742
Ο Λούις Αλεξάντερ διέσχισε τον Ελλήσποντο δύο αιώνες μετά τον Λόρδο Μπάιρον | CreativeProtagon

Λούις Αλεξάντερ: Ενας μοντέρνος λόρδος Μπάιρον διασχίζει τον Ελλήσποντο

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 11:10
Ο Λούις Αλεξάντερ διέσχισε τον Ελλήσποντο δύο αιώνες μετά τον Λόρδο Μπάιρον
|CreativeProtagon

Λούις Αλεξάντερ: Ενας μοντέρνος λόρδος Μπάιρον διασχίζει τον Ελλήσποντο

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 11:10

Οταν ο Λόρδος Μπάιρον ήταν σε ηλικία 22 ετών κολύμπησε από την Ευρώπη ως την Ασία, διασχίζοντας τον Ελλήσποντο. Ο ποιητής έγραψε αργότερα σε έναν φίλο του: «Κάθε νεαρός άνδρας, που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ξέρει καλό κολύμπι μπορεί να το πετύχει -και από τις δύο πλευρές».

Δύο αιώνες αργότερα, ένας Βρετανός της ίδιας ηλικίας, που του αρέσουν οι περιπέτειες έκανε ακριβώς το ίδιο: ολοκλήρωσε τον διάπλου των δυόμισι μιλίων, μέσα από τον πορθμό, κολυμπώντας.

Ο Λούις Αλεξάντερ από το δυτικό Λονδίνο πέτυχε αυτό το κατόρθωμα, στο πλαίσιο μιας σειράς αθλητικών δράσεων, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο Λούις Αλεξάντερ μόλις ολοκλήρωσε τη διαδρομή Ευρώπη-Ασία μέσω του Ελλήσποντου / Facebook

«Ηταν επικό», είπε, αφού τα κατάφερε. «Υπήρξε μια στιγμή πριν ξεκινήσει ο αγώνας που αναρωτήθηκα αν ήμουν πολύ φιλόδοξος και τολμηρός για την πρώτη μου τόσο μεγάλη κολυμβητική προσπάθεια: θα προσπαθούσα να διασχίσω έναν από τους πιο πολυσύχναστους ναυτιλιακούς δρόμους στον κόσμο. Θα τα κατάφερνα;», είπε στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Μπράουν των Times.

«Αλλά στο τέλος, με πίστη και καλή οργάνωση κατάφερα ακόμη και να καταρρίψω τον στόχο των δύο ωρών, τερματίζοντας σε μία ώρα και τέσσερα λεπτά και κατακτώντας την 5η θέση στην ηλικιακή μου ομάδα», πρόσθεσε.

Ο Λόρδος Μπάιρον, ο οποίος είχε γεννηθεί με πρόβλημα στο δεξί πόδι που τον έκανε να κουτσαίνει ελαφρώς σε όλη του τη ζωή, κολύμπησε στο στενό του Ελλήσποντου τον Μάιο του 1810 μαζί με τον Ουίλιαμ Εκενχεν, έναν αξιωματικό του ναυτικού, για να αποδείξει ότι το κατόρθωμα που αποδίδεται στον ελληνικό μύθο της Ηρούς και του Λέανδρου ήταν εφικτό (ο μύθος μιλάει για δύο νέους που ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν κρυφά. Για να βλέπονται έπρεπε ο Λέανδρος να κολυμπάει δύο φορές μέσα στο 24ωρο στον Ελλήσποντο, μία τη νύχτα και μία τα ξημερώματα για να φτάνει από τη ασιατική πλευρά στην ευρωπαϊκή –και αντίστροφα).

Ο Λόρδος Μπάιρον χρειάστηκε τότε μία ώρα και 27 λεπτά για να διασχίσει αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως στενό των Δαρδανελίων.

Ο Αλεξάντερ είπε ότι για εκείνον έγιναν πολλά και πολύ γρήγορα «και μερικές στιγμές ένιωσα ότι η ώρα δεν περνούσε και άλλες στιγμές ήταν όλα απλώς γαλήνια. Αλλά ήταν εκπληκτικό όταν έλαβα ένα μήνυμα που έλεγε ότι ”έπιασα” τον χρόνο του Λόρδου Μπάιρον. Ο στόχος ήταν μόνο να τιμήσω τον ίδιο και την απίστευτη πρωτιά του και ειλικρινά ο σεβασμός μου για όσα πέτυχε πριν από περισσότερα από 200 χρόνια είναι τώρα ακόμη μεγαλύτερος.

Σκάφος συνόδευε τον νεαρό Βρετανό, όση ώρα κολυμπούσε στα νερά των Δαρδανελίων / Facebook

»Και για σκεφτείτε! Τότε δεν υπήρχαν σκάφη ασφαλείας κοντά σου στη διαδρομή, ούτε ενημερώσεις ή υποστήριξη. Κι όμως! Κατέκτησε τον Ελλήσποντο: είναι εκπληκτικό»!

Ο Αλεξάντερ έχει αφιερώσει τη ζωή του στη συγκέντρωση χρημάτων που θα δοθούν στην έρευνα για την άνοια στο Alzheimer’s Research UK. Το κάνει στη μνήμη του παππού του, του λοχαγού Ρικ Τέιλορ από το Σέφιλντ, ο οποίος πέθανε από αυτή την ασθένεια το 2019, αφού πάλεψε μαζί της για 17 χρόνια.

Οι αγώνες του Αλεξάντερ έχουν φιλανθρωπικό σκοπό: Τα χρήματα που συγκεντρώνει τα δίνει στην έρευνα για την άνοια που διεξάγει το Alzheimer’s Research UK / Facebook

«Ο παππούς μου υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό για 38 χρόνια και είχε πάει σε όλο τον κόσμο. Ηταν εξερευνητής και πολύ περιπετειώδης τύπος», είπε ο Αλεξάντερ με περηφάνεια στους Times.

Ο Λούις Αλεξάντερ όταν ήταν μικρός στην αγκαλιά του παππού του, Ρικ Τέιλορ, που τόσο θαύμαζε και αγαπούσε / Facebook

Η επόμενη πρόκληση για τον Αλεξάντερ είναι να τρέξει από το Λονδίνο στο Παρίσι. Eχει ήδη ανέβει στο όρος Κιλιμάντζαρο και στο Μον Μπλαν και έχει κάνει κωπηλασία στη Μάγχη, συγκεντρώνοντας συνολικά περισσότερες από 38.000 λίρες (περίπου 44 χιλιάδες ευρώ) για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ελπίζει, επίσης, να τρέξει στον Marathon des Sables, τον μαραθώνιο έξι ημερών και 251 χιλιομέτρων στη Σαχάρα και να ανέβει στο Εβερεστ.

Ο Λούις Αλεξάντερ δεν διασχίζει μόνο πορθμούς, σκαρφαλώνει και βουνά προκειμένου να πετύχει τον ιερό του στόχο / Facebook

«Στην κηδεία του παππού μου, υποσχέθηκα ότι θα αγωνιστώ για να βρεθεί θεραπεία και δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι πάρα μόνο όταν αυτό θα έχει συμβεί», είπε ο Αλεξάντερ.

  • Οποιος θέλει μπορεί να κάνει δωρεά μέσω της σελίδας JustGiving

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...