209
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία | REUTERS/Johanna Geron/Pool

Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν και Τζόνσον υπέγραψαν τη συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2020, 16:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/12/2020, 22:57
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία
|REUTERS/Johanna Geron/Pool

Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν και Τζόνσον υπέγραψαν τη συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2020, 16:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/12/2020, 22:57

Τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Βρετανίας υπέγραψαν την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το κείμενο της συμφωνία μεταφέρθηκε έπειτα αεροπορικώς στο Λονδίνο για να υπογραφεί και από τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα πολλών μηνών εντατικών διαπραγματεύσεων στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιδείξει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ενότητας. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία που προστατεύει πλήρως τα θεμελιώδη συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δημιουργεί σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τους πολίτες και τις εταιρείες», τόνισε ο Μισέλ.

Και σημείωσε ότι, «σε μείζονα ζητήματα, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα του κλίματος και της από κοινού διαχείρισης της πανδημίας, όσο και σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, «που βασίζονται σε κοινές αξίες και συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι μια ευρωπαϊκή χώρα μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, διότι είναι η «πεμπτουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

«Αυτό δεν είναι το τέλος της Βρετανίας ως μιας ευρωπαϊκής χώρας», είπε ο Τζόνσον στο BBC. «Είμαστε με πολλούς τρόπους η πεμπτουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού ή όπως άλλως θέλετε να το θέσετε και θα συνεχίσουμε να είμαστε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...