990
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του Γκρίνγουντ. Τα όσα έχουν ακουστεί εναντίον του όμως είναι αρκετά και οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θέλουν να τον ξαναδούν στο γήπεδο | Marc Atkins/Getty Images

Μέισον Γκρίνγουντ: Τον δίκασαν οι γυναίκες της Γιουνάιτεντ

Sportscaster Sportscaster 11 Φεβρουαρίου 2023, 14:32
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του Γκρίνγουντ. Τα όσα έχουν ακουστεί εναντίον του όμως είναι αρκετά και οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θέλουν να τον ξαναδούν στο γήπεδο
|Marc Atkins/Getty Images

Μέισον Γκρίνγουντ: Τον δίκασαν οι γυναίκες της Γιουνάιτεντ

Sportscaster Sportscaster 11 Φεβρουαρίου 2023, 14:32

Η επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Στέμματος για την παύση της ποινικής δίωξης εναντίον του Μέισον Γκρίνγουντ προκάλεσε έκπληξη. Σε κάποιους, και οργή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των αγγλικών media, αυτό συνέβη επειδή μάρτυρες – κλειδιά απέσυραν τις καταθέσεις τους, που τον ενοχοποιούσαν, αλλά και γιατί προέκυψαν νέα στοιχεία για την υπόθεση, η οποία τους τελευταίους μήνες απασχόλησε έντονα τη βρετανική κοινή γνώμη. Δεν γινόταν αλλιώς, εξήγησαν ανώνυμες πηγές των διωκτικών Αρχών. Πλέον, δεν υπήρχε ρεαλιστική προοπτική καταδίκης του.

Ο 21χρονος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Αγγλίας, που τον περασμένο Οκτώβριο κατηγορήθηκε για απόπειρα βιασμού, σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό της συντρόφου του, Χάριετ Ρόμπσον, δεν θα δικαστεί. Δεν αποδείχθηκε η ενοχή του, ούτε η αθωότητά του, και αυτή η αμφιβολία φέρνει το περίφημο αγγλικό club, που τον είχε θέσει στο περιθώριο αμέσως μετά τη σύλληψή του, τον Ιανουάριο, μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα. Πρέπει να τον δεχθεί πίσω, ή να τον απομακρύνει οριστικά;

Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά επιχειρήματα, υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Μίλησαν στελέχη του συλλόγου, εκπρόσωποι των ανταγωνιστών του, αθλητικοί παράγοντες, νομικοί, ποδοσφαιρικοί σχολιαστές… Σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης επιβεβαίωσαν τη διχογνωμία που υπάρχει, και στατιστικά. Τι έλειπε από τη συζήτηση; Η τοποθέτηση των γυναικών, και μάλιστα των γυναικών της Γιουνάιτεντ. Αυτή αναζήτησε το Athletic, πριν από την έναρξη της αναμέτρησης των «Κόκκινων Διαβόλων» με τη Λιντς στο «Ολντ Τράφορντ». Θα ήθελαν να ξαναδούν τον Γκρίνγουντ να αγωνίζεται με το έμβλημα του αγαπημένου τους συλλόγου;

Το «όχι» της γυναικείας ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν, σχεδόν, ομόφωνο. Είδαν το βίντεο και τις εικόνες που δείχνουν τη Χάριετ με αίματα στο πρόσωπο, και μελανιές στο κορμί της. Ακουσαν το ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο παίκτης ακούγεται να την πιέζει αφόρητα για να κάνει σεξ μαζί του, και να εξαγριώνεται όταν εκείνη αρνείται. Ακόμη και τώρα, που οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, δεν μπορούν να τα διαγράψουν από τη μνήμη τους. Και κανείς, ούτε ο ίδιος ο Γκρίνγουντ, δεν αμφισβήτησε τη γνησιότητά τους.

Η Νάταλι Μπάρελ, η οποία ίδρυσε τον σύνδεσμο οπαδών της θηλυκής Γιουνάιτεντ, απάντησε επώνυμα και ξεκάθαρα: «Δεν θέλω να τον ξαναδώ να προπονείται εδώ, δεν θέλω να τον ξαναδώ με τη φανέλα της ομάδας μας, δεν θέλω να τον ξαναδώ στο Ολντ Τράφορντ, και είμαι πεπεισμένη πως δεν θα τον δεχτούν (η διοίκηση) πίσω. Θα ήταν πισωγύρισμα στη δουλειά που έχει γίνει, τόσο στη γυναικεία ομάδα, όσο και με την καμπάνια «Her Game Too», που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των γυναικών να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο».

Η Τζίνα είναι οπαδός της Γιουνάιτεντ για πάνω από 30 χρόνια. Τον μετέπειτα σύζυγό της τον γνώρισε στη διάρκεια ενός αγώνα που παρακολουθούσαν οι δυό τους. Μάλιστα, τη μέρα του γάμου τους έλαβαν ευχετήριο μήνυμα από τον θρυλικό προπονητή της ομάδας, σερ Αλεξ Φέργκιουσον. «Αν ο σύλλογος έχει την παραμικρή υπόνοια ότι ο Γκρίνγουντ έκανε όσα τον κατηγόρησαν, δεν πρέπει να ξαναπαίξει για τη Γιουνάιτεντ, ούτε για κάποιον άλλο σύλλογο», τόνισε στο Athletic.

