεσίας στην οποία προΐσταται να αποτελούν ένα μικρό υποσύνολο. Το 2021, μάλιστα, τα αιτήματα της ΕΥΠ μειώθηκαν κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού», αυτά διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων εξήγησε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς το 2018 ανιχνεύθηκε σε 45 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει ότι υπάρχει και ανάλογη δραστηριότητα, φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, υπενθυμίζοντας πως λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς.

Ο διοικητής της ΕΥΠ, τόνισε πως η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η προαπαιτούμενη έγκριση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η νομοθεσία και οι… καθυστερήσεις

Η σημερινή κυβέρνηση από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα τη θωράκιση της χώρας και την προστασία των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Οδηγία 2016/680 για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από αστυνομικές και δικαστικές αρχές που έπρεπε να ενσωματωθεί ως τις 6 Μαΐου 2018, η Ελλάδα την ενσωμάτωσε και ψήφισε τον εφαρμοστικό νόμο για τον κανονισμό 2016/679 (Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων) με το νόμο 4624/2019, στις 29 Αυγούστου 2019.

Η καθυστέρηση της προηγούμενης κυβέρνησης είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει και η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού και της οδηγίας των προσωπικών δεδομένων εφαρμόζοντας μέχρι τότε το Ν.2472. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα τον Ιούλιο του 2019 κάλεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει κυρώσεις για την ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποφεύχθηκε χάρη στην άμεση νομοθετική παρέμβαση της σημερινής κυβέρνησης, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Αύγουστο του 2019, όποτε και ψηφίστηκε ο νόμος 4624/2019 (ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία και εφαρμοστικός νόμος).

Η στάση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Την επίσημη θέση της Κουμουνδούρου για τα όσα διημείφθησαν στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης μίλησε για «προσπάθεια συγκάλυψης» και απέδωσε πολιτικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό. Συμφώνησε, δε, με τον κ. Καστανίδη πως ο δράστης «στην μόλυνση του τηλεφώνου Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη» ήταν κοινός.

«Θεωρούμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Αντιθέτως από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά τριών εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες. Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον Πρωθυπουργό, που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγοντάς την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Ενδεικτικά αναφέρω την δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό ΕΥΠ με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, η αλλαγή τρόπου πρόληψης προσωπικού ΕΥΠ . Η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στην μόλυνση του τηλεφώνου Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ήταν κοινός», σημείωσε ο κ. Κατρούγαλος.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε επί της συζήτησης στη Βουλή με επίσημη ανακοίνωσή του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

«Η κυβέρνηση, αφού πρώτα χρειάστηκε σχεδόν δύο ημέρες για να ξεπεράσει την αμηχανία της μπροστά στην εξαιρετικά σοβαρή διαπίστωση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου ότι μεταξύ διακοσίων και πλέον ευρωβουλευτών, ο μόνος που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθεί ήδη συστηματικά να υποβαθμίσει την υπόθεση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη», ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη.

Προσέθεσε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε διατεταγμένη υπηρεσία είπε ψέματα ότι δεκάδες άλλοι ευρωβουλευτές έχουν πέσει θύματα των λογισμικών Pegasus και Predator» και κάλεσε «τον κ. Οικονόμου να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων ευρωβουλευτών από Ουγγαρία, Ισπανία κλπ. που επικαλείται» μιας και που «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν κατέθεσε εικασίες αλλά αποδείξεις».

«Σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη μόλις άνοιξε. Μετά την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκάλυψαν αυτά που έκρυβαν τόσους μήνες για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη», τόνισε το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και ζήτησε εκ νέου από την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη να ερευνήσουν ποια πρόσωπα και ποιες εταιρείες εμπλέκονται στην χρήση του λογισμικού παγίδευσης και παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα.

«Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ζήτημα Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει εκπτώσεις», κατέληξε.

«Καμία απολύτως σύνδεση των υποθέσεων Ανδρουλάκη – Κουκάκη», σχολίασε η Πειραιώς

Σε συνέχεια των παραπάνω πηγές της ΝΔ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχολίασαν πως «είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα» και διευκρίνισαν, ως προς το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων που βασίστηκαν σε αυτές τις διαρροές πως «ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση».

«Πρόκειται για απιθανή μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...