919
Στιγμιότυπο από την τελευταία προπόνηση της ΑΕΚ | INTIMENEWS/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Πρωτάθλημα ξανά για χάρη της TV

Sportscaster Sportscaster 6 Ιουνίου 2020, 09:50
Στιγμιότυπο από την τελευταία προπόνηση της ΑΕΚ
|INTIMENEWS/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Πρωτάθλημα ξανά για χάρη της TV

Sportscaster Sportscaster 6 Ιουνίου 2020, 09:50

Ενενήντα επτά μέρες. Τόσες πέρασαν από την τελευταία φορά (1η Μαρτίου) που η μπάλα κύλησε στα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ, μέχρι σήμερα (6 Ιουνίου) που το ελληνικό πρωτάθλημα επαναρχίζει με τα πλέι-οφ και τα πλέι-άουτ του. Ποτέ άλλοτε στα χρόνια της Α’ Εθνικής δεν υπήρξε τόσο μεγάλο κενό στη δράση, όσο αυτό που προκάλεσε η πανδημία.

Το 1967, το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου μας στέρησε το ποδόσφαιρο για 35 μέρες: από τις 16 Απριλίου έως τις 21 Μαΐου. Το 2002, η «ανωμαλία» ήταν η αναστολή λειτουργίας του Alpha Digital, που μοιραζόταν με τo SuperSport (το 2008 έγινε Novasports) τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων. Η διακοπή διήρκεσε 34 μέρες: από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 26 Οκτωβρίου. Ετούτη, του κορονοϊού, είναι ρεκόρ.

Το restart πέρασε από «χίλια κύματα». Στην αρχή, οι περισσότερες ομάδες δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να επιστρέψουν στα γήπεδα. Οταν, όμως, έκαναν τους λογαριασμούς τους καλύτερα, διαπίστωσαν ότι κινδύνευαν να χάσουν χρήματα από τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια, που για πολλές είναι η κυριότερη πηγή εσόδων. Επιπλέον, σκέφτηκαν πως ένα πρωτάθλημα που έμεινε στη μέση, δεν θα τις βοηθούσε στις διαπραγματεύσεις για τις επόμενες συμφωνίες τους: με τα κανάλια, αλλά και με τους χορηγούς. Ετσι, το «προέχει η υγεία των αθλητών» έγινε «ευχαρίστως ναι».

Υποτίθεται πως τα εφετινά πλέι-οφ, τα οποία για πρώτη φορά στα χρονικά της Α’ Εθνικής θα αναδείξουν πρωταθλητή, θα ήταν τα πιο συναρπαστικά ever. Δυστυχώς, όλα δείχνουν πως οι προσδοκίες θα διαψευστούν – και σ’ αυτό δεν φταίει ο κορονοϊός. Στις 23 Φεβρουαρίου ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν στην Τούμπα τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, φιλοδοξώντας να τον νικήσει και να τον προσπεράσει στη βαθμολογία. Αλλά εκείνη η φοβερή κούρσα του Κώστα Τσιμίκα και το αυτογκόλ του Δημήτρη Γιαννούλη, διαμόρφωσαν το αντίθετο αποτέλεσμα (0-1) και αύξησαν το αβαντάζ των «ερυθρόλευκων» στους πέντε βαθμούς. Που έγιναν επτά, μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη, και 14 όταν ο «Δικέφαλος του Βορρά» τιμωρήθηκε με -7 για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Ακόμη κι αν το CAS του επιστρέψει αυτούς τους βαθμούς, όπως ελπίζει ο ΠΑΟΚ, ο τίτλος θα έχει κριθεί από την πρώτη, κιόλας, αγωνιστική των πλέι-οφ, εφόσον την Κυριακή (7/6) ο Ολυμπιακός επιστρέψει αήττητος από τη Θεσσαλονίκη. Κι έχει να χάσει βαθμό από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η τιμωρία του Παναθηναϊκού από την UEFA (αποκλεισμός από τα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν) κατέστρεψε το… σασπένς και σε ό,τι αφορά τις ομάδες που θα κατακτήσουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Μόνο μια θα έμενε εκτός, και τη γνωρίζουμε, ήδη. Επομένως, δεν έχει μεγάλη σημασία ποιος θα τερματίσει στην έκτη (και τελευταία) θέση των πλέι-οφ. Στο Europa League θα βγουν, και ο Αρης, και ο ΟΦΗ (για πρώτη φορά έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια).

