2407
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στις ανακοινώσεις της Πέμπτης | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Μάσκα παντού – διπλή ή KN95 σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 11:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/12/2021, 14:20
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στις ανακοινώσεις της Πέμπτης
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Μάσκα παντού – διπλή ή KN95 σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 11:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/12/2021, 14:20

Με μάσκα παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ματαίωση ανοικτών εορταστικών εκδηλώσεων και τεστ για τους εισερχόμενους στη χώρα και πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, φιλοδοξεί η κυβέρνηση να υψώσει «ανάχωμα» στην έλευση της παραλλαγής Ομικρον.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για μέτρα με συνέπεια και αξιοπιστία που βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών και δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς ή lockdown.

Προφανώς, είπε ο κ. Οικονόμου, ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος θα μπορέσει να κάνει τις αγορές του, να επισκεφθεί τους δικούς του, να διασκεδάσει.

Με τη σειρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα σε μία ύφεση της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο η Όμικρον βρίσκεται στη χώρα μας και σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά θα έχουμε περισσότερα τις επόμενες 10-15 μέρες.

Ηδη σημείωσε «λάβαμε μέτρα πολύ νωρίς, ανοίξαμε τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες», ωστόσο πλέον κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Ετσι, από αύριο 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων) έως τις 2 Ιανουαρίου, τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:

♦Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

♦Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

♦Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (απαγορεύονται και θα ακυρωθούν οι όποιες εκδηλώσεις των Δήμων για τις γιορτές).

♦Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας και επανάληψή τους την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους

♦Σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα, με την Επιτροπή να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις της μετά τη συνεδρίασή της στις 27 Δεκεμβρίου. Οπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, τα μέτρα αυτά δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τύπου lockdown, και θα αφορούν το ωράριο στη διασκέδαση, τις αθλητικές εκδηλώσεις, την επέκταση της τηλεργασίας και τις μη αναγκαίες δραστηριότητες εν γένει.

Η αποτύπωσή τους, επανέλαβε ο κ. Πλεύρης, θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου.

 

Τις τελευταίες δυο ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, για να αναφέρει ότι εξετάζεται αν αυτό οφείλεται σε συγχρωτισμούς ή στη νέα μεταδοτική μετάλλαξη. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος γιατί όπως είπε, εμβολιαστικά θωρακίζεται η χώρα.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για επιστροφή στα SMS, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, αλλά ίσως, αν  χρειαστεί, να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο.

Ερωτηθείς αν η μάσκα είναι υποχρεωτική στις εκκλησίες, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι η  μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία, όπως και στα θέατρα και τα σινεμά, διαβεβαιώνοντας ότι γίνονται έλεγχοι και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν, τώρα, φανεί ότι τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, προφανώς αυτό -εκτίμησε- θα έχει επίδραση στις εισηγήσεις που θα γίνουν από τους ειδικούς.

Οσον αφορά, τέλος, την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ο υπουργός Υγείας  δήλωσε δικαιωμένος καθώς ήδη 140.000 από τους περίπου 500 χιλιάδες ανεμβολίαστους 60+ έχουν ανταποκριθεί και έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί βέβαια, είναι πόσοι από τους 360.000 θα κάνουν το ίδιο στις τρεις εναπομείνασες εβδομάδες – μέχρι την εκπονή της σχετικής προθεσμίας στις 15 Ιανουαρίου.

To πλήρες κείμενο από τις  εισαγωγικές τοποθετήσεις του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, και του  υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, έχει ως εξής:

Γιάννης Οικονόμου: Καταρχάς υπάρχει δικαιολογημένη κόπωση στην κοινωνία, μια κόπωση που επιτείνεται, καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» δημιουργεί νέα δεδομένα. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το να συνεχίσουμε μέχρι να εξουδετερώσουμε πλήρως τον ιό και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό σημαίνει να μη σταματάμε ποτέ την προσπάθεια. Η παραλλαγή «Όμικρον» θα εξαπλωθεί και στη χώρα μας. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι τι κάνεις, πως αντιδράς απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορείς να αποφύγεις.

