663
Το πρωτοφανές περιστατικό έγινε μέσα στη Μονή Πετράκη, στο κέντρο της Αθήνας | Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μονή Πετράκη: Επίθεση με βιτριόλι κατά μητροπολιτών

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 20:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/06/2021, 23:59
Το πρωτοφανές περιστατικό έγινε μέσα στη Μονή Πετράκη, στο κέντρο της Αθήνας
|Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μονή Πετράκη: Επίθεση με βιτριόλι κατά μητροπολιτών

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 20:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/06/2021, 23:59

Ενα πρωτοφανές περιστατικό επίθεσης μέσα στη Μονή Πετράκη, στην Αθήνα, σημειώθηκε την Τετάρτη όταν ιερομόναχος επιτέθηκε με βιτριόλι σε αρχιερείς κατά τη διάρκεια δίκης σε Συνοδικό Δικαστήριο προκαλώντας τον τραυματισμό μητροπολιτών, ιερέων και ενός αστυνομικού.

Τα θύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο όπου θα χρειαστεί να παραμείνουν για εξετάσεις χωρίς να κρίνεται η κατάστασή τους ανησυχητική.

Ο 37χρονος ιερομόναχος, που ανήκει στην Μητρόπολη Βέροιας, έριξε το καυστικό υγρό που κουβαλούσε σε δύο μπουκάλια αναψυκτικού, αν και χρησιμοποίησε μόνο ένα. Δικαζόταν σε δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο καθώς φέρεται να εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών. Το δικαστήριο θα οριστικοποιούσε την ποινή της καθαίρεσης.

Την επίθεση δέχτηκαν οι μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Αρτας Καλλίνικος, Δρυινουπόλεως Ανδρέας, Ζακύνθου Διονύσιος, Κηφισιάς Κύριλλος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας Αντώνιος. Ακόμη τραυματίστηκαν δύο κληρικοί του δικαστηρίου, όπως και ο αστυνομικός.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από τους παριστάμενους και έχει συλληφθεί. Ο δράστης είπε σε αστυνομικούς: «Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν».

Εξι μητροπολίτες και γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων διακομίστηκαν αρχικά στο Λαϊκό Νοσοκομείο και ο αστυνομικός στο 401 ΓΣΝ. Φέρουν τραύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, αλλά δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Αργότερα διακομίστηκαν στο «Γ. Γεννηματάς» οι μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας για οφθαλμολογική παρακολούθηση. Στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ έχουν διακομιστεί οι μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται ανησυχητική και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση. Ο μητροπολίτης Αρτας, ο οποίος μετέβη με ίδιο μέσο στο ΚΑΤ, έχει λάβει εξιτήριο.

Κικίλιας: Τραγικό περιστατικό, ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή, με το ΕΚΑΒ που έφτασε στη Μονή Πετράκη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν αρχικά οι τραυματίες.

Ερωτώμενος πόσοι τραυματίες είναι σοβαρά, ο υπουργός απάντησε: «Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες ιατρικής φύσεως. Νομίζω ότι τα νοσοκομεία και η υγειονομική Περιφέρεια, σωστά και οργανωμένα, όταν θα υπάρχει λόγος θα εκδώσουν ιατρικό ανακοινωθέν».

Τόνισε ότι « ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει και ενημερώνεται συνεχώς».

Επισήμανε ακόμη ότι «είναι προφανές ότι είναι ένα τραγικό συμβάν, έχει δύο εκφάνσεις. Η μια αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει ήδη επιληφθεί και ο υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης, και το άλλο είναι ιατρικής φύσεως και έχει να κάνει με το υπουργείο Υγείας. Επαναλαμβάνω, είναι πρωτόγνωρο γεγονός, τραγικό γεγονός. Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε άμεσα είναι να προσφέρουμε στους αρχιερείς μας τις πρώτες βοήθειες και μετά να εκτιμηθεί σωστά και επιστημονικά η κατάστασή τους, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω ιατρική αγωγή ή θεραπεία εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί».

Ιερώνυμος: «Αποφύγαμε τα χειρότερα»

«Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά πιστεύουμε ότι με τη φροντίδα των ιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία» επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες από τη Μονή Πετράκη. Τόνισε ακόμη ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα».

Αναφερόμενος στην επίθεση είπε πως είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας γιατί είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία.

Τέλος, ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας που έσπευσε στο Λαϊκό.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αμέσως μόλις πληροφορήθηκε όσα συνέβησαν στη Μονή Πετράκη, προκειμένου να του εκφράσει τη συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς και να ευχηθεί ταχεία αποκατάσταση της υγείας όλων όσοι τραυματίστηκαν.

Ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για το ενδιαφέρον και τις ευχές του, τις οποίες και θα μεταφέρει προς τους τραυματίες και προς όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το περιστατικό
Σακελλαροπούλου: Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου

Για το πρωτοφανές περιστατικό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο Twitter και αφού επικοινώνησε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εξέφρασε τον αποτροπιασμό της και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στα θύματα.

Με τον αρχιεπίσκοπο επικοινώνησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και του εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την ειδεχθή επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...