1583
Χιλιάδες άνθρωποι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν με τρένο εξαιτίας του μπλακάουτ στην Ισπανία | REUTERS/Susana Vera

«Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο» προκάλεσε το μαζικό μπλακάουτ στην Ιβηρική

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2025, 14:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/04/2025 22:01
Χιλιάδες άνθρωποι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν με τρένο εξαιτίας του μπλακάουτ στην Ισπανία
|REUTERS/Susana Vera

«Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο» προκάλεσε το μαζικό μπλακάουτ στην Ιβηρική

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2025, 14:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/04/2025 22:01

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Ισπανία το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από το γενικό μπλακάουτ που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί στις περιοχές που θα το ζητήσουν. Μέχρι στιγμής, οι περιφέρειες της Μαδρίτης, της Ανδαλουσίας και της Εξτρεμαδούρα έχουν ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης καθώς και άλλες λειτουργίες.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου REE, έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα στο 20% της ηπειρωτικής Ισπανίας. «Αποκαταστάθηκε πάνω από το 1/5 της ζήτησης, με 5.508 MW προερχόμενα από την αυτόνομη παραγωγή και τη διασύνδεση με τη Γαλλία. Η ηλεκτροδότηση σταδιακά αποκαθίσταται σε όλες τις ζώνες», ανέφερε η REE.

Η «μαζική» διακοπή ηλεκτροδότησης πλήττει «ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο» και μέρος της Γαλλίας από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, παραλύοντας τις δημόσιες συγκοινωνίες σε Ισπανία και Πορτογαλία, εγκλωβίζοντας ανθρώπους μέσα σε τρένα, ανελκυστήρες και άλλους χώρους, προκαλώντας μεγάλης έκτασης κυκλοφοριακά προβλήματα και καθυστερήσεις αεροπορικών πτήσεων.

Λίγες ώρες μετά το μπλακάουτ, ο φορέας του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας REN ανακοίνωσε ότι ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο με ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της χώρας, προκάλεσε το μαζικό μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με τον φορέα, η πλήρης αποκατάσταση του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτροδότησης μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα. «Ολα τα σχέδια για τη σταδιακή αποκατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού έχουν ενεργοποιηθεί, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους παραγωγούς και φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας», τόνισε η REN, προσθέτοντας ότι «αναλύονται οι πιθανές αιτίες αυτού του περιστατικού».

Φίλαθλοι απομακρύνονται από τους χώρους του τουρνουά τένις Madrid Open, μετά τη διακοπή ρεύματος, τη Δευτέρα

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι «δεν αποκλείεται καμία υπόθεση» σχετικά με τα αίτια του μαζικού μπλακάουτ που έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο.

Κάλεσε τους πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες ενημερώσεις κι απέφυγε να θέσει χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του, σημειώνοντας ότι οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί έχουν ήδη επανέλθει σε λειτουργία.

Ο Σάντσεθ απηύθυνε έκκληση για υπεύθυνη χρήση της κινητής τηλεφωνίας, ζητώντας από τους πολίτες να κάνουν σύντομες κλήσεις και να χρησιμοποιούν το 112 μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με το παλάτι, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τους ευρωπαίους εταίρους και το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πως η προτεραιότητα είναι η άμεση αποκατάσταση της κανονικότητας.

Η ισπανική και η πορτογαλική κυβέρνηση συγκάλεσαν νωρίτερα έκτακτες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου μετά το μπλακάουτ, το οποίο επηρέασε για λίγο και ένα μέρος της Γαλλίας, που συνορεύει με τη βορειοανατολική Ισπανία.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, η ηλεκτροδότηση αρχίζει να αποκαθίσταται σταδιακά στη Χώρα των Βάσκων και σε περιοχές της Βαρκελώνης, σύμφωνα με μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, όμως δεν είναι προς το παρόν σαφές πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη που προκάλεσε μπλακάουτ σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο.

Τα νοσοκομεία στη Μαδρίτη και την Καταλονία ανέστειλαν όλες τις προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις αλλά είναι σε θέση να φροντίζουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, χάρη στις γεννήτριες.

Ανθρωποι αναμένουν διορθωθούν τα προβλήματα σε σταθμό τρένων στη Βαλένθια κατά τη διάρκεια του μπλακ άουτ (REUTERS/Eva Manez)

Ποτέ στην Ιστορία δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιας έκτασης μπλακάουτ,   ανακοίνωσε ο ισπανικός διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica.

Ο επικεφαλής λειτουργιών στον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου, Εντουάρντο Πριέτο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο ισπανικό ηλεκτρικό δίκτυο ενδέχεται να διαρκέσει από έξι έως 10 ώρες.

Σύμφωνα με το ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser, θα συγκληθεί και το ισπανικό συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ομάδες του γαλλικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου υψηλής τάσης RTE εργάζονταν για να βοηθήσουν την Red Electrica, και είχαν ήδη αποκαταστήσει την κατανάλωση ρεύματος σε 700 MW μέσω Γαλλίας, νωρίς το απόγευμα, ανέφερε η RTE. Η Red Electrica τόνισε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες για τα αίτια του μπλακάουτ.

Μάγειρας σε εστιατόριο της Μαδρίτης προσπαθεί να μαγειρέψει σε σε σκοτεινή κουζίνα με τη βοήθεια του φακού του κινητού του (REUTERS/Susana Vera)
ΕΕ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης

«Δεν υπάρχουν σε αυτό το στάδιο ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση» διεμήνυσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Λουίς Μοντενέγκρο.

