1408
H Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υπό το βλέμμα του Νίκου Αλιβιζάτου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Με 56,7 – 43,3 νικήτρια η Φώφη Γεννηματά – και τώρα τι;

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2017, 21:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/11/2017, 14:42
H Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υπό το βλέμμα του Νίκου Αλιβιζάτου
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Με 56,7 – 43,3 νικήτρια η Φώφη Γεννηματά – και τώρα τι;

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2017, 21:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/11/2017, 14:42

Οι κάλπες έκλεισαν στις 8 μ.μ., η συμμετοχή είχε περάσει το ψυχολογικό όριο των 150.000 ψηφοφόρων (από τις 212.000 του α’ γύρου) και η διορία της μίας ώρας που είχε θέσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου για να έχει μια ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος παρήλθε: η Φώφη Γεννηματά ήταν νικήτρια με ποσοστά της τάξεως του 60%, έναντι 40% του Νίκου Ανδρουλάκη, στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς (αργότερα η διαφορά μειώθηκε στο 56,74% – 43,26%, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε).

Μία από τα ίδια λοιπόν; Οχι ακριβώς. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άνοιξε τη διαδικασία, έβαλε στο παιχνίδι δυνάμεις που έως τώρα κινούνταν είτε περιφερειακά -ο Γιώργος Καμίνης, τρίτος του πρώτου γύρου-, είτε αυτόνομα όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού, που ήρθε τέταρτος. Το νέο σχήμα έχει προίκα τη μεγάλη συμμετοχή του α’ γύρου, που σύμφωνα με τους δημοσκόπους μεταφράζεται σε διψήφιο ποσοστό σε γενικές εκλογές, αλλά και το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν σκόρπισαν στη δεύτερη Κυριακή επειδή η μονομαχία μετατράπηκε σε μια «πασοκική» υπόθεση. Περισσότεροι από 150.000 πολίτες αψήφισαν την κακοκαιρία για να ψηφίσουν.

Η επόμενη ημέρα

Η κυρία Γεννηματά καλείται τώρα να ηγηθεί δύο αυτόνομων κοινοβουλευτικών ομάδων στη Βουλή και να οδηγήσει την υπό σύσταση παράταξη σε ιδρυτικό συνέδριο. Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης αναδεικνύεται σε βασικό «παίκτη», ένα Νο2 που κατάφερε με τα νιάτα του από τη μία και τη γνώση του κομματικού μηχανισμού από την άλλη, να πάρει τέσσερις στους 10 ψηφοφόρους. Οι δυο τους καλούνται να θάψουν τις διαφορές τους που αναδείχθηκαν στην ακύρωση του ντιμπέιτ, αλλά ενυπάρχουν εδώ και έναν χρόνο στο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, υπάρχουν πάντα ο κ. Καμίνης και ο κ. Θεοδωράκης που θα μπολιάσουν την αναβαπτισμένη παράταξη με τη νεωτερικότητα που εκπροσώπησαν οι υποψηφιότητές τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν να προηγείται σε κάθε περιφέρεια εκτός από αυτές της Κρήτης – άλλωστε ο κ. Ανδρουλάκης φρόντισε να ψηφίσει την Κυριακή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο.

Στις 9 μ.μ. ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος είχε στα χέρια του τις μετρήσεις από το 35% των ψήφων και ανακοίνωσε: «Μπορεί με βεβαιότητα να ειπωθεί ότι νικήτρια είναι η κυρία Γεννηματά».

Πρόσθεσε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ προηγείται σε όλες της Περιφέρειες της χώρας πλην της Κρήτης, όπου προηγείται ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος εμφανίζει επίσης αυξημένα ποσοστά και στην Αττική. Γι’ αυτό και όταν υπήρξε η ενσωμάτωση των εκλογικών κέντρων της Β’ Αθηνών -στις 11.30 μ.μ.- η διαφορά μειώθηκε στο 56,66% για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στο 43,34% για τον ευρωβουλευτή της Ελιάς, μια διαφορά της τάξεως των 20.000 ψήφων.

Η κυρία Γεννηματά, που στον πρώτο γύρο είχε 41,38%, ωφελήθηκε εμφανώς από την αναμενόμενη αποχή στη δεύτερη Κυριακή, ενώ αποδείχτηκε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος στις 12 Νοεμβρίου είχε 24,81%, δεν μπόρεσε να απορροφήσει όλον τον όγκο των ψηφοφόρων των συνυποψηφίων του, κάτι που είχε ανάγκη για να γίνει η ανατροπή (δείτε εδώ τα αποτελέσματα του α’ γύρου). Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι ο ευρωβουλευτής της Ελιάς αύξησε τους ψηφοφόρους του κατά σχεδόν 14.000, ενώ την κυρία Γεννηματά την ψήφισαν οριακά περισσότεροι απ’ ό,τι στις 12 Νοεμβρίου. Το μεσημέρι της Δευτέρας, σε 821 από 827 εκλογικά τμήματα, τα ποσοστά ήταν: Γεννηματά 56,74% – Ανδρουλάκης 43,26%.

Η συμμετοχή

Ο κ. Αλιβιζάτος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το επίπεδο της συμμετοχής. Σε δηλώσεις του λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες τόνισε ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε παρά τη βροχή. «Ξεπεράσαμε το ψυχολογικό όριο των 150 χιλιάδων», είπε χαρακτηριστικά, «και οδεύουμε για τις 160 χιλιάδες». Ο κ. Αλιβιζάτος προσδιόρισε μάλιστα την αποχή στο 26%, επισημαίνοντας ότι πριν από δύο χρόνια τη ΝΔ ήταν 29% (μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου).

Στο γραφείο της κυρίας Γεννηματά το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεχόταν συγχαρητήρια από συνεργάτες της αλλά τον τόνο έδωσε ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος εμφανίστηκε με τα πόδια στο τραπέζι να πανηγυρίζει.

