480
Ο 53χρονος Ντελ Νάτζα, γνωστός κι ως 3D | Screenshot/Youtube

Τι σχέση έχουν οι Massive Attack με τον Μπάνκσι;

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2019, 06:45
Ο 53χρονος Ντελ Νάτζα, γνωστός κι ως 3D
|Screenshot/Youtube

Τι σχέση έχουν οι Massive Attack με τον Μπάνκσι;

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2019, 06:45

Τους χαρακτήρισαν «σκοτεινούς» και «σκιώδεις», σχεδόν δύστροπους ηχητικά.

Η αλήθεια είναι όμως πως από το 1990 που υπάρχουν ως μπάντα που ιδρύθηκε στο Μπρίστολ, οι Massive Attack ποτέ τους δεν σταμάτησαν να μας εκπλήσσουν, κυρίως ευχάριστα, με τον έναν καλό δίσκο να διαδέχεται ένας ακόμη καλύτερος.

Όπως, λόγου χάρη, το «Mezzanine», το τρίτο άλμπουμ τους που από πολλούς θεωρείται η σημαντικότερη και πιο ολοκληρωμένη τους δουλειά.

Κυκλοφόρησε στις 20 Απριλίου του 1998 και κατάφερε να γεφυρώσει επιτυχημένα το (σήμα κατατεθέν) trip hop ήχο τους με new wave και rock στοιχεία, ενώ έβγαλε και μερικά πραγματικά σπουδαία τραγούδια όπως το ιστορικό single «Teardrop» με τα φωνητικά της Λιζ Φρέιζερ των Cocteau Twins.

Πέρσι το συγκεκριμένο άλμπουμ έκλεισε τα 20 του χρόνια και με αυτήν την αφορμή οι Massive Attack το «βγάζουν στο δρόμο» για ένα επετειακό tour σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική που ξεκινάει στις 28 Ιανουαρίου στη Γλασκόβη.

Με την ευκαιρία αυτή ο ηγέτης του συγκροτήματος, ο Ρόμπερτ ντελ Νάτζα, μίλησε στην ιταλική Repubblica για όλα, κυρίως για το Brexit αλλά και την – επί χρόνια – περιρρέουσα φήμη πως ο μουσικός κρύβεται επιμελώς πίσω από την περσόνα του street artist Μπάνκσι.

«Σταματήστε επιτελούς με αυτή την θεωρία συνωμοσίας. Ευτυχώς ζούμε στην εποχή του Διαδικτύου και ο καθένας μπορεί να βρει ανά πάσα στιγμή την αλήθεια. Και όπως βλέπετε, κατάφερα να αποφύγω να απαντήσω ευθέως στην ερώτηση σας», λέει γελώντας ο Ντελ Νάτζα.

«Η street art και το γκραφίτι είναι μια τέχνη που, όπως και η μουσική ή η πολιτική, πρέπει να λειτουργεί ενοποιητικά κι όχι διχαστικά», σημειώνει ο 53χρονος με καταγωγή από την Ιταλία που ασχολείται με το γκραφίτι από την εφηβική του ηλικία.

«Εξακολουθώ να παρακολουθώ την Νάπολι, από εκεί άλλωστε είναι και η καταγωγή του πάτερα μου», υπογραμμίζει ο Ντελ Νάτζα, επισημαίνοντας πως στην Βρετανία, μετά από κόπους δεκαετιών «καταφέραμε οι κερκίδες μας να είναι γεμάτες με παιδιά και οικογένειες. Στην Ιταλία ξέρω πως δεν συμβαίνει αυτό, στις κερκίδες πολλών ομάδων υπάρχουν εστίες ρατσιστών, εστίες ξενοφοβίας».

Ο Ρόμπερτ ντελ Νάτζα, με καταγωγή από την Ιταλία

Η κουβέντα γυρνάει γρήγορα στο επικείμενο Brexit και τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο ο Ντελ Νάτζα υποστηρίζει σθεναρά: «πιστεύω πως είναι ο κατάλληλος ηγέτης για τους Εργατικούς. Είναι η φωνή της λογικής. Για το μόνο που δεν με έχει πείσει ακόμη είναι το γεγονός πως παρουσιάζεται τόσο ευρωσκεπτικιστής. Είναι ο λόγος που “κρατάω μια πισινή” μαζί του», τονίζει.

Τέλος, κι όσον αφορά στη σχέση του ανθρώπου με τις νέες τεχνολογίες, ο 53χρονος ιταλοβρετανός εμφανίζεται μετρημένα αισιόδοξος: «από την μια έχουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη κι από την άλλη έχουμε μόδες του Facebook, όπως το πρόσφατο #10YearsChallenge, που προσωπικά βλέπω με σκεπτικισμό, καθώς έτσι «φακελωνόμαστε» κι ως πρόσωπα. Αλλά φυσικά υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές που έχουν αποδειχτεί ακίνδυνες, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πάντα τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά όλων των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε καθημερινά», καταλήγει με νόημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...