Η 73χρονη Παμ δεν πιστεύει πως υπάρχει δρόμος επιστροφής για τον παίκτη. «Σε κάποιο άρθρο διαβάσαμε (με τον σύζυγό της) ότι, ίσως, πάει στην Κίνα. Μακάρι. Θα είναι καλό και για τον ίδιο. Θα συνεχίσει τη ζωή του και, κάποτε στο μέλλον, η υπόθεση θα ξεχαστεί. Κρίμα, που το αγγλικό ποδόσφαιρο θα χάσει ένα τέτοιο ταλέντο, αλλά θα ήταν τοξικός για τα αποδυτήρια της ομάδας μας».

Μια 33χρονη οπαδός από τη Σκωτία απάντησε: «Ολοι ακούσαμε αυτά που έπρεπε να γνωρίζουμε. Δεν πρέπει να τον φέρουν πίσω. Οχι τώρα, που το σπορ κάνει τέτοιο άνοιγμα στις γυναίκες. Υπήρξα φανατική θαυμάστριά του. Είναι καταπληκτικός παίκτης, αλλά τώρα δεν τον θέλω στην ομάδα μου».

«Δεν πρέπει να επιστρέψει ποτέ», έγραψε πέρυσι η Κάθριν ΜακΝτέρμοτ σε επιστολή της προς τον σύλλογο, για να λάβει την απάντηση: «συγκεντρώνουμε τις απόψεις του κόσμου και θα τις σταθμίσουμε». Η 42χρονη αναρωτιέται: «Κάποιοι άνδρες θα τον υποδέχονταν σαν ήρωα – το ποδόσφαιρο είναι μια επιχείρηση αφιλόξενη για τις γυναίκες. Αλλά τότε, πώς η Γιουνάιτεντ θα χαιρέτιζε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πώς θα μπορούσε να εξακολουθεί να λειτουργεί έναν οργανισμό που βασίζεται σε νεαρές κοπέλες;». Οπως δήλωσε στο Athletic, «αν ο Γκρίνγουντ γυρίσει, με πόνο καρδιάς δεν θα συνεχίσω να παρακολουθώ αυτή την ομάδα. Με έχουν κουράσει, ο μισογυνισμός και η βία κατά των γυναικών».

«Αν και δεν καταδικάστηκε, έχουμε δει πειστήρια της ενοχής του. Να πάει να παίξει στη Σαουδική Αραβία», υποστήριξε η 29χρονη Τζες. «Δεν θέλω να τον ξαναδώ να παίζει μπάλα, ούτε στη Γιουνάιτεντ, ούτε σε άλλη ομάδα, εκτός αν είναι κάπου μακριά», είπε η 33χρονη Ρέιτσελ. «Η Γιουνάιτεντ, δυστυχώς, τον έχει ανάγκη. Ως οπαδός θα τον ανεχόμουν, αλλά ως γυναίκα δεν θα ήμουν χαρούμενη», εξομολογήθηκε η Μάργκαρετ Ρίγκαν, 72 ετών.

Ηταν μετρημένες στα δάχτυλα, οι γυναίκες που του αναγνώρισαν κάποια ελαφρυντικά. Της αμφιβολίας για το τι, πραγματικά, συνέβη. Της ηλικίας. Των υπερβολών του Διαδικτύου. Την ώρα που το Athletic συγκέντρωνε τις απαντήσεις στο ερώτημά του, οι οπαδοί των φιλοξενούμενων (Λιντς) φώναζαν ρυθμικά: «Είπε όχι». Το επανέλαβαν αρκετές φορές στη διάρκεια του αγώνα, αλλά και μετά τη λήξη του: «Είπε όχι». Ακόμη και οι άνδρες θεατές – οπαδοί της Γιουνάιτεντ αντιλήφθηκαν πόσο πολύ έπληξε το πρεστίζ της ομάδας τους η «υπόθεση Γκρίνγουντ».

Η διοίκηση τρέχει μια «εσωτερική διαδικασία», υπό την εποπτεία του διευθύνοντος συμβούλου, Ρίτσαρντ Αρνολντ, για να δει τι θα κάνει. Δύσκολη απόφαση. Κάποιοι θέλουν την απομάκρυνση του παίκτη (το συμβόλαιό του λήγει το 2025), προκειμένου ο σύλλογος να μη στείλει λάθος μήνυμα. Κάποιοι άλλοι αισθάνονται την υποχρέωση να μη στιγματίσουν έναν ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στην ομάδα από τα έξι του χρόνια, και δεν κρίθηκε ένοχος για το έγκλημα που του αποδόθηκε.

Πάνω απ’ όλα θα διερευνηθεί το κατά πόσον αυτή η ιστορία επηρέασε τη φήμη της Γιουνάιτεντ, και θα μετρηθούν οι αντιδράσεις των χορηγών και εμπορικών συνεταίρων του συλλόγου μπροστά στο ενδεχόμενο, ο Γκρίνγουντ να παραμείνει στην ομάδα. Ο Guardian επικοινώνησε με 25 από αυτούς, όμως κανείς δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο. Η Nike «απάντησε» στην πράξη: ανέστειλε τη συνεργασία της με τον παίκτη μέχρι νεωτέρας. Το ίδιο και η EA Sports με την Konami, που… τον εξαφάνισαν από τα ποδοσφαιρικά τους videogames.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...