579
Nτι Μάιο και Σαλβίνι δεν φείδονται δηλώσεων - χαρακτηρισμών για τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών | REUTERS

Mαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων Ρώμης – Βρυξελλών: «Δεν θα μας κάνετε Ελλάδα!»

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2018, 12:46
Nτι Μάιο και Σαλβίνι δεν φείδονται δηλώσεων - χαρακτηρισμών για τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών
|REUTERS

Mαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων Ρώμης – Βρυξελλών: «Δεν θα μας κάνετε Ελλάδα!»

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2018, 12:46

Με δηλώσεις επί δηλώσεων και ανταλλαγή προειδοποιήσεων, Ρώμη και Βρυξέλλες συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την αντιπαράθεση τους εν όψει της κατάθεσης του σχεδίου προϋπολογισμού από την ιταλική κυβέρνηση.

Το μήνυμα της Ρώμης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ήταν αυτή τη φορά κάτι παραπάνω από σαφές:

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε την Παρασκευή ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, και υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας.

Επικαλούμενος τα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ο Μπόργκι  διεμήνυσε πως «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα», υπογραμμίζοντας ότι το χάος που θα προκαλείτο θα ήταν «χίλιες φορές χειρότερο» από όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν τη σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή».

«Στο θέμα της Ελλάδας, η ΕΕ κατόρθωσε να μετατρέψει αυτό που ξεκίνησε ως μικρό πρόβλημα σε καταστροφή μέσω της κακής διαχείρισης, αλλά αυτό θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών», προειδοποίησε ο ιταλός βουλευτής.

Mε τη σειρά του, ο αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, απάντησε στις πιέσεις των Βρυξελλών, διαλαλώντας ότι η σημερινή Ευρώπη «δεν θα υπάρχει σε έξι μήνες, όταν και θα γίνουν οι ευρωεκλογές», καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ΕΕ θα ζήσει έναν «πολιτικό σεισμό» σαν αυτόν που έγινε στην Ιταλία στις εκλογές της 4ης Μάρτιου.

Οσον αφορά το σχέδιο Προϋπολογισμού, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων σημείωσε πως «οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα».

Μήνυμα Σαλβίνι και για το Μεταναστευτικό

Εν μέσω του πολέμου δηλώσεων Ρώμης – Βρυξελλών, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών  Ματέο Σαλβίνι επανήλθε και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου βάσει των οποίων η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ιταλία μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στην ΕΕ περνώντας από το ιταλικό έδαφος, ο Σαλβίνι ξεκαθάρισε πως «δεν θα δεχθούμε πτήσεις τσάρτερ οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια» και «αν χρειαστεί, θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια όπως κάναμε ήδη και με τα λιμάνια» (σ.σ. το πλοίο «Αquarius»).

Σχολιάζοντας εξάλλου το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σημείωσαν πως «δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος».

«Μη λέτε τέτοια, εγώ δεν σύγκρινα ποτέ την Ελλάδα με την Ιταλία», βγήκε να πει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιούνκερ και σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μόνο που θα πράξει είναι να προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό «αν είναι απαραίτητο».

«Έγκειται» στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο λουξεμβούργιος επικεφαλής της Επιτροπής σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter. «Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο». «Δεν είναι στην αρμοδιότητα της Κομισιόν να πει μπορείτε το ένα ή δεν μπορείτε το άλλο», θέλησε να σημειώσει.

«Αν τώρα πω ότι υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να γίνει μια δεύτερη Ελλάδα, οι Ιταλοί θα θυμώσουν. Για αυτό και δεν συγκρίνω την Ιταλία με την Ελλάδα παρά το υψηλό χρέος και το υπερβολικό έλλειμμα», διαβεβαίωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζοντας τη σημασία έναρξης διαλόγου με τη Ρώμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...