237
O σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ όπως εμφανίστηκε στη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Δαμασκό στις 7 Ιανουαρίου | EPA/ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Συρία: εκλογές τον Απρίλιο, παρά τον πόλεμο στο Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 21:12
O σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ όπως εμφανίστηκε στη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Δαμασκό στις 7 Ιανουαρίου
|EPA/ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Συρία: εκλογές τον Απρίλιο, παρά τον πόλεμο στο Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 21:12

Μπορεί ο πόλεμος να συνεχίζεται αμείωτος στον τουρκοτζιχαντιστικό θύλακα Ιντλίμπ, ωστόσο η ζωή στην υπόλοιπη Συρία κυλά σε διαφορετικό ρυθμό, οδεύοντας προς μια κάποια ομαλοποίηση – αυτό τουλάχιστον θέλει να επιτύχει το συριακό καθεστώς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ ανακοίνωσε την Τρίτη 3 Μαρτίου ότι οι βουλευτικές εκλογές στη Συρία θα διεξαχθούν στις 13 Απριλίου.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2016 το κόμμα Μπάαθ και οι σύμμαχοί του κέρδισαν την πλειοψηφία των 250 εδρών στη βουλή.

Η συριακή αντιπολίτευση χαρακτήρισε τότε «φάρσα» εκείνες τις εκλογές, τις δεύτερες που διοργανώθηκαν από την αρχή του πολέμου. Μάλιστα ο ΟΗΕ αρνήθηκε να τις αναγνωρίσει, έτσι θεωρήθηκαν «παράνομες» από τις δυτικές χώρες.

Σύμφωνα με το συριακό σύνταγμα, οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Το εμπνεόμενο από τον αραβικό εθνικισμό κόμμα του Ασαντ βρίσκεται στην εξουσία από το πολύ μακρινό 1963 και κυβερνά με σιδερένια πυγμή. Το 2012 το μπααθικό σύστημα διακυβέρνησης αποδέχθηκε πολιτικούς αντιπάλους του ως υποψηφίους στις συριακές εθνικές εκλογές.

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, η συριακή κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ρωσίας, έχει επεκτείνει τον έλεγχό της στο 70% της επικράτειας της χώρας έπειτα από διαδοχικές στρατιωτικές νίκες εναντίον αντικαθεστωτικών φιλοδυτικών ανταρτών και τζιχαντιστών.

Ωστόσο ορισμένες περιοχές βρίσκονται εκτός ελέγχου της συριακής κυβέρνησης, όπως είναι ο θύλακας Ιντλίμπ στη Βορειοδυτική Συρία, μια επαρχία που αποτελεί θέατρο μεγάλης επίθεσης του Ασαντ και της συμμάχου του Ρωσίας εναντίον του εξοπλισμένου όχλου των τζιχαντιστών και των τουρκικών στρατευμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...