3350
| SOOC

Πώς φτάσαμε στο Φώφη εναντίον Ανδρουλάκη

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2017, 21:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/11/2017, 18:01

Πώς φτάσαμε στο Φώφη εναντίον Ανδρουλάκη

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2017, 21:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/11/2017, 18:01

Η αναπάντεχα μεγάλη συμμετοχή -210.000 ψηφοφόροι, το πρώτο μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε-, η επικράτηση της Φώφης Γεννηματά και δευτερευόντως του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ήταν οι τρεις παράγοντες που σφράγισαν τις εκλογές για την ανάδειξη του ηγέτη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την περιφέρεια άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νίκης της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ από τον πρώτο γύρο, ωστόσο τα ποσοστά του ευρωβουλευτή της Ελιάς αυξήθηκαν καθώς άρχισε η ενσωμάτωση των ψήφων από τα αστικά κέντρα. Και πάλι πάντως, η διαφορά υπέρ της κυρίας Γεννηματά ήταν τέτοια που κάποιοι προεξόφλησαν ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία υποκύπτοντας στις πιέσεις να αποσυρθεί για χάρη της «κληρονομιάς» της μεγάλης συμμετοχής του α’ γύρου. Ωστόσο, αργότερα τα ποσοστά του ευρωβουλευτή ανέβηκαν κι άλλο και ο ίδιος προέβη σε δήλωση-κάλεσμα για τη δεύτερη Κυριακή. Τελευταία ενημέρωση το βράδυ της Δευτέρας –μολονότι είχε προαναγγελθεί ότι θα είχαμε επίσημο αποτέλεσμα από τις 11 μ.μ. της Κυριακής– έφερνε τη διαφορά τους περίπου στο 16,5%.

Το αποτέλεσμα ήδη προκάλεσε αναταράξεις στο Ποτάμι.

Οσα συνέβησαν λεπτό προς λεπτό: 

18:01 Σε νεότερη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και με καταμετρημένες τις 202.825 από τις 210.505 ψήφους σε Ελλάδα και εξωτερικό, το ποσοστό της Φώφης Γεννηματά έφθασε στο 41,38%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 24,81%. Στο 13,69% το ποσοστό του Γιώργου Καμίνη και στο 10,75% το ποσοστό του Σταύρου Θεοδωράκη. Πέμπτος ο Γιάννης Μανιάτης με 4,15% και έκτος ο Γιάννης Ραγκούσης με 2,43%.

results2ok

17:28 Ανάλυση: «Οταν δεν βρίσκεις ούτε την ψήφο σου», του Ανδρέα Στασινού.

17:17 Στη δημοσιότητα έδωσε η επιτροπή Αλιβιζάτου τα αποτελέσματα ανά εκλογικό τμήμα. Πώς ψήφισαν στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στις εκλογικές περιφέρειες και στις πόλεις του εξωτερικού.

Τα αποτελέσματα ανά εκλογικό τμήμα

15:50 Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, σε σύνολο περίπου 199.000 ψηφισάντων, η Φώφη Γεννηματά λαμβάνει το 41,2% των ψήφων, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ένα 24,85%.

Στο 13,78% το ποσοστό του Γιώργου Καμίνη και στο 10,78% του Σταύρου Θεοδωράκη. Πέμπτος ο Γιάννης Μανιάτης με 4,51% και έκτος ο Γιάννης Ραγκούσης με 2,43%.

results-1

14:31 «Η μεγάλη νίκη ήταν η συμμετοχή των πολιτών, έχουμε μια καινούρια μέρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Στις 19 Νοεμβρίου περιμένουμε όλους που ήρθαν χθες να συμβάλουν με την ψήφο τους». Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. Ο ίδιος τόνισε πως «το μήνυμα που εστάλη, ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την παράταξη, έχει αγχώσει πολύ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πρόσθεσε. Δεν έχουμε αγωνία για την ενότητα της επόμενης μέρας γιατί αυτή κατακτήθηκε με τη συμμετοχή των 210.000 πολιτών στην ψηφοφορία».