«Οι διαχειριστές του δικτύου των δύο χωρών προσπαθούν να βρουν την αιτία της βλάβης και να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία» ανέφερε ο Κόστα. «Δεν υπάρχει ένδειξη κυβερνοεπίθεσης σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Χάος στην Ισπανία

Στο κέντρο της Μαδρίτης και σε άλλες μεγάλες ισπανικές πόλεις σημειώθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς δεν λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες.

Εκκενώθηκαν επίσης τμήματα του δικτύου Μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας.

Η ισπανική εταιρεία σιδηροδρόμων Renfe ανακοίνωσε ότι στις 12:30 ώρα Ισπανίας (13:30 ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε μπλακάουτ σε όλη τη χώρα, ακινητοποιώντας όλα τα τρένα.

Η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στο ισπανικό σιδηροδρομικό δίκτυο, που έχει διακοπεί λόγω του μπλακάουτ σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο, δεν θα αποκατασταθεί πλήρως τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το απόγευμα ο ισπανός υπουργός Μεταφορών.

Αναμονή σε στάση λεωφορείου στο κέντρο της Βαρκελώνης

«Εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες μόλις αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», αλλά «δεν αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων», διαβεβαίωσε ο Όσκαρ Πουέντε στο X.

Το μπλακάουτ έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε όλες τις συγκοινωνίες σε Ισπανία και σε Πορτογαλία.

Επιβάτες στο αεροδρόμιο της Βαλένθια, περιμένουν να μάθουν πληροφορίες για τις πτήσεις τους (REUTERS/Eva Manez)

Ο ισπανικός διαχειριστής αερογραμμών Aena ανακοίνωσε πως υπάρχουν προβλήματα σε ισπανικά αεροδρόμια, λόγω του μπλακάουτ. Γεννήτριες έκτακτης ανάγκης είχαν ενεργοποιηθεί.

Ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις εταιρείες ενέργειας για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Τόσο στη Μαδρίτη όσο και στη Βαρκελώνη, πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, με τα τηλέφωνά τους στο χέρι, αναζητώντας ματαίως σήμα. Η Γενική Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας (DGT) ζήτησε από οδηγούς να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.

Οι ισπανικές αρχές ζήτησαν από τους Ισπανούς να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο RNE, το μπλακάουτ δεν επηρέασε τα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Η E-Redes, ισπανική εταιρεία παρακολούθησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την αποκατάσταση της σύνδεσης σε φάσεις. «Πρόκειται για ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα», τόνισε.

Το ισπανικό Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας (CSN) ανακοίνωσε ότι από το κολοσσιαίο μπλακάουτ έκλεισαν αυτόματα τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τους αντιδραστήρες να λειτουργούν πλέον με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.

Μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης, «οι αντιδραστήρες των σταθμών που λειτουργούσαν (Almaraz II, Ascó I και II, Vandellós II) έκλεισαν αυτόματα – σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους – και οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ τους τέθηκαν σε λειτουργία και διατηρούν τους σταθμούς σε ασφαλή κατάσταση», ανέφερερ το CSN σε ανακοίνωσή του. «Αυτό το συμβάν δεν είχε καμία επίπτωση στους εργαζόμενους, το κοινό ή το περιβάλλον», διαβεβαίωσε.

Παράλληλα, η ισπανική πετρελαϊκή Moeve διέκοψε τις δραστηριότητές της στα διυλιστήρια πετρελαίου της στην Ισπανία, δήλωσε εκπρόσωπος της πετρελαϊκής. Η Moeve, παλαιότερα γνωστή ως Cepsa, λειτουργεί τρία ισπανικά διυλιστήρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της δυναμικότητας διύλισης της χώρας.

Μια γυναίκα χρησιμοποιεί τον φακό του κινητού της, έξω από το στάδιο διεξαγωγής του Open της Μαδρίτης, αφού οι αγώνες διακόπηκαν (REUTERS/Violeta Santos Moura)
Μεγάλα προβλήματα και στην Πορτογαλία

Η διακοπή ρεύματος επηρέασε πολλές περιοχές της Λισαβόνας, όπου το σύστημα οδικής σηματοδότησης παρουσίασε βλάβη. Σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον τέσσερις συρμοί του Μετρό στην πορτογαλική πρωτεύουσα χρειάστηκε να εκκενωθούν. Η πορτογαλική αστυνομία ανέφερε ότι τα φανάρια επηρεάστηκαν σε όλη τη χώρα, το Μετρό είχε κλείσει στη Λισαβόνα και στο Πόρτο και τα τρένα είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν σε όλη τη χώρα. Το μετρό δεν λειτουργεί στη Λισαβόνα και το Πόρτο και τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν. Η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό της Λισαβόνας ανέφερε ότι οι συρμοί ακινητοποιήθηκαν και κάποιοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε αυτούς.

Μια πηγή της αεροπορικής εταιρείας TAP Air είπε ότι το αεροδρόμιο της Λισαβόνας λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες. Η ΑΕΝΑ, που διαχειρίζεται 46 αεροδρόμια στην Ισπανία, ανέφερε καθυστερήσεις στις πτήσεις σε όλη τη χώρα.

Τέτοια εκτεταμένα, πολύωρα μπλακάουτ είναι σπάνια στην Ευρώπη. Το 2003 ένα πρόβλημα σε μια γραμμή υδροηλεκτρικού σταθμού μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας προκάλεσε μπλακάουτ 12 ωρών στην ιταλική χερσόνησο. Το 2006 από υπερφόρτωση του δικτύου στη Γερμανία σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, ακόμη και το Μαρόκο.

Χωρίς ρεύμα έμεινε για ένα διάστημα και τμήμα της νότιας Γαλλίας, αλλά εκεί η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γρήγορα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...