717
| CreativeProtagon

Το παρανοϊκά τακτοποιημένο σπίτι του Tik Tok

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 11 Φεβρουαρίου 2023, 11:00
|CreativeProtagon

Το παρανοϊκά τακτοποιημένο σπίτι του Tik Tok

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 11 Φεβρουαρίου 2023, 11:00

Παίρνει το απορρυπαντικό πλυντηρίου και το αδειάζει με προσοχή σε ένα διαφανές βάζο, το οποίο τοποθετεί ανάμεσα σε παρόμοια βάζα με άλλα καθαριστικά. Στις ντουλάπες, οι μπλούζες είναι διπλωμένες προσεκτικά η μία πίσω από την άλλη, ενώ τα παντελόνια και τα πουκάμισα κρέμονται σε απόλυτη ευθυγράμμιση ανά χρωματική κατηγορία.

Στο σαλόνι και στην κουζίνα, οι επιφάνειες είναι πεντακάθαρες και τέλεια διακοσμημένες, χωρίς κάποιο ποτήρι ξεχασμένο σε ένα τραπεζάκι, ούτε ένα παιχνίδι των παιδιών στο πάτωμα ούτε ένα ράφι με ατάκτως τοποθετημένα τα «πάντα-όλα» επάνω του.

Το κρεβάτι είναι πάντα στρωμένο σαν να βγήκε από περιοδικό, τα μαξιλάρια και το κουβερλί στον καναπέ δεν κουνιούνται από τη θέση τους, λες και είναι καρφωμένα. Στο βίντεο αστειεύεται ότι κάποιος πήρε το κουβερλί από τη ράχη του καναπέ για να σκεπαστεί και χάλασε την τακτοποίηση.

Αν συνηθίζετε να χαζεύετε στο Tik Tok, έχετε σίγουρα καταλάβει για τι μιλάω. Απειρα βίντεο υπό την σκέπη hashtag όπως #tidyhome (τακτοποιημένο σπίτι) έρχονται το ένα μετά το άλλο να σε μυήσουν σε έναν κόσμο όπου όλα είναι καθαρά, όμορφα και οργανωμένα. Οι δημιουργοί αυτών των βίντεο είναι (ή τουλάχιστον έτσι μοιάζουν) απόλυτα αφοσιωμένοι στο έργο τους, να έχουν ένα σπίτι όπου τα πάντα είναι τοποθετημένα σε μια εκνευριστική εντέλεια. Εκνευριστική, γιατί θα ήθελες να την έχεις κι εσύ, αλλά στην πράξη, αυτό είναι αδύνατον.

Το ξεκαθάρισμα και η οργάνωση έγιναν τάση τα τελευταία χρόνια. Ο υπερκαταναλωτισμός που συσσωρεύει χιλιάδες υλικά αγαθά στη ζωή μας ήταν η αιτία, η πανδημία που δημιούργησε την ανάγκη να βελτιώσουμε τον προσωπικό μας χώρο ήταν η αφορμή. Αναλάβαμε δράση. Ανοίξαμε ντουλάπες, πετάξαμε σαβούρα, καθαρίσαμε ράφια, αποβάλαμε από το καθημερινό μας προσκήνιο όσο περισσότερο περιττό φορτίο μπορούσαμε.

Αναπνεύσαμε, δεν το συζητώ. Συνειδητοποιήσαμε ότι η φωλιά μας είναι απείρως καλύτερη στην πιο μινιμαλιστική εκδοχή της. Και ακόμα και αν δεν καταφέρνουμε τον απόλυτο μινιμαλισμό, τουλάχιστον καταφέραμε να απαλλαγούμε από εκείνο το παλτό που έχουμε να φορέσουμε χρόνια και από τη στοίβα παλιών εγγράφων και άχρηστων μικροαντικειμένων που στοίχειωναν τα συρτάρια μας.

Η τάση να έχουμε ένα πιο όμορφο, καθαρό και οργανωμένο σπίτι, στη βάση της είναι σωστή. Αλλά αρχίζει να ξεχειλώνει τόσο πολύ μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, που αγγίζει πια το γελοίο. Και δημιουργεί μια ψευδαίσθηση προσωπικού χώρου που λειτουργεί στην ψυχολογία του θεατή όπως ακριβώς λειτουργούν και τα φίλτρα ομορφιάς.

Με τον ίδιο τρόπο που αποκτάς μια αλλοιωμένη οπτική, από τα κοινωνικά δίκτυα, για το πώς πρέπει να είναι το πρόσωπο και το σώμα σου, έτσι ακριβώς αλλοιώνεται πια και η οπτική σου για το πώς πρέπει να είναι ο χώρος στον οποίο ζεις.

Κατακλύζεσαι από εικόνες τακτοποιημένων σπιτιών που λαμπυρίζουν και ταυτόχρονα κατακλύζεσαι από την επιθυμία να έχεις κι εσύ ένα τέτοιο σπίτι. Αν το προσπαθήσεις στην πράξη, καταλαβαίνεις ότι είναι αδύνατον να το έχεις. Αλλοτε δεν θα μπορείς, άλλοτε δεν θα προλαβαίνεις και άλλοτε απλώς δεν θα έχεις τη διάθεση να κρατάς κάθε σπιθαμή του σπιτιού οργανωμένη και πεντακάθαρη.

Και το κρεβάτι θα αφήσεις ξέστρωτο, και τα μπουκαλάκια στο μπάνιο θα καταλάβουν ατάκτως το ράφι, και σκεύη θα μείνουν άπλυτα στο νεροχύτη, και το σαλόνι θα ανακατευτεί. Κι αυτό είναι το φυσιολογικό. Γιατί μέσα στα σπίτια ζουν άνθρωποι.

Είναι το κενό μεταξύ εικονικής πραγματικότητας και καθημερινότητας. Και είναι αυτό που ξεχνάς όταν βουτάς στον ιστό των κοινωνικών δικτύων κι αυτό που οι influencers της οργάνωσης και της καθαριότητας ξεχνάνε συνήθως να σου πουν.

Το σπίτι στην εντέλεια που βλέπεις στο βίντεό τους είναι fiction, δεν μπορεί να είναι έτσι ένα σπίτι που φωλιάζουν μέσα άνθρωποι. Εκτός αν είναι ήρωες σε κάποιο έργο παραλόγου. Μια καθαρή και μονίμως τακτοποιημένη γυάλα, θα ήταν το σίγουρα το τέλειο σκηνικό τους.

ΥΓ. Ευτυχώς οι ίδιοι δημιουργοί των βίντεο οργάνωσης και τακτοποίησης κάπου κάπου στρέφουν την κάμερα αλλού και σου δείχνουν την πραγματικότητα. Ξεφυσάς με ανακούφιση, οπωσδήποτε.

@jessicamay_home What You See vs. What I See #cleantok #cleantiktok #cleaningtiktoks #cosycleaningclub #tidyhome #cleanhome #mrshinchhome #satisyingcleaning #homeaccountuk #mumtok #reallifehome #homeinspiration ♬ CUFF IT – Beyoncé

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...