333
Ο Μισέλ Λεγκράν με το αγαπημένο πιάνο του | michellegrandofficial.com

Τελευταία παρτιτούρα για τον θρυλικό Μισέλ Λεγκράν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2019, 11:46
Ο Μισέλ Λεγκράν με το αγαπημένο πιάνο του
|michellegrandofficial.com

Τελευταία παρτιτούρα για τον θρυλικό Μισέλ Λεγκράν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2019, 11:46

Ο Μάιλ Ντέιβις υποκλινόταν στο μεγαλείο του. Ο Φρανκ Σινάτρα είχε να το λέει για τα τραγούδια του. Και η Νταϊάνα Ρος. Ηταν ένας μουσικός με μια καριέρα μισού αιώνα και με μελωδίες διάσημες παντού. Ο Μισέλ Λεγκράν, αυτός ο τιτάνας της μεταπολεμικής μουσικής, ο συνθέτης του Windmills of your Mind» στο «Υπόθεση Τόμας Κράουν», ο δημιουργός του σάουντρακ στις εμβληματικές του γαλλικού Νέου Κύματος «Ομπρέλες του Χερβούργου», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.

Ο Λεγκράν πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας, είπε ο εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αναμενόταν να δώσει συναυλίες στο Παρίσι τον Απρίλιο…

Στη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας 50 και πλέον χρόνων που του χάρισε παγκόσμια αναγνώριση, τρία βραβεία Οσκαρ και πέντε Grammy, ο Λεγκράν συνεργάστηκε με θρύλους όπως ο Ρέι Τσαρλς, ο Μάιλς Ντέιβις, ο Ορσον Ουέλς, ο Ζαν Κοκτό, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Σαρλ Τρενέ και η Εντίθ Πιάφ.

O Λεγκράν με τον Μάιλς Ντέιβις στη δεκαετία του 1960

Ξεκίνησε την καριέρα του με διασκευές για τραγουδιστές και άρχισε να συνθέτει μουσική για ταινίες στη δεκαετία του 1960 με τη εμφάνιση της νουβέλ βαγκ και συνεργάστηκε με την Ανιές Βαρντά, τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ και, κυρίως, με τον Ζακ Ντεμί, το κινηματογραφικό του alter ego. Κατά κάποιους το δίδυμο Ντεμί-Λεγκράν υπήρξαν οι αρχιτέκτονες της νουβέλ βαγκ και ίσως να μην έχουν άδικο.

Εκτός από τη μουσική για τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» και τα «Κορίτσια του Ροσφόρ», που ήταν η αρχή του μιούζικαλ α λα γαλλικά -και οι δύο πρώτες του υποψηφιότητες για Οσκαρ- η Γαλλία του οφείλει επίσης τη μουσική για τη δραματική ταινία «Peau d’âne» (ελληνικός τίτλος: «Αυτός ο υπέροχος, παλιός, καλός κόσμος»).

Ο Λεγκράν κέρδισε τρία Οσκαρ. Πρώτα για το τραγούδι «Windmills of your mind» («Les moulins de mon coeur»), που περιλαμβάνεται στη μουσική επένδυση της ταινίας «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), στη συνέχεια για το «Un été 42» (“Summer of ’42”, 1972) και το «Γεντλ» (1984).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...