Η δική μας αντίδραση χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία. Χαρακτηρίζεται από την αξιοποίηση της γνώσης που μας προσφέρουν οι ειδικοί και φυσικά από την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που αποφασίζουμε με συνέπεια και με αξιοπιστία που βασίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών, με τους οποίους συμπορευτήκαμε από την αρχή της πανδημίας. Έτσι θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα.

Θα κάνουμε και για τη μετάλλαξη Oμικρον ό,τι απαιτείται προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς πανικό, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ακούγοντας τις εισηγήσεις, αλλά και χωρίς εφησυχασμούς.

 

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική για λόγους θρησκευτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς. Προφανώς και ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος, που τηρεί τα μέτρα, θα μπορέσει να επισκεφτεί τους δικούς του, θα μπορέσει να βγει στην αγορά, θα μπορέσει να διασκεδάσει, αξιοποιώντας πάντοτε το πλαίσιο μέτρων που έχουμε -τα μέτρα που θα κουβεντιάσουμε και σήμερα- βασιζόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για τα τεστ και τον έλεγχο, τον οποίον συστήνουμε πριν να επισκεφτεί και κάνει δραστηριότητες σε χώρους συνωστισμού και αμέσως μετά. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στην κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται. Με τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας και με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα.

Στο σημείο αυτό θέλω να δώσω το λόγο στον υπουργό Υγείας, τον κ. Πλεύρη, ο οποίος θα σας παρουσιάσει αναλυτικά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής για το πως θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Εισηγήσεις και μέτρα που δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown -πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό- αλλά αναγκαία προσαρμογή της στρατηγικής μας στις απαιτήσεις, έτσι όπως διαμορφώνονται.

Θάνος Πλεύρης: Αγαπητοί μου συμπολίτες, η χώρα μας βίωσε την ένταση του τέταρτου κύματος της «Δέλτα» και τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόμασταν σε μία ύφεση, αλλά παράλληλα υπήρχε και η εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον», κυρίως σε άλλες χώρες. Όμως, η «Όμικρον» βρίσκεται και στη χώρα μας και συνεχώς παρακολουθούμε τα κρούσματα.

Μάλιστα, τις τελευταίες δύο μέρες, παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων, την οποία προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε αν σχετίζεται με τον συγχρωτισμό, τον οποίο υπάρχει, ή αν παράλληλα πίσω από τη «Δέλτα» υποκρύπτεται και η «Όμικρον» και άρα ενδεχομένως να έχουμε μια αύξηση αυτών των κρουσμάτων.

Τα στοιχεία, τα οποία έχουμε για την «Όμικρον», αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή. Στο σκέλος της νοσηρότητας, κατ’ αρχήν υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα, αλλά τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα για να ξέρουμε ακριβώς την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει.

Ως εκ τούτου, έχει κριθεί επιτακτικό να ληφθούν μέτρα. Η χώρα μας έλαβε από την πρώτη στιγμή μέτρα- και πριν την έλευση της «Όμικρον»- και ήμασταν μάλιστα η χώρα που ανοίξαμε τον εμβολιασμό στους 3 μήνες, πάρα πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει αυξηθεί, και λόγω της υποχρεωτικότητας, συνολικά η εμβολιαστική κάλυψη, φθάνοντας- με τον πληθυσμό, ο οποίος θα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του- στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και στο 70% στον γενικό πληθυσμό.

Παράλληλα, στην τρίτη δόση, ήδη άνω του 72% των ατόμων, που δικαιούνται να κάνουν την αναμηνηστική δόση, έχουν κλείσει ραντεβού. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι πλέον θωρακιζόμαστε εμβολιαστικά, καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση λειτουργεί πολύ αποτρεπτικά για τη μετάλλαξη «Όμικρον».

Εχθές συνήλθε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να μας εισηγηθεί μέτρα τα οποία αφορούν δύο στάδια. Το ένα στάδιο είναι από αύριο έως και τις 2 Ιανουαρίου και το επόμενο στάδιο αφορά από τις 3 Ιανουαρίου και μετά.

Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, καθώς θα παρακολουθούμε καθημερινά τα κρούσματα για να μπορούμε να εκτιμούμε την εξάπλωση που μπορεί να έχει η «Όμικρον». Επομένως στις 27/12 θα υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και μετά και εάν και εφόσον χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου.

Από αύριο, 6:00 η ώρα το πρωί, ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πλέον, επειδή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις εορτές και ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και στους εξωτερικούς χώρους, δικαιολογείται απόλυτως η υποχρεωτική χρήση της. Και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση ή τα γυμναστήρια.

Πάντοτε, βέβαια, στο βαθμό που δεν είναι απαραίτητη η απουσία της μάσκας, όπως συμβαίνει στην εστίαση. Ακόμα, όμως, και για να εισέλθεις στον χώρο, να πας στο τραπέζι σου και γενικότερα στο βαθμό που δεν πιέζεσαι, υπάρχει ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται η μάσκα.

Άρα υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.

Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν να γίνουν από τους δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Οι επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτικότητα που έχουν για το PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, επειδή έχουμε δείγματα ότι σε πολλούς εμφανίζεται η νόσος μετά από το συγκεκριμένο PCR ή το rapid, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε αν έχουν νοσήσει.

Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές τις μέρες θα βγούμε. Τα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων τις δυο τελευταίες μέρες, αφορούν κυρίως μικρότερες ηλικίες, πράγμα που μας κάνει με βεβαιότητα να θεωρήσουμε ότι αυτό συνδυάζεται με την διασκέδαση.

Άρα, θα πρέπει να γίνεται τεστ ως σύσταση, όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάποια κοινωνική εκδήλωση. Και αυτό που θέλουμε να πούμε στα νεότερα παιδιά τα οποία θα βγουν, να βγουν να διασκεδάσουν, τηρώντας τα μέτρα, αλλά μετά να προσέξουν τις επαφές με τους γονείς τους ή παππούδες τους.

Εάν τα παιδιά μου ήταν σε ηλικία να βγούν τώρα, θα ήθελα να βγούν να διασκεδάσουν, την επόμενη, όμως, μέρα θα ήθελα να κάνουν τεστ και να μην έρθουμε σε μια τέτοια επαφή.

Αρα, παραμένουν οι κανόνες των ισχυρών συστάσεων για τεστ, προκειμένου να μπορέσουμε να προστατευθούμε.

Αυτά, λοιπόν, είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν από αύριο 6:00 η ώρα το πρωί έως τις το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.

Για το δεκαπενθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά, η Επιτροπή μας έχει εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα και θα υπάρξουν μέτρα. Θα είναι μέτρα περιοριστικά τα οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε σε γενικά lockdown και σε κατηγοριοποίηση θα αφορούν την διασκέδαση, όπου εκεί θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικώς με το ωράριο. Θα αφορούν τις εκδηλώσεις και κυρίως τις αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες θα υπάρχουν, θα αφορούν το σκέλος της τηλεργασίας καθώς επίσης και θα αφορούν γενικότερα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου που θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή, ήθελα όμως να δώσουμε τις κατηγορίες οι οποίες θα υπάρξουν.

Θεωρούμε ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και ανακοινώθηκαν, από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου, είναι επαρκή και για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και να μην υπάρχει κίνδυνος στη Δημόσια Υγεία. Ωστόσο, η Επιτροπή στις 27 Δεκεμβρίου θα μας εισηγηθεί και με τα νέα δεδομένα αν χρειαστεί κάτι άλλο να προστεθεί.

Οπως αναμενόταν οι νέες ανακοινώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και ελάσσονος.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

«Η σημερινή εμφάνιση του υπουργού Υγείας για την ανακοίνωση νέων μέτρων επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκτός υγειονομικής πραγματικότητας, επιδεικνύοντας εγκληματικά αντανακλαστικά», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της ανακοίνωσης των νέων μέτρων.