14:22 Ως «θετικό» χαρακτήρισε το γεγονός της μεγάλης συμμετοχής στις εκλογές ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος και πάλι φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ: «Ομως τα ερωτήματα υφίστανται. Ποιος θα είναι αυτός ο φορέας, τι χαρακτήρα και ποια ιδεολογική ταυτότητα θα έχει;» διερωτήθηκε ο κ.Κουβέλης.

14:01 Για «καθαρή νίκη» της Φώφης Γεννηματά έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Οι δυο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ουσία είναι ότι χθες υπήρχε μαζική συμμετοχή, 210.000 ψηφοφόροι δεν είναι λίγοι», τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον 24/7. «Οσοι συμμετείχαν στις χθεσινές εκλογές είναι συνιδρυτές του νέου φορέα και θα έχουν λόγο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο νέος φορέας πρέπει να ανατρέψει τους συσχετισμούς. «Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι ο κυρίαρχος στον χώρο και ταυτόχρονα η ΝΔ να μην εξασφαλίσει αυτοδυναμία» είπε χαρακτηριστικά.

13:33 «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για αυτά που πιστεύω και θα προσπαθήσω, με την πολιτική μου πράξη και τον αγώνα μου, να τιμήσω και εγώ την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου», δήλωσε Κωνσταντίνος Γάτσιος ο οποίος συγκέντρωσε το 1,65% των ψήφων. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕΕ τόνισε ότι «η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός,το οποίο καταδεικνύει την ανάγκη τη ελληνικής κοινωνίας για μία νέα αρχή στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση», και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το βήμα που κάναμε χθες να είναι η αρχή της πορείας προς το νέο που έχει ανάγκη η χώρα και όχι της επιστροφής στο παλιό που βρίσκεται στην πηγή όλων των προβλημάτων της».

Επίθεση Ανδρουλάκη

12:40 Ο διεκδικητής της ηγεσίας του νέου φορέα Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι θα γίνει κανονικά ο β’ γύρος των εκλογών της Κεντροαριστεράς, γιατί όπως τόνισε, «έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε όλους αυτούς που περίμεναν στις ουρές και απέδειξαν ότι η παράταξη αυτή υπάρχει και είναι εδώ ζωντανή και δυνατή». Ο ίδιος είπε ότι αν η Φώφη Γεννηματά ήταν κοντά στο 50% δεν θα γινόταν β’ γύρος, όμως τα ποσοστά της είναι πολύ χαμηλότερα.

Μάλιστα δίνοντας το στίγμα μιας αντιπαράθεσης επί προσωπικού με την κυρία Γεννηματά δεν δίστασε να κάνει αναφορές περί «πολιτικής ανανέωσης», να αφήσει υπαινιγμούς για τζάκια στην πολιτική και σχόλια για «αλλαγή γενιάς στο πολιτικό σύστημα». Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε ένα σημείο προτού κατονομάσει την αντίπαλό του, όταν είπε ότι στρατηγικός του αντίπαλος είναι το «κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική». Η κυρία Γεννηματά είναι ως γνωστόν κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

18698152
O Nίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι εγγυάται την ενότητα του νέου φορέα, ενώ απαντώντας στην κριτική περί πασοκογενών μονομάχων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, παρατήρησε ότι δεν μπορούμε να ακυρώσουμε το γεγονός ότι στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε και εκπροσωπούσε πλειοψηφικά τον προοδευτικό χώρο. «Δημιουργούμε όμως ένα νέο κόμμα», επεσήμανε και δεσμεύθηκε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι ημέρα πολιτικής ανανεώσης.

«Μόνος ηττημένος της διαδικασίας», είπε, «είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αυτοί που έλεγαν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του προοδευτικού χώρου πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα μικρότερο στη ΝΔ».

