483
Win - win στη Μόσχα, αλλά για διαφορετικούς λόγους: ο Ερντογάν απέφυγε (προσωρινά) τον διασυρμό στη Συρία, ο Πούτιν κράτησε τις διακρατικές μπίζνες ζωντανές | Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν έδωσε χείρα βοηθείας στον Ερντογάν με εκεχειρία στην Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 20:29
Win - win στη Μόσχα, αλλά για διαφορετικούς λόγους: ο Ερντογάν απέφυγε (προσωρινά) τον διασυρμό στη Συρία, ο Πούτιν κράτησε τις διακρατικές μπίζνες ζωντανές
|Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν έδωσε χείρα βοηθείας στον Ερντογάν με εκεχειρία στην Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 20:29

Μεγάλη σε διάρκεια, πλούσια σε μυστικότητα, απρόσβλητη από ουσιαστική δημοσιότητα: η μοσχοβίτικη συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (και των αντιπροσωπειών τους) διεξήχθη «κεκλεισμένων των θυρών» και διήρκεσε πολλές ώρες (περισσότερες από έξι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters) την Πέμπτη 5 Μαρτίου.

Οταν οι συνομιλίες του ντουέτου και των κουστωδιών ολοκληρώθηκαν κάποτε, οι Πούτιν και Ερντογάν μίλησαν στους δημοσιογράφους και ανήγγειλαν ότι από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 5 Μαρτίου θα ισχύσει εκεχειρία στον θύλακα του Ιντλίμπ.

Ο Ερντογάν φαίνεται να δέχεται με ανακούφιση την χείρα βοηθείας του Πούτιν, ώστε να τηρηθούν τα προσχήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια της Τουρκίας αλλά και την προσωπική του, αφού η εν λόγω εκεχειρία θα σταματήσει τα δρομολόγια των φορτηγών που μεταφέρουν από τη Συρία στην Τουρκία τα φέρετρα των τούρκων στρατιωτικών.

Ο Πούτιν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έριξε το βάρος στην «προσωπική επαφή των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας» η οποία «επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων» και δήλωσε ότι «ελπίζει  πως η συμφωνία τους θα οδηγήσει σε διακοπή της στρατιωτικής δράσης στην επαρχία Ιντλίμπ».

Οση ώρα διαρκούσαν οι διαβουλεύσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι δημοσιογράφοι του διεθνούς Τύπου δεν γνώριζαν καν αν συζητούσαν οι δύο άνδρες μόνοι τους ή συμμετείχαν και αντιπροσωπείες των κυβερνήσεών τους. Αργότερα τους ανακοινώθηκε ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων διήρκησε 2,5 ώρες και ακολούθησε το μίτινγκ των δύο αντιπροσωπειών, παρουσία τους βεβαίως.

Κατά πληροφορίες, στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας αλλά και εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών των δύο κρατών.

5 Μαρτίου, Μόσχα: μόλις έχουν τελειώσει οι μαραθώνιες συνομιλίες των Ρώσων και των Τούρκων στη Μόσχα – ο Πούτιν μιλάει στον Τύπο και ο Ερντογάν τον παρακολουθεί (δίπλα τους στέκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ) |Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Η συνάντηση έγινε με αφορμή τα πολεμικά επεισόδια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, τα οποία διαταράσσουν ένα πλαίσιο πολυεπίπεδων διακρατικών σχέσεων και, θεωρητικά, απειλούν αμοιβαίου οφέλους οικονομικές συμφωνίες σε κάθε τομέα: από τη γεωργία μέχρι την ενέργεια.

Το έτσι και αλλιώς μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τη συνάντηση το συντήρησε όσο μπόρεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν λέγοντας ότι «δεν αποκλείεται» μετά το πέρας των συνομιλιών οι δύο πρόεδροι να προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

Τώρα μένει να δούμε έως πότε θα διαρκέσουν τα συμφωνηθέντα.

Τα κατά συνθήκην ψεύδη

Πριν από την έναρξη του μίτινγκ, ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ερντογάν για τον θάνατο των τούρκων στρατιωτικών στη Συρία, λέγοντας ότι ο συριακός στρατός δεν γνώριζε ότι σκότωνε Τούρκους και ότι και εκείνος είχε απώλειες!

Απευθυνόμενος στον Ερντογάν αναφορικά με τα γεγονότα στην επαρχία Ιντλίμπ, ο Πούτιν είπε: «Ο θάνατος ανθρώπων (σ.σ.: τούρκων στρατιωτικών) είναι πάντα τραγωδία. Δυστυχώς, όπως σας είχα πει και στην τηλεφωνική μας συνομιλία, κανένας, ούτε οι Σύροι στρατιωτικοί, δεν γνώριζε τις θέσεις στις οποίες βρίσκονταν (σ.σ.: οι τούρκοι στρατιωτικοί). Την ίδια στιγμή και οι σύροι στρατιωτικοί επλήγησαν και ο συριακός στρατός είχε σοβαρές απώλειες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...