253425253429253428

Στη νικητήρια δήλωσή της, η κυρία Γεννηματά είπε : «Και αυτή τη στιγμή της χαράς η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους ανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά στην Δυτική Αττική». Παράλληλα, ευχαρίστησε τους χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες, «που για δεύτερη φορά έδωσαν βροντερό παρών στις κάλπες και τεράστια ώθηση στον νέο, ενιαίο φορέα, για μια μεγάλη παράταξη νίκης τώρα».

Τόνισε, δε, ότι έχει «πλήρη επίγνωση των ευθυνών που συνεπάγεται η καθαρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες. Από αύριο όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Και πρόσθεσε: «Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι εδώ».

Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια «σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία, στα κόμματα και τις κινήσεις που συνέβαλαν στο εγχείρημα, στους συνυποψήφιούς μου, στους χιλιάδες εθελοντές και στον κ. Αλιβιζάτο και την Επιτροπή».

Ανδρουλάκης: Ισχυροί απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος η κυρία Γεννηματά επισκέφθηκε τον κ. Αλιβιζάτο για να τον ευχαριστήσει για τις άψογες διαδικασίες που τήρησε η Επιτροπή. Εκεί την περίμενε ο κ. Ανδρουλάκης, που είχε λίγο νωρίτερα ευχαριστήσει κι αυτός τον καθηγητή δηλώνοντας ότι εγγυάται την ενότητα για ένα καλύτερο μέλλον της παράταξης και της χώρας.

253436
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη Φώφη Γεννηματά υπό το βλέμμα του Νίκου Αλιβιζάτου (INTIMENEWS)

Ευχαριστώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες που «απάντησαν στο υπαρξιακό δίλημμα της δημοκρατικής παράταξης» ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Η παράταξή μας είναι εδώ, ισχυρή, απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, συνεχάρη την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της, δεσμεύτηκε «για την ενότητα, για τη νέα προοπτική» και υποσχέθηκε ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας.

O δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης έστειλε ένα ενωτικό μήνυμα, συγχαίροντας κατ΄αρχάς και τους δύο μονομάχους για την υψηλή συμμετοχή.

Αργότερα, συνεχάρη την κυρία Γεννηματά για τη μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε, νίκη της λέγοντας ότι η νικήτρια αναλαμβάνει μια «ιστορική ευθύνη».

Την κυρία Γεννηματά συνεχάρη και ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος σημείωσε πως «ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά είναι ο μόνος που έχουμε μπροστά μας».

O Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του κ. Ανδρουλάκη στον β’ γύρο, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για την άξια εκλογή της και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τον αγώνα του. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο προοδευτικός κόσμος. Από αύριο όλοι μαζί δημιουργούμε τη Νέα Προοδευτική Παράταξη».

Ο Γιάννης Ραγκούσης, o oποίος είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της κυρίας Γεννηματά τη συνεχάρη επίσης.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της», τόνισε σε δήλωσή του ενώ συνεχάρη και τον κ. Ανδρουλάκη για τη συμμετοχή του στην κοινή προσπάθεια.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». 

«Δύναμή μας η ενότητα, εγγύηση για την προοπτική μας η πολύ μεγάλη συμμετοχή των πολιτών», σημείωσε και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής διαδικασιών και Δεοντολογίας καθηγητή κ. Αλιβιζάτο, τα μέλη της αλλά και τους εθελοντές.

Τέλος, ανέφερε ότι «από αύριο όλοι ενωμένοι θα εργαστούμε συστηματικά για να αποκτήσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μια σύγχρονη προοδευτική πολιτική εκπροσώπηση».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην κινητοποίηση των πολιτών, έκανε λόγο για «ηχηρό μήνυμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής».

Είναι «μια απάντηση σε όσους συστηματικά τα τελευταία χρόνια, υπηρετώντας ακροδεξιές αντιλήψεις, επιδιώκουν να απαξιώσουν τη συνεισφορά της Παράταξής μας στην πορεία της χώρας» είπε ο κ. Παπανδρέου για να συμπληρώσει: «Η μήτρα της Παράταξης, είναι αυτή η συμμετοχή των πολιτών, εντολή και παρακαταθήκη για όλους μας, με πρώτη τη Φώφη Γεννηματά. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και με αυτόν το σκοπό δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θα προχωρήσουμε συντεταγμένα στα επόμενα βήματα ώστε να φέρουμε στη χώρα τις μεγάλες αλλαγές που οφείλουμε απέναντι στους Έλληνες και τη χώρα».

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε «θερμά συγχαρητήρια σε όσους έφεραν το οργανωτικό βάρος της προσπάθειας, σε όλους τους υποψήφιους του πρώτου γύρου, τον Νίκο Ανδρουλάκη και την αδιαμφισβήτητη νικήτρια Φώφη Γεννηματά».

Έκλεισε, δε, τη δήλωσή του με την ευχή «Καλή μας δουλειά!»

Σε μια ένδειξη πολιτικού πολιτισμού ο προόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να συγχαρεί την κυρία Γεννηματά.

Τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να συγχαρεί την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της στις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ η επικοινωνία έγινε το βράδυ της Κυριακής και ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε καλή δύναμη στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Με 12 ώρες καθυστέρηση, επικοινώνησε με την κυρία Γεννηματά ο Αλέξης Τσίπρας. O Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και με μήνυμά του στο Twitter σχολίασε: «Η σημαντική συμμετοχή πολιτών σε πολιτικές διεργασίες είναι ένα θετικό μήνυμα για το πολιτικό μας σύστημα. Ελπίζω η εκλογή της να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στο διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, όπως ήδη γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...