12:18 Σε… μεταγραφές από τη ΝΔ έσπευσαν να αποδώσουν από το Μέγαρο Μαξίμου τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της Κεντροαριστεράς. Αυτή ήταν η άτυπη θέση όπως διατυπώθηκε από τις γνωστές «κυβερνητικές πηγές» που άφηναν να εννοηθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε τις εκλογές της Κεντροαριστεράς με ψηφοφόρους, με στόχο ο νέος φορέας να προκαλέσει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ…

11:22 «Στις εκλογές της Κεντροαριστεράς καταγράφεται ένας επαναπατρισμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη σε ένα πρώτο σχόλιο για τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στις κάλπες.

10:44 Την εκτίμηση ότι το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης πλήρωσαν τις οργανωτικές αδυναμίες του κινήματος κυρίως στην επαρχία έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας. «Το 75% πήγε σε υποψήφιους του πασοκικού κόσμου», εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο κ. Τσιόδρας  και εκτίμησε ότι «πρόκειται για πολίτες που επαναπατρίζονται και θεωρούν ότι οι εξελίξεις περνούν μέσα από το ΠΑΣΟΚ». Αναφορικά με τη μελλοντική στάση του Ποταμιού είπε ότι θα σεβαστεί τους ψηφοφόρους και θα μείνει για να υπερασπιστεί τις ιδέες του.

10:22 Ανάλυση: «Φώφη – Νίκος: Νομίζουν ότι τώρα είναι μόνοι;», του Αγγελου Κωβαίου.

10:13 Στο 85% της ενσωμάτωσης: η Φώφη Γεννηματά πρώτη με 42,7% και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεύτερος με 25,4%. Τρίτος ο Γιώργος Καμίνης με 13,45% και τέταρτος ο Σταύρος Θεοδωράκης με 9,44%. Πέμπτος ο Γιάννης Μανιάτης με 4,22, έκτος ο Γιάννης Ραγκούσης με 2,39%, έβδομος ο Κωνσταντίνος Γάτσιος με 1,63%, όγδοος ο Απόστολος Πόντας με 0,54% και ένατος ο Δημήτρης Τζιώτης με 0,19%.

09:29 Την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ζητούν με ανακοίνωσή τους μέλη του κόμματος, στον απόηχο του πρώτου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης για τον επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, από την οποία αποκλείστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Περίπου 60 μέλη του κόμματος επικρίνουν τον κ. Θεοδωράκη, αναφέροντας ότι «με μια καθαρά προσωπική του απόφαση έθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός του Νέου Φορέα». Δεν σταμάτησε σε αυτό, προσθέτουν: «Εντελώς αυθαίρετα και αντικαταστατικά, προδιέγραψε την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού και την απορρόφηση του από αυτό που μέχρι τώρα πολεμούσε».

«Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει θυσία για τον εξαγνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος» τονίζουν.

08:40 «Δεν πίστευα ότι θα ψηφίσουν τόσοι. Ελεγα ότι όσοι ανέβαζαν τον πήχη σε 200.000 έκαναν κακό. Υπολόγιζα γύρω στις 130.000. Η έκπληξή μου είναι μεγάλη και ιδιαίτερα θετική», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είναι η πρώτη σαφής, η πρώτη πολιτική αποδοκιμασία της κυβέρνησης σε τέτοιο μεγάλο βαθμό» προσέθεσε για να συμπληρώσει: «Είναι μια συμμετοχή που προοϊωνίζεται ένα ισχυρό διψήφιο νούμερο στις εκλογές. Είμαστε η πιο ισχυρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ».

08:10 Ως εξαιρετικά θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι έσπευσαν τόσοι πολίτες να στηθούν στις ουρές για να ψηφίσουν και να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

07:00 Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Δύο φιλοκυβερνητικές («Eφ. Συντακτών» και «Εθνος») και μία αντιπολιτευόμενη («Τα Νέα»).

efimerides

03:00 Φώφη Γεννηματά: «Οι 212.000 Ελληνίδες και Ελληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά νέο στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα. Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα».

