323
(φωτ.αρχείου) | Intimenews/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Με το κιλό εκποιεί το υπουργείο Οικονομικών προσωπικά δεδομένα πολιτών

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2019, 19:01
(φωτ.αρχείου)
|Intimenews/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Με το κιλό εκποιεί το υπουργείο Οικονομικών προσωπικά δεδομένα πολιτών

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2019, 19:01

Προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών, μεταξύ τους και ιατρικοί φάκελοι, μπορεί να καταλήξουν σε λάθος χέρια ή να έλθουν στο φως κατά την εκποίηση τους στην οποία προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις σαφείς ελληνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες και διατάξεις για τον ειδικό χειρισμό τους.

Σκοπός της διαδικασίας είναι φυσικά η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, όπως αναφέρει και η σχετική προκήρυξη, ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η απουσία μέριμνας για τα ευαίσθητα δεδομένα.

Η προκήρυξη (3942Ε του 2019) προβλέπει την «εκποίηση/πώληση με το ζύγι και μεικτοβαρώς» αρχειακού υλικού νοσηλευομένων στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το newmoney.gr, για 86.000 ιατρικούς φακέλους με 155.000 ακτινογραφίες προς μισό ευρώ το κιλό, για 5.000 φακέλους ασθενών προς 80 λεπτά το κιλό και για αρχειακό υλικό με ιστορικά ασθενών στο οποίο περιλαμβάνονται και ακτινολογικά φιλμ, προς 50 λεπτά το κιλό.

Ταυτόχρονα το Δημόσιο δίνει πρόσβαση στον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο να μπορεί να επιθεωρήσει το υλικό πριν από την αγορά του.

Εκτός από την καταβολή εγγύησης για συμμετοχή στο διαγωνισμό, δεν ζητείται καμία πιστοποίηση, ούτε έλεγχος των πιθανών αναδόχων πριν την εκποίηση. Ετσι το υλικό μπορεί να καταλήξει στον οποιονδήποτε ιδιώτη, όχι μόνον στους επαγγελματίες ανακυκλωτές υλικού.

Δεν γίνεται, με άλλα λόγια, καμία αναφορά στον πανευρωπαϊκό Κανονισμό περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ και στην Ελλάδα από τις 25 Μαΐου 2018. Βάσει του Κανονισμού, οι ασθενείς απαιτείται να υπογράφουν ειδικό έντυπο πριν από κάθε εξέταση.

Ο ίδιος Κανονισμός ορίζει υπεύθυνο για την επεξεργασία των δεδομένων ενός φορέα (όπως ένα νοσοκομείο) τον ίδιο τον οργανισμό ή τη Δημόσια Αρχή, η οποία οφείλει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να παρακολουθεί την διαδικασία της εμπιστευτικής καταστροφής μέχρι και την τελική εκκαθάριση. Προφανώς αυτό ισχύει και για τους ιατρικούς φακέλους που καλύπτονται από το ιατρικό απόρρητο

Ακόμη περισσότερο, η αστοχία καταστροφής ευαίσθητου υλικού όταν γίνεται από φορείς του ιδιωτικού τομέα μπορεί να επιφέρει βαριά πρόστιμα. Αυτό όμως δεν ισχύει για τις καταγγελίες για την πλημμελή καταστροφή του υλικού από τον δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...