770
Ο καθηγητής κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα | SOOC

Εδώ και 20 χρόνια ήξεραν για τον καθηγητή «Φακελάκη» – Τι αναφέρει έκθεση αξιολόγησης

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 7 Οκτωβρίου 2018, 11:14
Ο καθηγητής κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα
|SOOC

Εδώ και 20 χρόνια ήξεραν για τον καθηγητή «Φακελάκη» – Τι αναφέρει έκθεση αξιολόγησης

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 7 Οκτωβρίου 2018, 11:14

Στην υπόθεση του καθηγητή «Φακελάκη» των Σερρών σταματάει το μυαλό. Διότι, όπως προκύπτει εκ των υστέρων, όλες οι Σέρρες κι όλη η Θεσσαλονίκη ήξεραν την περίπτωση. Μάλιστα, διαβάζω στο facebook μαρτυρία ανθρώπου ο οποίος φοίτησε στο εν λόγω Τμήμα πριν από 20 χρόνια και γράφει: «Οταν φωνάζαμε μας έλεγαν να φέρουμε αποδείξεις λες και ήμασταν ντετέκτιβ. Φοιτητές ήμασταν και δεν μας έδιναν σημασία. Κανένας. Και όλοι το ξέρανε. Και κανένας ΔΕΝ ήθελε να κάνει κάτι…. 1998-2002».

Είκοσι χρόνια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να γνωρίζουν τι συμβαίνει και να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο! Λέγεται ότι ο εν λόγω καθηγητής είχε ξυλοφορτωθεί από αγανακτισμένους γονείς, ότι του είχαν κάψει το αυτοκίνητο, ότι τον γιούχαραν στις τελετές ορκωμοσίας.

Το πιο ανατριχιαστικό, όμως, είναι ότι υπήρχε Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του 2013, στην οποία «φωτογραφίζονται» τα όσα αποκαλύφθηκαν το 2018. Η έκθεση είναι στα αγγλικά και δημοσιεύεται στο site του Τμήματος Λογιστικής του ΤΕΙ Σερρών. Την βρίσκετε εδώ

Συγκεκριμένα, η Έκθεση στη σελίδα 9 αναφέρει:

« …Ο συνολικός αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών τον Μάρτιο 2013 είναι 2.915, εκ των οποίων 1.152 (39,5%) δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους εντός της αναμενόμενης τετραετούς περιόδου.
Μία πιθανή εξήγηση αυτής της ιδιαίτερα υψηλής αναλογίας θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με το σύστημα εξέτασης του τμήματος.
Συγκεκριμένα, ανεπίσημες συζητήσεις με φοιτητές έφεραν στην αντίληψή μας ότι ένας σημαντικά υψηλός αριθμός φοιτητών αποτυγχάνει να περάσει μια σειρά μαθημάτων που διδάσκονται από ένα μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού.
Σύμφωνα με τους φοιτητές, το ποσοστό αποτυχίας είναι λιγότερο πιθανό να αποδοθεί στο επίπεδο δυσκολίας των μαθημάτων. Αντιθέτως, φαίνεται να συνδέεται με συγκεκριμένες κακές πρακτικές.
Το θέμα αυτό συζητείται ευρέως από τους φοιτητές του τμήματος και τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού. Είναι επίσης γνωστό στην τοπική κοινωνία των Σερρών.
Για το σκοπό αυτό, επισυνάπτουμε μια ανώνυμη καταγγελία φοιτητών, όπως αυτή εμφανίζεται στο Διαδίκτυο.
Τόσο οι φοιτητές όσο και άλλα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού ανέφεραν ότι στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές αλλά χωρίς επιτυχία. Αυτό αναφέρεται επίσης στην προαναφερθείσα ανώνυμη καταγγελία.
Αντ’ αυτού, οι συζητήσεις των φοιτητών υπονοούσαν ότι, λόγω της έλλειψης πειθαρχικής δράσης, άλλα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού άρχισαν να υιοθετούν παρόμοιες πρακτικές.
Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ακρίβεια και την αυθεντικότητα αυτών των ισχυρισμών. Εξάλλου, δεν είναι ο ρόλος της επιτροπής αυτής να διεξάγει τέτοιες έρευνες.
Αλλά, οι πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές στα ποσοστά επιτυχίας / αποτυχίας στα μαθήματα, που παρέχονται στα εσωτερικά έγγραφα του Τμήματος, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τους προαναφερθέντες ισχυρισμούς.

