356
Μαχητικός, νεαρός, άφθαρτος. Ο Εμανουέλ Μακρόν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι | REUTERS/Benoit Tessier

Πιο δημοφιλής γάλλος πολιτικός ο Εμανουέλ Μακρόν!

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 14:59
Μαχητικός, νεαρός, άφθαρτος. Ο Εμανουέλ Μακρόν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι | REUTERS/Benoit Tessier

Πιο δημοφιλής γάλλος πολιτικός ο Εμανουέλ Μακρόν!

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 14:59

Μπορεί να κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν την έκπληξη και η Γαλλία να αποκτήσει πρόεδρο ετών 39; Αν διαβάσει κανείς τις δημοσκοπήσεις μπορεί. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας των κυβερνήσεων του Φρανσουά Ολάντ είναι ένας κεντρώος πολιτικός που μολονότι ανεξάρτητος και χωρίς κομματική υποστήριξη μοιάζει να έχει καταφέρει να βρει χώρο στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, ανάμεσα στη Δεξιά και στο άχρωμο σοσιαλιστικό κόμμα.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού L’Express και του ραδιοφωνικού δικτύου France Inter, για πρώτη φορά ο Μακρόν εμφανίζεται ως πιο δημοφιλής πολιτικός σε σχέση με τον συντηρητικό αντίπαλό του Φρανσουά Φιγιόν στην κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας.

Ο Μακρόν διετέλεσε υπουργός Οικονομίας επί προεδρίας Oλάντ, αλλά παραιτήθηκε προκειμένου να διαχωρίσει τη θέση του από τις «σοσιαλιστικές» πολιτικές του προέδρου, να ιδρύσει το δικό του πολιτικό κίνημα, το «En Marche!», και να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές του 2017.

Στη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα, ο Μακρόν εμφανίζεται να είναι ο πιο δημοφιλής από τους 25 γάλλους πολιτικούς με ποσοστό αποδοχής 35%, όμοιο με εκείνο που είχε πριν από ένα μήνα. Η δημοσκόπηση κατέγραψε δημοτικότητες πολλών πολιτικών, ακόμα και αυτών που δεν θα είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Απριλίου.

Για παράδειγμα δεύτερος στον κατάλογο έρχεται ο Αλέν Ζιπέ που πρόσφατα έχασε το χρίσμα της Δεξιάς από τον Φιγιόν. Ο Ζιπέ απολαμβάνει ένα ποσοστό δημοτικότητας της τάξεως του 33% –και απώλειες τέσσερις ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση – ενώ ακολουθεί ο Φιγιόν με 31%, η δημοτικότητα του οποίου έπεσε έξι (!) ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση.

Στο τέλος Νοεμβρίου ο Φιγιόν επικράτησε του Ζιπέ στις προκριματικές για το προεδρικό χρίσμα του συντηρητικού κόμματος.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, της οποίας η δημοτικότητα αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα κι ανήλθε στο 27%.

Οι δημοσκοπήσεις σχετικά με τις προθέσεις των ψηφοφόρων εμφανίζουν τον Φιγιόν και την Λεπέν στην πρώτη και δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Απρίλιο και τους ίδιους να φθάνουν στον δεύτερο γύρο τον Μάιο με τον Φιγιόν πιθανό νικητή με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η δημοσκόπηση της Odoxa διεξήχθη ανάμεσα σε 995 ερωτηθέντες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...