376
| INTIMENEWS

Μήνυμα από τον Εντι Ράμα: Λύση για την ΑΟΖ με την Ελλάδα στη Χάγη αλλά μετά τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 09:53
|INTIMENEWS

Μήνυμα από τον Εντι Ράμα: Λύση για την ΑΟΖ με την Ελλάδα στη Χάγη αλλά μετά τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 09:53

Τα γεωπολιτικά απόνερα της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αλβανίας –και αλβανού εικαστικού– Εντι Ράμα στην Αθήνα επιχείρησαν να αναλύσουν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», τα οποία κυκλοφόρησαν εκτάκτως την Παρασκευή.

Ο Ράμα, ο οποίος βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα με αφορμή τα εγκαίνια της προσωπικής του έκθεσης, «Improvisations», στο Ζάππειο, όπου παρουσιάζονται έργα μεικτής τεχνικής και γλυπτά, είχε σειρά συναντήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις οποίες παρά την καλλιτεχνική ελαφρότητα του ταξιδιού του, ήταν ορατές οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις πάντα ευαίσθητες σχέσεις Αθήνας – Τιράνων –το γεγονός δε ότι ο «φίλος» Ράμα είναι πολύ «πιο φίλος» του Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι αμελητέο.

«Πολιτικά είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, τα μεταξύ μας ζητήματα αντιμετωπίζονται με δέσμευση και από τις δύο πλευρές, με κοινή αντίληψη ότι πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας και ότι κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εμάς», είπε ο Εντι Ράμα μιλώντας στα «Νέα» και στην Αλεξάνδρα Φωτάκη. Βασική διαφορά είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς υπάρχει μεν απόφαση για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά αυτή η διαδικασία παραμένει στον «αέρα».

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να υπάρξουν εξελίξεις και να κατατεθεί το συνυποσχετικό Αθήνας – Τιράνων πριν τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Εντι Ράμα απάντησε αρνητικά αφού όπως τόνισε «υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί».

Οπως εξήγησε, τα Τίρανα ακολουθούν τα βήματα που προβλέπονται, στη βάση των διαδικασιών ώστε «να έχουμε την έγκριση από τον πρόεδρο και στη συνέχεια πρέπει να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις». Με τις εξελίξεις όπως φαίνεται να αναμένονται μετά τις κάλπες στην Αθήνα.

Κατά τα άλλα και ερωτηθείς πώς θα δημιουργούσε ένα εικαστικό έργο που να αντικατοπτρίζει τη σχέση μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, ο Εντι Ράμα είπε ότι «η τέχνη μου δεν αντανακλά τις σκέψεις μου για τη ζωή και την πολιτική, αλλά μια αφηρημένη πραγματικότητα με κάποιες ελεύθερες αναμνήσεις εδώ και εκεί. Παρ’ όλα αυτά, ένα έργο τέχνης που αντανακλά τη σχέση Αλβανίας – Ελλάδας θα ήταν ένας αρκετά δύσκολος στόχος σε έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό».

Οσον αφορά τους δεσμούς Ελλάδας – Αλβανίας στις μέρες μας ο Ράμα υποστήριξε ότι «είναι όλο και καλύτεροι έπειτα από μια περίοδο αναταράξεων και πιστεύω ακράδαντα στις εκπληκτικές δυνατότητες αυτών των δεσμών για το καλό και των δύο εθνών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...