550
Ο Πούτιν δίπλα σε (ασφαλείς για τον ίδιο...) παρασημοφορημένους εργάτες της γέφυρας της Κριμαίας | Reuters

«Μαθήματα ηρεμίας» από τον Πούτιν εν μέσω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2020, 11:00
Ο Πούτιν δίπλα σε (ασφαλείς για τον ίδιο...) παρασημοφορημένους εργάτες της γέφυρας της Κριμαίας
|Reuters

«Μαθήματα ηρεμίας» από τον Πούτιν εν μέσω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2020, 11:00

Την… ζεν πλευρά του εαυτού του αποκαλύπτει τις τελευταίες ημέρες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, βγάζοντας προς τα έξω το πρόσωπου του ηγέτη και καπετάνιου που κατευθύνει με ηρεμία το ρωσικό πλοίο εν μέσω της καταιγίδας του κορονοϊού.

Αρχικά, ανακοίνωσε πως «η πανδημία είναι υπό έλεγχο στη Ρωσία λόγω των εγκαίρων μέτρων που ελήφθησαν νωρίς».

Οντως, στη Ρωσία μέχρι στιγμής είναι πολύ αργή η επέκταση της πανδημίας λόγω του ότι από πολύ νωρίς η χώρα «κλείδωσε» τα σύνορα με την Κίνα και υπέβαλε σε εξετάσεις τους εισερχόμενους, πιθανώς όμως και λόγω του κλίματος και της έκτασής της που δεν ευνοεί την ανάπτυξη του ιού.

Κατά δεύτερον, μοιάζει να μην ανησυχεί ούτε ο ίδιος αν τυχόν κολλήσει την αρρώστια, όπως φάνηκε και από την προ ημερών επίσκεψή του στην Κριμαία προκειμένου να γιορτάσει τα έξι χρόνια από την προσάρτησή της στη Ρωσία.

Ο Πούτιν δεν διατήρησε καμία απόσταση ασφαλείας από κανέναν, ούτε κράτησε τους στοιχειώδεις κανόνες του social distancing που επιτάσσει η πανδημία, κάνοντας χειραψίες, μέχρι και αγκαλιές με διαφόρους αξιωματούχους.

Ωστόσο, όλα αυτά που κάνει είναι απλώς για το θεαθήναι. Γιατί όπως σημειώνει το BBC, ο οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με τον ρώσο πρόεδρο, υποβάλλεται προηγουμένως σε τεστ για τον κορονοϊό!

Ετσι, ακόμη και στην αναμνηστική φωτογραφία του Πούτιν με παρασημοφορημένους εργάτες της γέφυρας της Κριμαίας, ελήφθησαν τα ίδια μέτρα: όλοι τους υποβλήθηκαν εκ των προτέρων σε έλεγχο για τον Covid-19.

«Πράγματι, έτσι έγινε. Θεωρούμε ότι αυτά είναι επιβεβλημένα μέτρα πρόληψης. Για να μπορεί ο πρόεδρος να συνεχίσει να εργάζεται με βεβαιότητα, όλοι όσοι τον περιβάλλουν, πρέπει να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

«Απολύτως υγιής ο πρόεδρος»

Εξάλλου, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει και στις αρχές της εβδομάδας ότι «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει υποβληθεί σε τεστ του κορονοϊού και δεν χρειάζεται να κάνει ένα τέτοιο τεστ καθώς είναι υγιής και δεν παρουσιάζει συμπτώματα».

«Ο Πρόεδρος δεν είναι αναγκαίο να υποβληθεί σε τέστ κορονοϊού, επειδή ο ίδιος, δόξα σοι ο Θεός, νοιώθει περίφημα και συνεχίζει να εργάζεται με βάση το πρόγραμμα του» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 199 κρούσματα, που είναι πολύ λιγότερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί απότομα τις επόμενες μέρες, ενώ ένα άτομο που είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό έχει πεθάνει.

Η Μόσχα στέλνει επιδημιολόγους και γιατρούς στο Μιλάνο

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν αργά το βράδυ του Σαββάτου με ρωσική πρωτοβουλία ο πρόεδρος Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουσέπε Κόντε.

Οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα που λαμβάνονται στις δύο χώρες και συμφώνησαν άμεσα στο συντονισμό των δυνάμεών τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ιταλία και ειδικά στον Βορρά.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στέλνει δεκάδες Ρώσους επιδημιολόγους και ειδικό ιατρικό προσωπικό στην βόρεια Ιταλία για να πολεμήσουν τον κορονοϊό COVID-19 καθώς και προστατευτικά μέσα και ιατρικό εξοπλισμό, όπως και φάρμακα.

Ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν τις επόμενες ώρες και ημέρες στο αεροδρόμιο του Μιλάνου και θα στηθεί κοινό επιχειρησιακό κέντρο με τους ιταλούς συναδέλφους τους.

Συντονιστικό ρόλο από ρωσικής πλευράς έχει το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων και θα αποσταλούν ειδικά εξοπλισμένα συνεργεία στρατιωτικών επιδημιολόγων και λοιμωξιολογων με κινητά συνεργεία απολύμανσης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν, κατά τη διάρκεια των συζητήσεών του με τον ιταλό πρωθυπουργό Κόντε, δήλωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να προσφέρει άμεσα βοήθεια στην Ιταλία, στο πλαίσιο της μάχης για την αντιμετώπισης της πανδημίας στη γειτονική χώρα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...