02:32 «Χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους.

«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να δηλώσουν πως η παράταξη είναι εδώ», σημείωσε και έκανε έκανε άνοιγμα στους υπόλοιπους υποψηφίους για την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο «σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

02:01 Στην Κρήτη σε 77 από 81 εκλογικά τμήματα: Νίκος Ανδρουλάκης 41,56%, Φώφη Γεννηματά 37,9% , Γιώργος Καμίνης 8,7% , Σταύρος Θεοδωράκης 7,74%, Γιάννης Μανιάτης 1,5% , Γιάννης Ραγκούσης 1,17%, Κωνσταντίνος Γάτσιος 1,1%, Δημήτρης Τζιώτης 0,13%, Απόστολος Πόντας 0,09%.

01:42 Στην Ευρυτανία: Φώφη Γεννηματά 49,1%, Νίκος Ανδρουλάκης 25%, Γιώργος Καμίνης 14,7%, Γιάννης Ραγκούσης 3,3% και Σταύρος Θεοδωράκης 2,9%.

Στη Φωκίδα: Φώφη Γεννηματά 51,06%, Νίκος Ανδρουλάκης 16,76%, Γιώργος Καμίνης 11,73%, Σταύρος Θεοδωράκης 6,40%, Γιάννης Μανιάτης 5,9% και Γιάννης Ραγκούσης 3,7%.

Στη Βοιωτία: Η Φώφη Γεννήματα συγκέντρωσε 57,7%. Ακολουθούν Νίκος Ανδρουλάκης με 18,6%, Γιώργος Καμίνης με 11,7%, Σταύρος Θεοδωράκης 5,5%, Γιάννης Μανιάτης με 2,3%, και Γιάννης Ραγκούσης με 1,5%.

01:30 «Σήμερα νίκησε η Παράταξη και οι δημοκράτες πολίτες», τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης, για να συμπληρώσει: «Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα όλες τις φίλες και τους φίλους της παράταξης, που προσήλθαν και ψήφισαν σήμερα στις κάλπες. Ιδιαίτερα, είμαι ευγνώμων προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους. Σήμερα η Παράταξη νίκησε. Οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας. Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Θέλω επίσης να συγχαρώ θερμά τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη».

Τα αποτελέσματα

01:10 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής Αλιβιζάτου, επί 166.782 ψηφισάντων σε σύνολο 210.505 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέραν των λευκών και των ακύρων, έλαβαν:

Φώφη Γεννηματά 70.679 (42,76%) και Νίκος Ανδρουλάκης 41.955 (25,38%).

Ακολουθούν: Γιώργος Καμίνης 22.226 (13,45%), Σταύρος Θεοδωράκης 5.603 (9,44%), Γιάννης Μανιάτης 6.979 (4,22%), Γιάννης Ραγκούσης 3.954 (2,39%), Κωνσταντίνος Γάτσιος 2.691 (1,63%), Απόστολος Πόντας 890 (0,54%), Δημήτρης Τζιώτης 317 (0,19%).

01:01 Στην Αττική σε 37.758 ψήφους σε σύνολο 74.628: Φώφη Γεννηματά 39,94%, Νίκος Ανδρουλάκης 21,12%, Γιώργος Καμίνης 13,87%, Σταύρος Θεοδωράκης 15,14%, Γιάννης Μανιάτης 4,58%, Γιάννης Ραγκούσης 2,51%, Κωνσταντίνος Γάτσιος 2,05%, Απόστολος Πόντας 0,63%, Δημήτρης Τζιώτης 0,16%.

00:56 «Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις», δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.

