700
Αφίσες με τη φωτογραφία του Αντόνιο Ταγιάνι και το σλόγκαν «Ποτέ ξανά φασισμός» τοποθετήθηκαν την Πέμπτη στα έδρανα των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο | REUTERS

Την παραίτηση Ταγιάνι ζητούν ευρωβουλευτές μετά τα σχόλια υπέρ του… Μουσολίνι

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 15:56
Αφίσες με τη φωτογραφία του Αντόνιο Ταγιάνι και το σλόγκαν «Ποτέ ξανά φασισμός» τοποθετήθηκαν την Πέμπτη στα έδρανα των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο
|REUTERS

Την παραίτηση Ταγιάνι ζητούν ευρωβουλευτές μετά τα σχόλια υπέρ του… Μουσολίνι

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 15:56

Σφοδρές επικρίσεις προκάλεσαν δηλώσεις του δεξιού πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι για τα «θετικά πράγματα», που έκανε για την Ιταλία ο… Μπενίτο Μουσολίνι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ταγιάνι σε ραδιοφωνική εκπομπή, δήλωσε: «Ο Μουσολίνι; Μέχρι που κήρυξε τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο ακολουθώντας τον Χίτλερ, μέχρι που προώθησε ρατσιστικούς νόμους [εναντίον των Εβραίων], εκτός από το δραματικό γεγονός με τον [Τζιάκομο] Ματεότι [έναν αντιφρονούντα που δολοφονήθηκε από το καθεστώς], έκανε θετικά πράγματα για την υλοποίηση υποδομών στη χώρα μας».

«Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί», συνέχισε ο Ταγιάνι. «Δεν είμαι φασίστας. Δεν ήμουν ποτέ φασίστας και δεν συμμερίζομαι τις πολιτικές του απόψεις, όμως πρέπει να είμαστε τίμιοι, έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια… ανέπλασε τόσα μέρη της Ιταλίας μας».

Τα «λάθος πράγματα είναι πολύ σοβαρά: ο Ματεότι, οι ρατσιστικοί νόμοι, ο πόλεμος. Ολα αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», είπε ακόμη.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι σε πρόσφατη ομιλία του στην Αθήνα – EPA/YANNIS KOLESIDIS

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες από πλήθος ευρωβουλευτών, που ζήτησαν την παραίτησή του: «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι οφείλει να ανακαλέσει τη δήλωσή του για τον Μουσολίνι ή να παραιτηθεί, δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πρόεδρος του ΕΚ ΑντόνιοΤαγιάνι, που ανήκει στο ΕΛΚ και στο κόμμα του Μπερλουσκόνι, ξεπλένει τον φασίστα Μουσολίνι, δηλώνοντας “ότι έκανε και καλά πράγματα, όπως κτίρια και υποδομές”. Δήλωση προκλητική και ανιστόρητη, αντίθετη με τη συλλογική θέση του ΕΚ. Οφείλει να ανακαλέσει η να παραιτηθεί!» αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ταγιάνι, με τις οποίες εκθειάζονται οι θετικές δράσεις της φασιστικής δικτατορίας του Μπενίτο Μουσολίνι, δεν συνάδουν με το αξίωμά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης ξεκίνησε μέσα από τους τόπους της εξορίας του φασιστικού καθεστώτος όπου ο Αλτιέρο Σπινέλι συνέγραψε το Μανιφέστο του Βεντοτένε. Μετά από αυτή την προσβολή του δημοκρατικότερου ευρωπαϊκού θεσμού, ο Ταγιάνι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναξιοπρεπείς και απολύτως απαράδεκτες. Ο Αντόνιο Ταγιάνι οφείλει να αποσύρει αυτές τις δηλώσεις που εξωραΐζουν τον φασισμό ή να παραιτηθεί από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η Σκα Κέλερ, πρόεδρος της ομάδας Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Ο Ούντο Μπούλμαν, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε πως οι δηλώσεις του Ταγιάνι είναι «απίστευτες» και πρόσθεσε, στον λογαριασμό του στο Twitter: «Πώς είναι δυνατόν, ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην αναγνωρίζει τη φύση του φασισμού; Χρειαζόμαστε γρήγορα διευκρινίσεις».

Η Λιν Μπόιλαν, ευρωβουλευτής του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, έγραψε στο Twitter πως ο Μουσολίνι «μπορεί να είναι υπεύθυνος για 430.000+ δολοφονίες αλλά εκείνοι τσεκάρουν τους δρόμους και τις γέφυρές του! Σοβαρά, αυτός είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Τέτοιες δηλώσεις είναι ανάξιες του προέδρου του πρώτου διεθνούς κοινοβουλίου της ιστορίας της ανθρωπότητας, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να μην ξαναζήσουμε ποτέ στην Ευρώπη φασιστικά καθεστώτα», δήλωσε ο βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων.

«Ζητώ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, διαφορετικά οφείλει να αποχωρήσει ο ίδιος», συνέχισε καταχειροκροτούμενος από πολυάριθμους βουλευτές, κυρίως στην αριστερή πλευρά του ημικύκλιου.

Η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η Γερμανίδα Γκαμπριέλε Τσίμερ, ζήτησε επίσης «την αποχώρηση του προέδρου», χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «αφόρητες».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ALDE), ο Βέλγος Γκι Φερχόφστατ, κάλεσε τον Αντόνιο Ταγιάνι να «ζητήσει συγγνώμη». «Πρέπει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου να σεβαστεί το γεγονός ότι οφείλει να μην αρχίσει αμέσως την ιταλική (προεκλογική) εκστρατεία του, αυτό είναι το πρόβλημα», υπογράμμισε.

Επειτα από τις πιέσεις, ο Ταγιάνι ζήτησε συγγνώμη με ανακοίνωσή του: «Ως πεπεισμένος αντιφασίστας, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους αυτούς που μπορεί να προσβλήθηκαν απ’ αυτό που είπα. Τα λόγια μου δεν είχαν επ’ ουδενί στόχο να δικαιολογήσουν ή να μειώσουν τη σημασία ενός αντιδημοκρατικού και ολοκληρωτικού καθεστώτος».

Νωρίτερα, και πριν ζητήσει συγγνώμη, ο προέδρος του Ευρωκοινοβουλίου είχε αντιδράσει στις επικρίσεις στο Twitter, λέγοντας: «Ντροπή σ’ αυτούς που εργαλειοποιούν τα λόγια μου για τον φασισμό! Είμαι ανέκαθεν πεπεισμένος αντιφασίστας, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να υπαινιχθεί το αντίθετο. Η φασιστική δικτατορία, οι ρατσιστικοί νόμοι της, οι νεκροί που αυτή προκάλεσε είναι η πιο σκοτεινή σελίδα της ιταλικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...