340
Νέες γυναίκες με τουαλέτες χορού διαδηλώνουν εναντίον των πραξικοπηματιών και απαιτούν την απελευθέρωση της Αουνγκ Σαν Σούου Κίι | EPA/DIEGO AZUBEL

Μιανμάρ: Νέοι στο Διαδίκτυο, το «όπλο» που τρέμει η χούντα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 22:55
Νέες γυναίκες με τουαλέτες χορού διαδηλώνουν εναντίον των πραξικοπηματιών και απαιτούν την απελευθέρωση της Αουνγκ Σαν Σούου Κίι
|EPA/DIEGO AZUBEL

Μιανμάρ: Νέοι στο Διαδίκτυο, το «όπλο» που τρέμει η χούντα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 22:55

Το πρόσφατο πραξικόπημα στη Μιανμάρ είχε όλα τα χαρακτηριστικά των «κλασικών» πραξικοπημάτων: στρατός που καταλαμβάνει τη Βουλή και δημόσια κτίρια, καταστολή, συλλήψεις πολιτικών.

Και όμως: η παρουσία της κοπέλας που ήθελε να ανεβάσει στο Διαδίκτυο ένα βίντεο με την πρωινή γυμναστική της και άθελά της κατέγραψε μια μικρή φάλαγγα οχημάτων πραξικοπηματιών είναι μια μικρή ένδειξη ότι το πρόβλημα των στρατοκρατών είναι οι πολιτικοποιημένοι και δυτικοποιημένοι νέοι.

Η νέα γενιά, άνθρωποι που γεννήθηκαν λίγο πριν από το 2000, έχει μεγαλώσει με περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία και ευημερία σε σχέση με τις προηγούμενες. Εχουν καλύτερη πρόσβαση στην τεχνολογία και το Διαδίκτυο και άρα σε ό,τι συμβαίνει πέρα από την πατρίδα τους.

Οι νέοι, όπως γράφει ο Telegraph, είναι αυτοί που απαρτίζουν το φιλοδημοκρατικό κίνημα στη χώρα και το μπολιάζουν με χιούμορ και viral περιεχόμενο, ξεφεύγοντας από τα συνθήματα που χαρακτήριζαν παλαιότερες εξεγέρσεις, όπως αυτές του 1988 και του 2007.

Αυτοί κατεβαίνουν συνήθως στις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της χούντας που εγκαταστάθηκε εκ νέου και απειλεί να καταπνίξει τις -έστω και λίγες ελευθερίες- που έχει η χώρα.

«Πρέπει να σεβαστούν την ψήφο μας», λένε εν χορώ οι διαδηλωτές. Απευθύνονται στους στρατιωτικούς που δεν σεβάστηκαν το 83% των πολιτών που ψήφισε την παράταξη της Αουνγκ Σαν Σούου Κίι. Με διάφορες προφάσεις ο στρατός, που παραμένει επικυρίαρχος της πολιτικής ζωής, πήρε στα χέρια του την εξουσία, αγνοώντας το αποτέλεσμα.

Στο παρελθόν οι στρατηγοί είχαν προσπαθήσει να καταστείλουν εξεγέρσεις κόβοντας το Διαδίκτυο, αλλά φαίνεται ότι αυτή τη φορά δεν υπολόγισαν σωστά την αποφασιστικότητα και την μεγάλη επιρροή που ασκούν τα κοινωνικά δίκτυα στη νέα γενιά της χώρας. Μέσα από το Facebook και το Twitter και με άλλους τρόπους οι νέοι κατάφεραν να παρακάμψουν την απαγόρευση πρόσβασης που είχε επιβάλλει το καθεστώς και να μεταδώσουν ζωντανά τις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι διαδηλωτές κατανοούν ότι ο στρατός δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη γελοιοποίηση. Ωστόσο γνωρίζουν ακόμη ότι η αντίδραση των στρατηγών μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία απαρτίζεται από κακοποιά στοιχεία άσχετα από ό,τι πιστεύουν μερικοί στη Δύση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...