00:44 Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη έδωσε ο Γιώργος Καμίνης. Η δήλωσή του ήταν η ακόλουθη:

«Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 200 χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές. Τους εθελοντές όλων των υποψηφίων, την επιτροπή Αλιβιζάτου πρώτα απ’ όλα που οδήγησε άξια μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί.

»Ευχαριστώ τους προοδευτικούς πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα».

00:18 Με καταμετρημένες 143.000 περίπου ψήφους η Φώφη Γεννηματά προηγείται με 43,5% και ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί με 25,8%.

Ολοι οι συνυποψήφιοι της κυρίας Γεννηματά , πλην του κ. Ανδρουλάκη που αναμένει τα τελικά αποτελέσματα, επικοινώνησαν με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να τη συγχαρούν.

00:16 «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται», ήταν το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος συνεχάρη την Φώφη Γεννηματά. «Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Με αυτό του το μήνυμα προφανώς προεξοφλεί ότι η κυρία Γεννηματά θα κερδίσει στον β’ γύρο.

00:15 Ανάλυση: «Το ΠΑΣΟΚ και η Φώφη είναι εδώ», του Κώστα Γιαννακίδη.

00:01 Ανάλυση: «Μήνυμα εστάλη. Ελήφθη;», του Γιώργου Καρελιά.

23:33 Για φορέα «ΠΑΣΟΚplus» έκανε λόγο σε ειρωνικό τόνο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

23:01 Σύμφωνα με την επιτροπή Αλιβιζάτου, συνολικά ψήφισαν 210.254 άτομα, εκ των οποίων οι 74.628 στην Αττική.

22:56 Αποτελέσματα στο 51,3% των ψηφισάντων: Φώφη Γεννηματά 44,51%, Νίκος Ανδρουλάκης 26,89%

22:34 «Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς ήταν η απάντηση των πολιτών ότι χρειάζεται μια προοδευτική παράταξη στη χώρα», δήλωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αρχικά είχε δηλώσει υποψήφιος αλλά αργότερα είχε αποσυρθεί από την κούρσα για λόγους υγείας.

22:22 Σε 444/ 874 εκλογικά τμήματα (70.500 ψηφοφόροι), πρώτη είναι η Φώφη Γεννηματά με 46,84% με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανεβάζει τα ποσοστά του, φτάνοντας το 27,05%. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκλογής της προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον πρώτο γύρο.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι: Γιώργος Καμίνης 12,06%, Σταύρος Θεοδωράκης 6,3%, Γιάννης Μανιάτης 3,35%, Γιάννης Ραγκούσης 1,9%, Kωνσταντίνος Γάτσιος 1,3%, Απόστολος Πόντας 0,4%, Δημήτρης Τζιώτης 0,18%.

21:59 Νεότερα αποτελέσματα από την επιτροπή Αλιβιζάτου: Στα 354/873 τμήματα, δηλαδή σε 48.000 ψηφίσαντες, η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται να λαμβάνει 49,3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 26,14%. Ακολουθούν οι: Γιώργος Καμίνης με 11,71%, Σταύρος Θεοδωράκης 5,97%, Γιάννης Μανιάτης 3,23%, Γιάννης Ραγκούσης 1,8%, Κωνσταντίνος Γάτσιος 1,16%, Απόστολος Πόντας 0,44% και Δημήτρης Τζιώτης 0,2%. Αυτά είναι αποτελέσματα κυρίως από την επαρχία καθώς τα εκλογικά τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων και κυρίως της Αθήνας έκλεισαν αργότερα λόγω μεγάλης προσέλευσης.

21:55 Με γραπτή δήλωση του ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ΠαναγιώτηςΨωμιάδης, που υπήρξε βουλευτής της ΝΔ, δημοσιοποίησε ότι ψήφισε στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα.

