214
Πολίτες με μάσκα στο μετρό του Παρισιού | REUTERS/Benoit Tessier

Μάσκα σε δημόσιους χώρους συστήνει ο ΠΟΥ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 17:21
Πολίτες με μάσκα στο μετρό του Παρισιού
|REUTERS/Benoit Tessier

Μάσκα σε δημόσιους χώρους συστήνει ο ΠΟΥ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 17:21

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποίησε τις οδηγίες του και πλέον συστήνει στις κυβερνήσεις να ζητήσουν από όλους τους πολίτες να φορούν υφασμάτινες μάσκες σε δημόσιους χώρους, όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της Covid-19, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Αφορμή για τις νέες οδηγίες στάθηκαν μελέτες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι μάσκες είναι μόνο ένα από τα μέσα τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορονοϊού και δεν θα πρέπει να δίνουν την ψευδή αίσθηση της πλήρους προστασίας.

«Συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκα. Και συγκεκριμένα, υφασμάτινη μάσκα, δηλαδή, όχι ιατρικού τύπου», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η χρήση της μάσκας συνιστάται κυρίως στα μέσα μεταφοράς, στα καταστήματα ή σε άλλους κλειστούς ή πολυσύχναστους χώρους, όπου είναι δύσκολο να τηρηθούν οι κανόνες για την κοινωνική απόσταση, πρόσθεσε.

Η σύσταση κάνει λόγο για υφασμάτινη μάσκα με τρία στρώματα διαφορετικών υλικών. Τα πρόσωπα άνω των 60 ετών ή όσοι έχουν προβλήματα υγείας συνίσταται να φορούν ιατρικές μάσκες.

Μολονότι ορισμένες χώρες συστήνουν ή καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από υγιείς ανθρώπους σε δημόσιους χώρους, ο ΠΟΥ μέχρι τώρα έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις που να συνηγορούν υπέρ ή κατά.

Πρότεινε όμως να φορούν ιατρικές μάσκες οι ασθενείς και οι φροντιστές τους.