783
H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Ποια ελάφρυνση;» είπε με ειρωνικό τρόπο για το χρέος της Ελλάδας και τη συμφωνία της 24ης Μαΐου | REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Ο καβγάς Λαγκάρντ-Ντάισελμπλουμ και τα εύσημα Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2016, 22:12
H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Ποια ελάφρυνση;» είπε με ειρωνικό τρόπο για το χρέος της Ελλάδας και τη συμφωνία της 24ης Μαΐου
|REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Ο καβγάς Λαγκάρντ-Ντάισελμπλουμ και τα εύσημα Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2016, 22:12

Η Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά το Eurogroup που διεξήχθη την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο προέβη σε δηλώσεις για το ελληνικό χρέος. Για την ακρίβεια, δεν ήταν απλές δηλώσεις. Με άκρως ειρωνικό τρόπο απάντησε η επικεφαλής του ΔΝΤ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους.

«Το ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όταν θα πρέπει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ. Εκεί ακριβώς προκάλεσε και την παρέμβαση του προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενη στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου για την Ελλάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ αρχικά τη χαρακτήρισε ενθαρρυντική, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, είπε ότι θα παραμείνει δεσμευμένο στη σημερινή διαδικασία και την κατάλληλη στιγμή θα προσδιορίσει τη θέση του σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Ωστόσο, όταν δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα περί ελάφρυνσης του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε «ποια ελάφρυνση;», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση του Μαΐου δεν είναι ικανοποιητική για το ΔΝΤ.

Σε παρέμβασή του και απευθυνόμενος στη Λαγκάρντ, ο Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι συμμετείχε συνεργάτης του ΔΝΤ στη συνεδρίαση του Εurogroup. Απαντώντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα με το ΔΝΤ, δεν έχουμε δεσμευθεί», προσθέτοντας ότι «συμμετείχαμε στην εν λόγω συνεδρίαση και μάλιστα ενεργά, υπάρχουν και προτάσεις. Αυτό που είπα προηγουμένως είναι ότι για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει ανάλυση της κατάστασης, να δούμε τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, τις προοπτικές της ανάπτυξης και να αποφασίσουμε τι χρειάζεται για να γίνει το χρέος βιώσιμο».

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι στη συνεδρίαση του Μαΐου λήφθηκαν υπ’ όψιν πολλές από τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα. «Είπαμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπαμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν είναι εφικτός στόχος και θα τον ξανακοιτάξουμε, εγκρίναμε έναν οδικό χάρτη για το χρέος και θα λάβουμε και μέτρα το 2018, όπως επιμηκύνσεις των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος», ανέφερε. Επίσης, είπε ότι είναι λογικό να ζητεί η Κριστίν Λαγκάρντ ανάλυση της κατάστασης προτού αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ. Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Νωρίτερα, για «καλά νέα» για την Ελλάδα έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά την είσοδό του στο Eurogroup το απόγευμα της Πέμπτης, στο Λουξεμβούργο. Απηύθυνε τα εύσημα στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και στις ελληνικές Αρχές, για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος σε λιγότερο από έναν χρόνο, μετά τη σύναψη του Μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Πριν από έναν χρόνο είχαμε έντονες συζητήσεις, κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για Grexit. Μα έναν χρόνο μετά, σημαντικό κομμάτι των διαφορών έχει καλυφθεί και οι διοικητές του ESM αποφάσισαν την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα υπουργό.

Συμπλήρωσε πως αυτά τα 7,5 δισ. θα είναι οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και υπενθύμισε πως τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι αυτοσκοπός, υπάρχουν για να δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας.

Η έγκριση της αναθεώρησης του μνημονίου, κατά τον κ. Μοσκοβισί, δηλώνει πως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε σωστή τροχιά και πως αναμένει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη φέτος και με ρυθμούς άνω του 3% για την επόμενη χρονιά. Σχολίασε επίσης ότι ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστο να συνεργάζεται κανείς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνοντας πως αυτή δεν είναι απλώς η προσωπική του άποψη, αλλά η άποψη όλων των μελών του Eurogroup.

Από πλευράς του, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως ήταν «μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο για την Κομισιόν και τους θεσμούς αλλά και για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα». Επεσήμανε βέβαια πως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να καταστήσει έναν «οδικό χάρτη», που περιλάμβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση για το χρέος.

«Eναν χρόνο μετά έχουμε καταφέρει πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω την Κομισιόν και τον Πιερ Μοσκοβισί προσωπικά, διότι ενώ τα κράτη μέλη κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον, η Κομισιόν οδηγεί την ευρωπαϊκή διαδικασία. Χωρίς την Κομισιόν δεν θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις σε ορισμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό», επεσήμανε ο υπουργός.

Κατέληξε πως αφενός πρέπει η διαδικασία της δεύτερης πια αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος να γίνουν παράλληλα, αλλά εξήγησε πως και η κυβέρνηση αυτή ως «αριστερή κυβέρνηση» θα πρέπει να αναζητήσει μια διαδικασία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που επικρατούσε πριν από το 2008, προχωρώντας την προσαρμογή με σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα, στους εργαζομένους και το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...