«Ποτέ μου δεν υπήρξα κομματικά κομπλεξικός. Όπως με έχουν τιμήσει επανειλημμένα φίλοι άλλων παρατάξεων, ήρθε σήμερα η ώρα να τους τιμήσω εγώ. Εξάλλου, το 53% των περιφερειακών εκλογών του 2010 και το 15,5% των εσωκομματικών εκλογών του 2009 δεν το συγκέντρωσα μόνο από τη ψήφο των φίλων της Νέας Δημοκρατίας. Καλή δύναμη στον – ή στην- επόμενο αρχηγό της Κεντροαριστεράς», δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.

21:43 Στο 15% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με τον Νίκο Αλιβιζάτο: 50,4% Φώφη Γεννηματά, 25,83% Νίκος Ανδρουλάκης, 11,54% Γιώργος Καμίνης, 5,46% Σταύρος Θεοδωράκης, 3,16% Γιάννης Μανιάτης, 1,8% Γιάννης Ραγκούσης, 1% Κωνσταντίνος Γάτσιος, 0,4% Απόστολος Πόντας και 0,2% Δημήτρης Τζιώτης. Εφόσον κάτι τέτοιο διατηρηθεί και με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων δεν είναι απίθανη η εκλογή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον πρώτο κιόλας γύρο, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

21:34 Ως «οξυγόνο για τη δημοκρατία» χαρακτήρισε τις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα και την υψηλή συμμετοχή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

21:15 Ανάλυση: Πώς κερδήθηκε το στοίχημα της μεγάλης συμμετοχής.

21:01 «Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την Κεντροαριστερά. Τον Σεπτέμβριο του 2015 κάναμε το πρώτο και σημαντικό βήμα με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τώρα το εγχείρημα παίρνει ευρύτερα χαρακτηριστικά» είπε για τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

20:05 Οπως έγινε γνωστό η συμμετοχή στις εκλογές λίγο μετά τις 8 μ.μ. είχε ξεπεράσει τους 210.000 ψηφοφόρους.

19:45 «Αυτό που συνέβη απόψε είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για τη χώρα, ένα γεγονός ιστορικών διαστάσεων για την προοδευτική παράταξη», δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης με αφορμή την υψηλή συμμετοχή.

17:45 Ο Σταύρος Θεοδωράκης ψήφισε το μεσημέρι. Νωρίτερα είχε τρέξει στα 5 χλμ. στο πλαίσιο του Μαραθωνίου της Αθήνας

16:28 Στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη συμμετείχε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος:

20171112181337_891297

«Εύχομαι η σημερινή διαδικασία να δώσει την ευκαιρία στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να προβάλει με πολύ καθαρό τρόπο τις προγραμματικές της θέσεις, να αποκτήσει ξανά το δεσμό που είχε και πρέπει να έχει με την ελληνική κοινωνία και να παίξει το ρόλο της ως υπεύθυνη δύναμη υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτητικές για τον τόπο μας», είπε.

14:53 Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν θα μπούμε σε καμία κυβέρνηση για να τακτοποιηθούν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές σε υπουργικές θέσεις. Ηρθε η ώρα να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη ελπίδα του λαϊκού κόσμου. Τα αρχηγικά κόμματα τέλειωσαν. Ας φτιάξουμε ένα κόμμα- θεσμό με εσωτερική δημοκρατία», ήταν το μήνυμα του κ. Ανδρουλάκη ο οποίος ψήφισε στη Ρόδο.

img_69041510475310 (1)

 14:34 Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στο Γυμνάσιο της Ν. Ερυθραίας. Παρών και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας

251728

12:16 H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ψήφισε στην Καλλιθέα και μίλησε για συγκίνηση και ευθύνη. «Ολοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή» τόνισε

12:05 Στον Χολαργό ψήφισε το πρωί ο Γιάννης Ραγκούσης και αμέσως μετά δήλωσε: «Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας. Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά».

DObk66tX0AAbnJt

11:02 Στο Αργος ψήφισε ο Γιάννης Μανιάτης: «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας», είπε, ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ.

10:01 Ο Γιώργος Καμίνης ψήφισε νωρίς το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. «Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας. Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...