477
Ο Μακρόν σε πρόσφατη συγκέντρωση | REUTERS/Pascal Rossignol

Εμανουέλ Μακρόν, ένας «άνθρωπος των Βρυξελλών» τρομοκρατεί τους Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2017, 16:11
Ο Μακρόν σε πρόσφατη συγκέντρωση
|REUTERS/Pascal Rossignol

Εμανουέλ Μακρόν, ένας «άνθρωπος των Βρυξελλών» τρομοκρατεί τους Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2017, 16:11

Για τους Ρεπουμπλικανούς του Φιγιόν ο Εμανουέλ Μακρόν είναι «μια πολιτική απάτη». Για τη Μαρίν Λεπέν είναι «ο άνθρωπος των Βρυξελλών, ο υποψήφιος της λιτότητας και της παγκοσμιοποίησης». Για τους Σοσιαλιστές, από τους κόλπους των οποίων προέρχεται αν και ποτέ δεν τον αισθάνθηκαν ιδεολογικά πολύ κοντά τους, είναι ένας προδότης και ο άνθρωπος με τις πολιτικές που φτωχοποίησαν πολλούς εργαζομένους. Πλέον, αρχίζει να γίνεται και ο εφιάλτης τους.

Αν ένα μέτρο της επιτυχίας -ή της δυναμικής- ενός υποψηφίου είναι ο πολλαπλασιασμός των υποτιμητικών σχολίων, ο Εμανουέλ Μακρόν μάλλον βρίσκεται σε καλό σημείο.

Ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να ανεβαίνει στις προτιμήσεις, είναι όμως αυτό αρκετό για να προκαλέσει «πανικό στα παραδοσιακά κόμματα», και ειδικά τους Σοσιαλιστές όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου;

Υπερβολική ίσως η διατύπωση, αλλά οι δημοσκοπήσεις τον κατατάσσουν τρίτο με 19% έναντι 26% του Φιγιόν και 24% της Λεπέν, που παραμένουν το πιο πιθανό ζευγάρι του δεύτερου γύρου για τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο ο Μακρόν έχει δυναμική που αποτυπώνεται καθημερινά στις συγκεντρώσεις του.

Την ώρα που η Κεντροαριστερά ακόμη αναζητά υποψήφιο για τον μάλλον άχαρο ρόλο να καταφέρει μια αξιοπρεπή επίδοση αποφεύγοντας την απόλυτη συντριβή, ο Μακρόν φαντάζει σαν μια ιδανική λύση και ήδη εκφράζονται για αυτόν με θερμά λόγια. Με το τοπίο από την πλευρά των Σοσιαλιστών να είναι ακόμη θολό (ο υποψήφιός τους θα εκλεγεί με ψηφοφορία στις 22 και 29 Ιανουαρίου), ο Μακρόν μπορεί από τώρα να ελπίζει στην υποστήριξη και άλλων απογοητευμένων ψηφοφόρων του κόμματος, γιατί στελέχη έχει αρχίσει να παίρνει με το μέρος του. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ, είπε τη Δευτέρα ότι κάποια στελέχη των Σοσιαλιστών ζηλεύουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών γιατί είναι «έξυπνος, νέος και όμορφος». Υπέρ του Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι θα ταχθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Ακόμη περισσότερο, ένας από τους βασικούς διεκδικητές του χρίσματος των Σοσιαλιστών, ο Μανουέλ Βαλς, παραδέχτηκε ότι, αν κερδίσει το χρίσμα, θα έχει συνομιλίες με τον Μακρόν. Επισήμως για να του ζητήσει να αποσυρθεί. Ανεπισήμως στο Σοσιαλιστικό κόμμα συζητούν για το πώς θα του ανοίξει τον δρόμο, γράφουν οι Times.

Brigitte-Trogneux-et-Tiphaine-Auziere
Η σύζυγος του Μακρόν Μπριζίτ Τρονιέ με την κόρη της Τιφέν Οζιέρ (closermag.fr)

Με όχημα την πολιτική κίνηση En Marche! που ίδρυσε πριν από μερικούς μήνες, ο Μακρόν υπόσχεται σε κάθε περίπτωση, να αλλάξει την γαλλική πολιτική σκηνή.

Στο πλευρό του έχει συχνά την σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ (είναι κατά 20 χρόνια μεγαλύτερή του και πρώην καθηγήτριά του) και την κόρη της από τον πρώτο γάμο, Τιφέν Οζιέρ. Ειδικά η νεαρή Οζιέρ έχει αρχίσει να βγαίνει από τη σκιά του Μακρόν, γράφουν γαλλικά μέσα.

Στα υπέρ του, η εικόνα του υποψηφίου έξω από το κατεστημένο, το οποίο έχει κουράσει τους ψηφοφόρους, αλλά χωρίς τον ευρωσκεπτικισμό της Λεπέν, η οποία κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι παθιάζονται για τον Μακρόν «όπως τα κοριτσάκια σε συναυλία του Τζάστιν Μπίπερ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...