457
H μάσκα, το σύμβολο της Covid έγινε έργο τέχνης και τοποθετήθηκε σε κεντρικό πάρκο του Κιέβου, στην Ουκρανία | REUTERS /Valentyn Ogirenko

ΠΟΥ: Η πανδημία που ζούμε ίσως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2020, 15:45
H μάσκα, το σύμβολο της Covid έγινε έργο τέχνης και τοποθετήθηκε σε κεντρικό πάρκο του Κιέβου, στην Ουκρανία
|REUTERS /Valentyn Ogirenko

ΠΟΥ: Η πανδημία που ζούμε ίσως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2020, 15:45

Παρόλο που η πανδημία του κορονοϊού είχε πολύ μεγάλες συνέπειες, «δεν σημαίνει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Iσως να μην έχουν έρθει ακόμη», προειδοποιούν ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Γι’ αυτό και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Covid-19», δηλώνουν στον Guardian.

To μέλλον του ιού, όπως φαίνεται, είναι να γίνει ενδημικός, δηλαδή να εξελιχθεί όπως οι διάφοροι τύποι γρίπης και όχι να εξαφανιστεί, ακόμη και όταν τα εμβόλια κυκλοφορήσουν, εξηγεί ο καθηγητής Ντέιβιντ Χέιμαν, πρόεδρος της στρατηγικής και τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας του ΠΟΥ για τους μολυσματικούς παράγοντες.

Οπως λέει ο ειδικός, η έννοια της ανοσίας αγέλης έχει παρεξηγηθεί. «Ο κόσμος ελπίζει στην ανοσία της αγέλης, ότι με κάποιο τρόπο η εξάπλωση θα μειωθεί εάν αρκετά άτομα έχουν ανοσία. Ο ιός όμως θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται καθώς θα αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα», είπε.

«Ευτυχώς, έχουμε τα εργαλεία να σώζουμε ζωές και αυτά, σε συνδυασμό με την καλή δημόσια υγεία μας, επιτρέπουν να μάθουμε να ζούμε με την Covid-19», πρόσθεσε ο Χέιμαν.

«Μένει να δούμε πόσο καλά θα γίνουν δεκτά τα εμβόλια, πόσο κοντά θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο κάλυψης που θα μας δώσει την ευκαιρία να στοχεύσουμε στην εξάλειψη. Η ύπαρξη ενός εμβολίου, ακόμα και με υψηλή αποτελεσματικότητα, δεν αποτελεί εγγύηση για την εξάλειψη μιας μεταδοτικής ασθένειας. Αυτός είναι ένας πολύ υψηλός στόχος για να τον φτάσουμε», συμπλήρωσε ο Μάικ Ράιαν, δευθυντής του τμήματος για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στον ΠΟΥ.

Η επικεφαλής επιστήμονας του οργανισμού Σούμια Σουαμινάθαν, τόνισε από την πλευρά της ότι παρά τον εμβολιασμό, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης δεν μπορούν να σταματήσουν να ισχύουν.

Ο πρώτος ρόλος του εμβολίου είναι να αποτρέψει τη σοβαρή ασθένεια και τους θανάτους, αλλά μένει να φανεί εάν θα μειώσει και τον αριθμό των κρουσμάτων ή τη μετάδοση του ιού.

«Δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις ότι κάποιο από τα εμβόλια θα προφυλάξει τους ανθρώπους από το να κολλήσουν τον ιό και από το να μπορούν να τον μεταδώσουν», είπε η δρ Σουαμινάθαν.

«Για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, ο κόσμος λειτουργούσε κάνοντας τον κύκλο από τον πανικό στην αδιαφορία. Πετάμε χρήματα σε μια επιδημία και αφού τελειώσει, την ξεχνάμε και δεν κάνουμε τίποτα  για να αποτρέψουμε την επόμενη», σχολίασε η ίδια.

Η πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB), που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και εξέταζε πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις, μερικούς μήνες προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, κατέληγε στο συμπέρασμα πως «ο πλανήτης ήταν τρομακτικά απροετοίμαστος για δυνητικά καταστροφικές πανδημίες».

«Η Ιστορία μας λέει ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία, καθώς οι επιδημίες είναι πραγματικότητές της ζωής μας», σημειώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. «Η πανδημία έδειξε πόσο στενή σχέση έχει η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...