1086
| Aris Oikonomou / SOOC

Μαρινάκης για τα περί «μονταζιέρας» στα Τέμπη: Δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορία του «Βήματος»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2024, 00:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2024, 10:49
|Aris Oikonomou / SOOC

Μαρινάκης για τα περί «μονταζιέρας» στα Τέμπη: Δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορία του «Βήματος»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2024, 00:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2024, 10:49

Την οργισμένη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», που ισχυρίζεται ότι ηχητικά των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη Λάρισας τη νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών «μονταριστήκαν» προκειμένου να ενισχυθεί η θεωρία της κυβέρνησης περί ανθρώπινου λάθους για το δυστύχημα (ως γνωστόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει τότε για ανθρώπινο λάθος, υποδεικνύοντας, βεβαίως, το προφανές: ότι ο σταθμάρχης έβαλε στην ίδια γραμμή τις δύο αμαξοστοιχίες που κινούνταν η μία προς την άλλη).

Σε δήλωσή του, αργά τη νύχτα του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της» εν λόγω εφημερίδας, κατηγορώντας την ότι «προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Έλληνες» και επισημαίνοντας ότι ο πρωτοσέλιδος τίτλος είναι, εν τέλει, παραπλανητικός και ανακόλουθος με τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ.

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Το ΒΗΜΑ της Κυριακής” αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της, καθώς προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Έλληνες», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, για να συμπληρώσει:

«Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μη καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί “μονταζιέρας” προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη. 

»Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί. Αλλά ότι, αντιθέτως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνα τους για την αναζήτηση της αλήθειας. 

»Σε τέτοιες στιγμές απαιτείται από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί. Και σε αυτήν την προσπάθεια σοβαρή ευθύνη έχουν και τα μέσα ενημέρωσης».

Τι γράφει όμως το «Βήμα της Κυριακής»; Διαβάζει κανείς στο πρωτοσέλιδο το σχετικό κείμενο που συνοδεύει τον τίτλο περί «Μονταζιέρας στα Τέμπη»:

«“Βασίλη, φεύγω;”. “Φεύγεις, φεύγεις”. Ηταν μόλις λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη όταν δημοσιο- ποιήθηκαν τα ηχητικά αρχεία με τις συνομιλίες του σταθμάρχη της Λάρισας.

»Οπως αποκαλύπτει “Το Βήμα”, ο μηχανοδηγός που απευθύνθηκε στον “Βασίλη” για να λάβει το «πράσινο φως” της αναχώρησης δεν ήταν εκείνος της μοιραίας αμαξοστοιχίας, όπως είχε υποστηριχθεί τότε, αλλά ενός τοπικού δρομολογίου. Ποιος κρύβεται πίσω από το μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη και ποιος μπορεί να ήταν ο σκοπός της συρραφής των δύο διαφορετικών συνομιλιών πέρα από την ενίσχυση του επιχειρήματος περί ανθρώπινου λάθους;».

Πιο ενδιαφέρουσα η θέση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, ο οποίος με ανάρτησή του στα social media υπενθύμισε ότι η ιστορία με την εσφαλμένη όπως αποδόθηκε τότε από κάποια ΜΜΕ συνομιλία «Βασίλη φεύγω – Φεύγεις, φεύγεις», ήταν γνωστή ήδη από πέρυσι. Μάλιστα ο κ. Σκέρτσος ανήρτησε και σχετικά δημοσιεύματα του ιστοτόπου της ΕΡΤ που δείχνουν ότι τα όσα αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» ήταν γνωστά.

Παραπλανητικός, λοιπόν, όντως τίτλος του «Βήματος της Κυριακής»; Δημοσιογραφικός εντυπωσιασμός -και μάλιστα προεκλογικά- σε ένα θέμα για το οποίο μια ολόκληρη χώρα πενθεί; Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που ρίχνει φως σε μια πτυχή της τραγωδίας και συγκεκριμένα στην επικοινωνιακή της διαχείριση της πρώτες κρίσιμες ώρες; Σε κάθε περίπτωση, και καθώς η συνολική διαχείρηση από την κυβέρνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών δεν έχει πείσει την κοινή γνώμη και καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, τέτοιου είδους πρωτοσέλιδα δημιουργούν πολιτικό θέμα.

Γρήγορα εξάλλου η αντιπολίτευση (όχι πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πρώτη φάση) έσπευσε να υιοθετήσει το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» και να καταγγείλει την κυβέρνηση για επιχείρηση «συγκάλυψης».

Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκαναν λόγο σε ανακοίνωσή τους: «Αλλη μια επιβεβαίωση του νοσηρού μοτίβου της κυβέρνησης “συγκάλυψη, διαφθορά και ατιμωρησία” προκύπτει από το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας “Το Βήμα”. Είναι ανατριχιαστικές και εξοργιστικές οι αποκαλύψεις της εφημερίδας ότι λίγες ώρες μετά την τραγωδία κάποιοι μπήκαν στον ΟΣΕ, αφαίρεσαν παράνομα τα ηχητικά των συνομιλιών του σταθμάρχη, έκαναν κοπτοραπτική και διέρρευσαν τους αλλοιωμένους διαλόγους στα μέσα ενημέρωσης για να στηρίξουν το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους και μόνο».

«Συγκάλυψη. Όλα στην υπηρεσία της θεωρίας του ανθρώπινου λάθους», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος, με ανάρτηση του στο Χ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη δήλωση του κ. Μαρινάκη, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «προκαλούν αποτροπιασμό οι νέες αποκαλύψεις για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες δημοσιεύονται σήμερα στο “Βήμα της Κυριακής”.

Ούτε ο πιο νοσηρός νους δεν θα μπορούσε να συλλάβει ένα τέτοιο σενάριο κι όσο κι αν προσπάθησε ο κύριος Π. Μαρινάκης να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” (για ακόμη μία φορά), παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τα παραποιημένα στοιχεία. Άλλωστε, και ο ίδιος -εκών ή άκων- ουσιαστικά επιβεβαίωσε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος».

Τι ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ για τα ηχητικά

Για το θέμα πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση και η ΕΛ.ΑΣ, η οποία επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε τα ηχητικά στις 2 Μαρτίου 2023, δηλαδή μετά από τη δημοσιοποίηση κάποιων επίμαχων αποσπασμάτων από μέσα ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε:

Σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα “Το ΒΗΜΑ της Κυριακής” που αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών,  το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ γνωστοποιεί ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών,  σύμφωνα με το οποίο:

1. Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.

2. Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ’ αριθ. 3022/21/8623-α΄από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες «CH1_000003e3_443.wav» και «CH1_000003e4_443.wav». Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.

3. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί και έτερες εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν σχετικών παραγγελιών.

4. Σημειώνεται ότι από την Υπηρεσία μας δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την εν λόγω υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...