Μεταξύ των αντιπροτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα υποχρεωτικά rapid test για όλους -ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους- με αποζημίωση από το Δημόσιο, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, μέτρα (αορίστως) αποφυγής του συγχρωτισμού σε μαζικούς χώρους και μέσα μεταφοράς, προσλήψεις-εξπρές αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα σχολεία που όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, έχουν μετατραπεί σε «εκολαπτήρια ακραίας διασποράς» κορονοϊού, προσλήψεις 800 και πλέον γιατρών και εκστρατεία εμβολιασμού πόρτα – πόρτα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εξής:

«Η πανδημία, σε αντίθεση με την κοροϊδία Μητσοτάκη, δεν έρχεται με χρονοκαθυστέρηση στις 3 Ιανουαρίου. Η σημερινή εμφάνιση του Υπουργού Υγείας για την ανακοίνωση νέων μέτρων επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκτός υγειονομικής πραγματικότητας, επιδεικνύοντας εγκληματικά αντανακλαστικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για το 5ο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, όλη η Ευρώπη είναι σε συναγερμό και παίρνει μέτρα, τα νοσοκομεία της χώρας καταρρέουν εδώ και 3 μήνες, ασθενείς πεθαίνουν σε ράντζα περιμένοντας μία ΜΕΘ και ο κ. Μητσοτάκης πετάει χαρταετό και ανακοινώνει πως θα λάβει μέτρα από 3 Ιανουαρίου. Και μέχρι τότε φοράτε μάσκα και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει.

Για τελευταία φορά τον καλούμε να πάρει άμεσα μέτρα που θα αποτρέψουν νέες εκατόμβες νεκρών και ακόμα ένα καταστροφικό lockdown μετά τις γιορτές:

Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για να μην έχουμε κάθε μέρα 150 ανθρώπους να περιμένουν μία ΜΕΘ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, όπως επιβεβαίωσε και η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα. Υποχρεωτικά ράπιντ τεστ με αποζημίωση από το Δημόσιο για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Άμεση επαναφορά της τηλεργασίας στο μέγιστο βαθμό όπου μπορεί να εφαρμοστεί. Αμεση πρόσληψη 800 και πλέον ιατρών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν στις λίστες αναμονής για να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Αμεση ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για προνοσοκομειακή φροντίδα με χρέωση κάθε κρούσματος σε αντίστοιχο υγειονομικό σημείο αναφοράς (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας ή επαγγελματία Υγείας). Μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού σε μαζικούς χώρους και ΜΜΜ. Προετοιμασία με προσλήψεις εξπρές αναπληρωτών εκπαιδευτικών για άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές με σπάσιμο τμημάτων και άμεση αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1% που έχει μετατρέψει τα σχολεία σε εκκολαπτήριο ακραίας διασποράς του ιού στην κοινότητα. Αμεση εκκίνηση πανελλαδικής εκστρατείας για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου, πόρτα-πόρτα όπως στο μοντέλο της Πορτογαλίας, με τη συνδρομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της εκάστοτε περιοχής. Άμεση επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος για τα παιδιά, το οποίο έχει παγώσει με την πλατφόρμα να παραμένει κλειστή. 

Όσο συνεχίζει τις παλινωδίες ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τους πολίτες στην απόλυτη καταστροφή, και βιολογική και κοινωνική και οικονομική».

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα λαμβάνονται καθυστερημένα και δεν επαρκούν. Δεν μπορούν να ανακόψουν αποφασιστικά την διάδοση του ιού, καθώς δεν συνοδεύονται από σχεδιασμό για την αύξηση των εμβολιασμών, την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και την προετοιμασία του συστήματος να αντιμετωπίσει το πέμπτο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών. Είναι ώρα η ατολμία, η καθυστέρηση και ο φόβος του πολιτικού κόστους να πάψουν να υπαγορεύουν αποφάσεις που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, την υγεία και το εισόδημα των πολιτών. Εμβολιασμοί, ενίσχυση του ΕΣΥ, αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, επιδημιολογική παρατήρηση με διενέργεια rapid και pcr test και αποτελεσματική ιχνηλάτηση, είναι αναγκαία για την αναχαίτιση του νέου κύματος πανδημίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...