Ετσι, μόνον η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ για τη δεύτερη θέση (που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League) απέμεινε να έχει ενδιαφέρον. Χωρίς τους βαθμούς που του αφαιρέθηκαν, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται μόλις έναν πόντο μπροστά από την αντίπαλό του. Και η ΑΕΚ είχε πάρει φόρα, προτού η πανδημία βάλει λουκέτο στα γήπεδα. Τρεις μήνες μετά την άφιξη του νέου της προπονητή, Μάσιμο Καρέρα, είχε γίνει «άλλη» ομάδα. Στα έξι τελευταία της ματς στη Σούπερ Λιγκ δέχτηκε μόλις ένα γκολ, και με τον Ιταλό στον πάγκο της έχει υποστεί μόνο μια ήττα σε όλες τις διοργανώσεις.

Αλλιώς περιμέναμε και τα πλέι-άουτ. Πέντε από τις οκτώ ομάδες που θα συμμετάσχουν, θα παίζουν με τη σκέψη τους… στις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι η βαθμολογική συγκυρία τέτοια, ώστε μόνον τρεις σύλλογοι κινδυνεύουν με υποβιβασμό. Ενας από αυτούς, ο Πανιώνιος, θα πρέπει να καλύψει «χάντικαπ» έξι βαθμών για να ξεφύγει από την τελευταία θέση, που οδηγεί απευθείας στη Σούπερ Λιγκ 2. Δεν θα είναι εύκολο, αν κρίνει κανείς από την αγωνιστική του εικόνα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Οπότε, εκτός θεαματικού απροόπτου, δύο ομάδες, η Ξάνθη των 18 βαθμών και ο Παναιτωλικός των 17, θα μονομαχήσουν για να αποφύγουν την προτελευταία θέση και την «περιπέτεια» του μπαράζ με τη δεύτερη της κατάταξης της Σούπερ Λιγκ 2.

Δέκα αγωνιστικές στα πλέι-οφ και επτά στα πλέι-άουτ αφορούν, εν τέλει, τέσσερις πέντε ομάδες. Εκτός κι αν ο ΠΑΟΚ κάνει το θαύμα του, με απαραίτητη προϋπόθεση τη δικαστική του δικαίωση. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις άδειες εξέδρες, την τρίμηνη απραξία των ποδοσφαιριστών, τα επικείμενα «διαζύγια» πολλών παικτών με τις ομάδες τους (ιδίως στον Παναθηναϊκό και τον Αρη), αλλά και τη ζέστη που, μοιραία, θα έρθει, καταλήγουμε στο αρχικό συμπέρασμα: το πρωτάθλημα συνεχίζεται, κυρίως για να μη χάσουν οι σύλλογοι τα χρήματα από τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια.

Ο VAR επανέρχεται αναβαθμισμένος, με την πολυαναμενόμενη 3D γραμμή για το οφ-σάιντ, που αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των ομάδων. Αλλά, μόνο στα πλέι-οφ και στα τρία παιχνίδια που απομένουν για το Κύπελλο Ελλάδας (δυο ρεβάνς ημιτελικών και τελικός). Οχι στους αγώνες των πλέι-άουτ. Καλό κι αυτό… Επιστρέφουν, επίσης, οι έλληνες διαιτητές. Ο κορονοϊός τους δίνει μια απρόσμενη ευκαιρία να αποδείξουν ότι οι μετακλήσεις ξένων συναδέλφων τους, που τα τελευταία χρόνια διευθύνουν τα ντέρμπι, πλέον δεν είναι απαραίτητες.

Καλή η πρόταση του ΟΦΗ, να υπάρχουν θεατές στις εξέδρες σε ποσοστό 20% της χωρητικότητας κάθε γηπέδου, αλλά -μάλλον- δεν θα «περάσει». Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι οπαδοί θα παραμένουν στις θέσεις τους και δεν θα μετακινούνται, ο ένας κοντά στον άλλον; Κι ότι το 20% δεν θα γίνει 30% ή 40%;

Η πρώτη αγωνιστική των πλέι-οφ:
Σάββατο 6 Ιουνίου

21:30 Αρης – ΟΦΗ (Novasports 2HD)

Κυριακή 7 Ιουνίου

19:30 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (PAOK TV)

21:30 ΑΕΚ – Παναθηναϊκός (Novasports 1HD)

Η πρώτη αγωνιστική των πλέι-άουτ:

Σάββατο 6 Ιουνίου
Πανιώνιος – Βόλος (19:15)

Κυριακή 7 Ιουνίου

ΑΕΛ – Αστέρας Τρίπολης (19:15)

Δευτέρα 8 Ιουνίου

Λαμία – Παναιτωλικός (20:00)

Η αναμέτρηση της Ξάνθης με τον Ατρόμητο αναβλήθηκε λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...