Επιπλέον, επιβεβαιώνουμε την εξαιρετική απογοήτευση και την απελπισία των φοιτητών που συναντήσαμε σε αυτό το θέμα.
Όπως το έθεσε ένας φοιτητής: “Ο κ. XX είναι το μόνο μας πρόβλημα στο ΤΕΙ Σερρών, αλλά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα”.
Είμαστε επίσης εξαιρετικά σκεπτικοί όσον αφορά τη συνολική ποιότητα του πτυχίου που παρέχει το Τμήμα, αν συμβαίνουν τέτοιες πρακτικές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι οι προαναφερόμενες υποτιθέμενες πρακτικές ενδέχεται να απορρίπτουν όλες τις καλές εργασίες του υπόλοιπου τμήματος. Συνεπώς, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να διερευνηθεί πλήρως αυτό το ζήτημα. Η επίλυσή του μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη μελλοντική πρόοδο του τμήματος. Όπως είπε ένας φοιτητής: “Αν ήξερα ότι υπάρχει αυτό το θέμα στο τμήμα, δεν θα έκανα αίτηση για θέση εδώ”… »

Γιατί δεν κινητοποιήθηκαν οι Αρχές και οι καθηγητές;

Η Έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ΤΕΙ Σερρών – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 από Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης που αποτελείται από τους:
1) Dr. Annita Florou, King’s College London (President),
2) Dr. Yiannis Anagnostopoulos, Kingston University,
3) Dr. Christos Kazantzis, Expert, Board Chairman of “Business Plus”.

Δηλαδή τώρα, για να καταλάβουμε, οι Αρχές και οι καθηγητές του ΤΕΙ Σερρών πήραν στα χέρια τους αυτήν την Έκθεση και δεν την διάβασαν; Δεν ρώτησαν την κυρία Φλώρου, τον κ. Αναγνωστόπουλο και τον κ. Καζαντζή τι εννοούν και ποιος είναι ο καθηγητής; Την παρέδωσαν σε κάποιον υπάλληλο να την ανεβάσει στο site και τελείωσαν τη δουλειά τους; Αυτό ήταν όλο;

Σταματάει το μυαλό. Με ένα απλό γκουγκλάρισμα, θα βρούμε φόρουμ συζητήσεων φοιτητών σχετικά με τον καθηγητή «Φακελάκη» και το μίσος που έτρεφαν για εκείνον και τις μεθόδους του. Αν σκαλίσουμε στον περίγυρό μας, θα πέσουμε πάνω σε γνωστούς που σπούδασαν στο εν λόγω Τμήμα κι έχουν να λένε.

Ο καθηγητής – «Φακελάκης» (φωτό: facebook)

Σταματάει το μυαλό, διότι φαίνεται ότι όντως ήταν ένα πρόβλημα πολύ γνωστό σε έναν τεράστιο κύκλο ανθρώπων, ένα αδίκημα που επαναλαμβανόταν συνεχώς, με χιλιάδες συμμετέχοντες και μια Πολιτεία αδύναμη, ισχνή, ελεεινά απαθή στο φαινόμενο.

Απλώς, σταματάει το μυαλό. Και να φανταστεί κανείς ότι μιλάμε για μια και μόνη περίπτωση. Σε μια χώρα όπου οι «Φακελάκηδες» είναι αμέτρητοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...