279
Στιγμιότυπο από την ταινία «Για πάντα» που θα προβληθεί μετά την ομιλία. Eστιάζει στη ζωή της Ευδοκίας, χήρας ναυτικού | .

Mαθήματα ιστορίας/ Η συναρπαστική πορεία της ελληνικής ναυτιλίας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2016, 13:55
Στιγμιότυπο από την ταινία «Για πάντα» που θα προβληθεί μετά την ομιλία. Eστιάζει στη ζωή της Ευδοκίας, χήρας ναυτικού
|.

Mαθήματα ιστορίας/ Η συναρπαστική πορεία της ελληνικής ναυτιλίας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2016, 13:55

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου (ώρες 17:30-20:30) η Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα διηγηθεί την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων (19ος-20ός αιώνας), ενός από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μακρά παράδοση στην τεχνογνωσία του επιχειρείν και κορυφαία θέση στην κατάταξη των εθνικών στόλων του κόσμου. Η διεθνής αυτή εμπορική και εφοπλιστική δραστηριότητα επέδειξε σταθερό προσανατολισμό και προσαρμοστικότητα, δημιούργησε ή ενδυνάμωσε ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό και πολυάριθμους ναυτότοπους στη χώρα.

Η ιστορική διήγηση θα συμπληρωθεί από την καλλιτεχνική προσέγγιση της ναυτικής ζωής, και ειδικά της σχέσης του ναυτικού με την οικογένειά του. Η βραβευμένη σε διεθνή φεστιβάλ ταινία μικρού μήκους του Νίκου Μανδαράκα, «Για Πάντα» (2015, 20΄), βασισμένη σε γράμματα ναυτικών, μαρτυρίες, συνεντεύξεις και προσωπικές μνήμες προβάλλει στο πρόσωπο της Ανδριώτισσας Ευδοκίας όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν, απομακρυσμένες, τη ζωή τους με έλληνες καπετάνιους και ναυτικούς.

Σύμφωνα με την υπόθεση, η Ευδοκία έχει μόλις παντρευτεί και ονειρεύεται να ξεκινήσει την νέα της ζωή, δίπλα στον άντρα της και στο παιδί που έχει στην κοιλιά της. Ο Λεωνίδας, ναυτικός, λίγο μετά τον γάμο τους, φεύγει για ταξίδι. Οι υποσχέσεις και τα όνειρα, αρχίζουν να απομακρύνονται, όσο ο καιρός περνάει. Ευδοκία ετών 68: Σαράντα χρόνια μετά, στην επέτειο του γάμου της, δίνει ραντεβού με το παρελθόν της, μέσα από γράμματα και φωτογραφίες. Η σύγκρουση με τα νιάτα της, θα βρει την γαλήνη, στην υπόσχεση της για παντοτινή αγάπη.

Ο ετήσιος κύκλος ανοικτών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με τέσσερις συναντήσεις αφιερωμένες σε βασικές πτυχές της ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα, το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016, όπως θα ανακοινωθεί προσεχώς. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την κράτηση θέσεων τηλεφωνείτε στο τηλ. 210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος
Τηλ.: 210 3418051

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...