546
Σε δύσκολη θέση απέναντι στη γερμανική κοινή γνώμη βρίσκεται η Ανγκελα Μέρκελ, λόγω της προσφυγικής κρίσης | Aris Oikonomou / SOOC

Η Μέρκελ και οι «σκληροί» του Προσφυγικού

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 18:15
Σε δύσκολη θέση απέναντι στη γερμανική κοινή γνώμη βρίσκεται η Ανγκελα Μέρκελ, λόγω της προσφυγικής κρίσης
|Aris Oikonomou / SOOC

Η Μέρκελ και οι «σκληροί» του Προσφυγικού

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 18:15

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Ανγκελα Μέρκελ, σε εσωκομματική κρίση οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, σε δημοσκοπική άνοδο οι ακραίες φωνές που καλούν τον κόσμο σε εξέγερση. Κάπως έτσι συνοψίζεται η κατάσταση στη Γερμανία.

Η γερμανίδα καγκελάριος συμμετέχει το βράδυ της Τετάρτης σε μίνι συνέδριο της κοινοβουλευτικής ομάδας της περιφερειακής βουλής στο Βίλντμπατ Κρόιτ της Βαυαρίας με κύριο θέμα το μεταναστευτικό. Και μαζί της θα είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία προσπάθεια να δείξει το δίδυμο πως είναι «αχτύπητο».

Τα πράγματα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού δεν είναι καλά. Η οργή των Χριστιανοκοινωνιστών αποτυπώνεται και γραπτώς εν είδη επιστολής στην οποία στελέχη του κόμματος ζητούν πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και ανώτατο όριο προσφύγων που περνούν τα γερμανικά σύνορα. Ενόψει της σημερινής συζήτησης στο μίνι συνέδριο, η ηγεσία του αδελφού κόμματος της Μέρκελ έχει αυξήσει τις πιέσεις της προς την καγκελάριο ώστε να αλλάξει σύντομα ρότα στο Προσφυγικό. Κανείς, όμως, δεν αναμένει πραγματικά ότι η κυρία Μέρκελ θα ενδώσει στους «λεονταρισμούς» των Βαυαρών, αλλά ούτε και σε παρόμοια αιτήματα που διατυπώνονται σε άλλη, δεύτερη, επιστολή και υπογράφουν 44 από τα συνολικά 310 μέλη της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ενωσης στην ομοσπονδιακή βουλή.

Η Μέρκελ βλέπει τα ποσοστά της να υποχωρούν, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά. Μόνο το AfD βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν και να γίνονται διψήφια

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Τουλάχιστον, όχι τόσο εύκολα. Μόλις πρόσφατα η κυρία Μέρκελ κατέστησε σαφές σε συνεδρίαση ότι θα μείνει πιστή στην ατζέντα, την οποία με συντριπτική πλειοψηφία αποδέχτηκε το κόμμα στο συνέδριό του πριν από ένα μήνα. Στόχος των προσπαθειών της είναι η επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την από κοινού διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων, τη δημιουργία hotspot σε Ελλάδα και Ιταλία και την κατανομή των προσφύγων από εκεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως επίσης και την στενότερη συνεργασία με την Αγκυρα που θα αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Τουρκία και την καταπολέμηση των διακινητών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κατρακύλα στα ποσοστά

Ολα τα παραπάνω κάνουν την καγκελάριο Μέρκελ να βλέπει τα ποσοστά της να κατρακυλούν. Σε νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για το Stern και το RTL, ο κυβερνητικός συνασπισμός CDU/CSU υποχωρεί στο 37% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD παραμένουν καθηλωμένοι στο ιστορικό χαμηλό του 23%. Οι Πράσινοι μένουν αμετάβλητοι στο 10%, μια μονάδα χάνει η Αριστερά  του Die Linke που υποχωρεί στο 9%, ενώ στο εκλογικό όριο του 5% παραμένει το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).

Και κάπου εδώ σταματούν οι χαμένοι και εμφανίζονται οι νικητές. Το μοναδικό κόμμα που συνεχίζει να ωφελείται από τις εξελίξεις και το κύμα φόβου και ανησυχίας που έχει προκληθεί είναι το ξενοφοβικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) που για πρώτη φορά συγκεντρώνει σε δημοσκόπηση του Forsa διψήφιο ποσοστό, λαμβάνοντας το 10%.

Η ίδια δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι υποχωρούν σημαντικά τα ποσοστά της κυρίας Μέρκελ στο θεωρητικό ερώτημα που αφορά την απευθείας εκλογή καγκελαρίου. Εάν προβλεπόταν στην Γερμανία η απευθείας εκλογή του καγκελαρίου από τους πολίτες, η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών θα λάμβανε 44 %, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα ενώ ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και νυν αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μόλις 16 %.

Και να φανταστείτε πως τα σπουδαία είναι στα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε που θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος Κορυφής με την ατζέντα της να έχει ως πρώτο θέμα το Προσφυγικό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...