418
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ξενάγησή του στο εργοστάσιο | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μητσοτάκης: «Σημάδι επαναβιομηχάνισης της χώρας όταν ανοίγουν κλειστά εργοστάσια»

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 13:03
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ξενάγησή του στο εργοστάσιο
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μητσοτάκης: «Σημάδι επαναβιομηχάνισης της χώρας όταν ανοίγουν κλειστά εργοστάσια»

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 13:03

Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες. Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του, το πρωί της Παρασκευής, στο εργοστάσιο της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος (HELLENIC STEEL Co), στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Το εργοστάσιο είχε σταματήσει τη λειτουργία του ακριβώς πριν πέντε χρόνια, τον Νοέμβριο του 2014.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που αυτή τη στιγμή παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, αλλά πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα. «Είναι η ζωντανή ιστορία της αποβιομηχάνισης και της επαναβιομηχάνισης» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

Αφού επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως η εν λόγω επένδυση που σηματοδοτεί την άμεση επανεκκίνηση του εργοστασίου, προσδίδει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας και έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας.

Στη συνέχεια, σε συνάντηση που είχε με τους επενδυτές στο κτίριο διοίκησης, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο της διαδικασίας επαναλειτουργίας της βιομηχανίας, ώστε να δημιουργηθούν γρήγορα οι θέσεις εργασίας, σημειώνοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο μπορεί να λύσει τα όποια προβλήματα υπάρξουν στην πορεία.

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές ανέφεραν «δείτε πώς είναι σήμερα και πώς θα είναι σε λίγους μήνες».

Η Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος είναι εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 με σημαντική συμβολή στην οικονομία της χώρας καθώς κάλυπτε σχεδόν το σύνολο των αναγκών της Ελλάδας σε χάλυβα ψυχρής έλασης για περίπου 50 χρόνια, έχοντας σοβαρό μερίδιο στις εξαγωγές για το προϊόν. Τον Νοέμβριο του 2014 η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση και έπαψε η λειτουργία της με αποτέλεσμα να μην περιμένει κανείς έκτοτε να αναβιώσει.

Οι νέοι επενδυτές διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον χάλυβα, με πρόσβαση στην πρώτη ύλη στις αγορές -κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών- και στις διεθνείς μεταφορές.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του την Πέμπτη στο 4ο Τhessaloniki Summit 2019 είχε πει: «Μιλάμε για μια επένδυση ύψους 100 εκατ. δολαρίων μόνο τα δυο πρώτα χρόνια και για 400 θέσεις εργασίας συν αυτές που θα δημιουργηθούν μέσω των εργολαβιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν παράλληλα».

Τον Πρωθυπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκο Παπαθανάση, υποδέχτηκαν οι Σπύρος Κωνσταντινίδης, CEO και μέτοχος της νέας εταιρείας, Νταν Μιλικόφσκι, επενδυτής, Νίκος Μαράντος, Δημήτρης Αντωνίου, εκκαθαριστές και Κωνσταντίνος Στάθης, γενικός διευθυντής, ο οποίος και ξενάγησε τον κ. Μητσοτάκη στον χώρο καθώς εργάζεται εκεί πολλά χρόνια.