370
Ο φακός συνέλαβε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν να παίρνουν διαφορετικούς δρόμους - για λίγο, για πολύ; Το μέλλον θα δείξει | Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Monde: Υποχώρηση για τον Ερντογάν η εύθραυστη ισορροπία στην Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 12:58
Ο φακός συνέλαβε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν να παίρνουν διαφορετικούς δρόμους - για λίγο, για πολύ; Το μέλλον θα δείξει
|Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Monde: Υποχώρηση για τον Ερντογάν η εύθραυστη ισορροπία στην Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 12:58

Σε μειονεκτική θέση έφτασε στη Μόσχα για τις συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με τη Συρία και την επαρχία Ιντλίμπ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αλλά έπειτα από έξι ώρες δεν κατάφερε να κερδίσει πολλά περισσότερα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν μεταξύ άλλων στη δημιουργία μιας ζώνης 12 χιλιομέτρων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομoυ M4 (δηλαδή από 6 χλμ. σε κάθε πλευρά του δρόμου ) που συνδέει τη Λατάκια με τη βόρεια Συρία. Από τις 15 Μαρτίου θα αρχίσουν κοινές τουρκορωσικές περιπολίες.

Η Monde, συνοψίζοντας τη συνάντηση των δύο ανδρών, κάνει λόγο για μια υποχώρηση, ένα πισωγύρισμα, για τον τούρκο πρόεδρο που είδε αιτήματά του να αγνοούνται, αλλά και τη Δαμασκό να διατηρεί τα εδάφη που κέρδισε από την Τουρκία.

Στη συμφωνία, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα σε μια εβδομάδα από τους υπουργούς Αμυνας Ρωσίας και Τουρκίας, υπάρχει μια αόριστη αναφορά στη διευκόλυνση της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους και την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. «Στο μέτρο του δυνατού», όπως αναγράφεται.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η Monde που επικαλείται ρώσο αναλυτή, «πρόκειται για υποχωρήσεις –έστω και μικρές– που είναι δύσκολο να “καταπιεί”» η Τουρκία. Δεν έχει όμως τη δυνατότητα να κάνει κάτι διαφορετικό.

Αλλο ένα ασαφές σημείο: τι θα γίνει με τον αυτοκινητόδρομο M5, που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, για την τύχη του οποίου δεν υπάρχει καμία αναφορά. Η απώλειά του θα ήταν πλήγμα για την Τουρκία, προσθέτει ο αναλυτής.

Εν τω μεταξύ, όσο συνεχίζονταν οι συνομιλίες, άλλοι δύο τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 59 από την έναρξη των συγκρούσεων. Αυτός είναι ο επίσημος απολογισμός: οι φήμες βοούν ότι τα θύματα από τουρκικής πλευράς είναι πολλά περισσότερα.

Και τι αποκόμισε η Μόσχα; Η Monde σημειώνει αφενός ότι δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες και αφετέρου ότι η ρωσική πλευρά κέρδισε το βασικό, να απομακρύνει δηλαδή την προοπτική μιας απευθείας τουρκορωσικής αντιπαράθεσης.

Η συμφωνία, ανέφερε το Associated Press, δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να επιτρέψει στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ να διατηρήσει τον έλεγχο στους στρατηγικής σημασίας οδικούς άξονες και, άρα, τον έλεγχο της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο χώρας. Πάντως, σε μια μικρή παραχώρηση προς την Τουρκία, θα σταματήσει η προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης να ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...