665
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της δεύτερης συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρησης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μητσοτάκης: Ο λαός θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα τις επόμενες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 16:31
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της δεύτερης συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρησης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μητσοτάκης: Ο λαός θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα τις επόμενες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 16:31

Ηταν αναμενόμενο ότι η δεύτερη και καταληκτική για την παρούσα Βουλή συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, δεν θα αφορούσε μόνο το τα προς ψήφιση άρθρα, αλλά θα αφιερωνόταν και στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Και έτσι έγινε. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σε σημαντικό βαθμό την ομιλία του για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει το στίγμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, από την οποία απέχουμε μόλις 73 ημέρες.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ναι μεν οριοθέτησε τη στάση της παράταξής του απέναντι σε επίμαχα προς αναθεώρηση άρθρα (για απλή αναλογική, δημοψηφίσματα και σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας) αλλά αυτό που είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον ήταν το μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής τη μετατροπή σε δημοψήφισμα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

«Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και σε μερικές εβδομάδες έχουμε εκλογές, που ο λαός σε κάθε περίπτωση θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συμπληρώσει με νόημα ότι στις 26 Μαΐου είτε γίνουν τριπλές είτε τετραπλές εκλογές «όλοι οι Ελληνες θα κρίνουν αυτά που έχουν βιώσει αυτή την τετραετία και μια νέα εθνική πληγή που ανοίξατε (τη Συμφωνία των Πρεσπών)».

Μάλιστα, σε ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους που θύμισε τη ρητορική κατά της λεγόμενης «χαμένης ψήφου», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος «για άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων».

«Το μήνυμα πρέπει να σταλεί και να είναι ηχηρό γιατί όλα κρίνονται στην κάλπη εκεί θα αναμετρηθεί η αλήθεια με το ψέμα», υπογράμμισε.

«Την Κυριακή 26 Μαΐου η φωνή των πολιτών θα είναι μία και ξεκάθαρη: Μήνυμα αποδοκιμασίας σε μια κυβέρνηση που εξαπάτησε τους Έλληνες και μήνυμα στήριξης της ΝΔ».

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης  είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» έστω στην συζήτηση των υπό αναθεώρηση άρθρων που αφορούν την απλή αναλογική, τα δημοψηφίσματα αλλά και τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας.

«Απλή αναλογική δημοψηφίσματα και σχέσεις κράτους εκκλησίας. Αυτά δεν θα συζητηθούν καθόλου στην επόμενη Βουλή», υπογράμμισε ενώ ξεκαθάρισε ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την παρούσα ως προς την κατεύθυνσης.

«Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο. Η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητέας βουλή, που συνιστά έμμεση παραδοχή ήττας, προσβάλει το λαό γιατί λέει ότι η δική τους ψήφος μεταξύ των δύο βουλών δεν έχει καμία σημασία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσει το άρθρο 32 για την απεμπλοκή της διάλυσης των Βουλής από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί ότι η εκλογή ΠτΔ δεν θέλει να γίνεται μοχλός για την πρόκληση εκλογών θα κάνει το απλό, θα υπερψηφίσει το άρθρο 32 όπως έχει πει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, επισήμανε ότι με την απόρριψη των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας «δεν θα τεθούν ποτέ προς αναθεώρηση, προτάσεις που αφορούν την ενίσχυση στης λειτουργίας της Βουλής, εισαγωγή δημοσιονομικών κανόνων κλπ».

Νωρίτερα, πάντως, μίλησε για το κλείσιμο ενός κύκλου χαμένων ευκαιριών για το θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

«Και λυπάμαι που η συζήτηση που αποτελεί την κορυφαία διαδικασία γίνεται με τα έδρανα της Βουλής να είναι άδεια. Μένει μετέωρη η αναθεώρηση. Ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε ως ένα εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό», τόνισε. Και υποστήριξε ότι εξ αρχής στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «να συμπιέσει τη συζήτηση 80 άρθρων σε 18 συνεδριάσεις της επιτροπής και να καταθέσει μια πρόταση 28 σελίδων, γεμάτη από διατάξεις θεσμικά επικίνδυνες είτε από ανούσιες βερμπαλισμούς και παρωχημένα συνθήματα».

Υπενθυμίσει, ακόμα, τις προτάσεις που κατέθεσε για να υπερψηφιστούν όλες οι προς αναθεώρηση διατάξεις, κάτι που δεν έγινε λόγω της κάθετης άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Δεν τολμήσατε να κάνετε ούτε αυτό. Και λυπάμαι όχι για εσάς αλλά για την χώρα για το μέλλον των νέων Ελλήνων. Τους στερείται ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι συνομήλικοι τους σε όλες της χώρες. Θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία για ιστορικές γενναίες παρεμβάσεις για να δρομολογήσουμε μια φυγή προς το μέλλον της πατρίδας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...