603
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς με τα πράγματά του σε ένα χαρτοκιβώτιο αποχωρεί από τη Ντάουνινγκ Στριτ 10, το βράδυ της Παρασκευής | REUTERS/Henry Nicholls

Λονδίνο: Δεν κρύβουν τη χαρά τους οι Τόρις για την παραίτηση Κάμινγκς

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2020, 17:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/11/2020, 14:05
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς με τα πράγματά του σε ένα χαρτοκιβώτιο αποχωρεί από τη Ντάουνινγκ Στριτ 10, το βράδυ της Παρασκευής
|REUTERS/Henry Nicholls

Λονδίνο: Δεν κρύβουν τη χαρά τους οι Τόρις για την παραίτηση Κάμινγκς

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2020, 17:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/11/2020, 14:05

Μέχρι και οι βουλευτές των Τόρις πανηγυρίζουν που αποχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ ο απεχθής σε πολλούς Ντόμινικ Κάμινγκς, στενός συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον.

Ο πολυσυζητημένος -και όχι για καλό- «ειδικός» σύμβουλος του βρετανού Μπόρις Τζόνσον και αρχιτέκτονας της καμπάνιας υπέρ του Brexit, είχε δηλώσε ότι θα αποχωρήσει από την θέση του μέχρι το τέλος του χρόνου, όμως τελικά παραιτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Οι «φήμες για δικές μου απειλές περί παραίτησης είναι εφευρήματα», δήλωνε νωρίτερα ο Κάμινγκς στο BBC έπειτα από την φημολογία ότι ο «εγκέφαλος» της πρωθυπουργίας Τζόνσον θα ακολουθήσει τον δρόμο του παραιτηθέντα διευθυντή επικοινωνιών της Ντάουνινγκ Στριτ και στενού του συνεργάτη στην καμπάνια για το Brexit, Λι Κέιν, ο οποίος φαίνεται πως ήταν το πρώτο θύμα μίας σκληρής μάχης εξουσίας ανάμεσα στην ομάδα Κάμινγκς και τον κύκλο της συντρόφου του Τζόνσον,  Κάρι Σίμοντς.

Πολλοί μάλιστα πιστεύουν πως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους όρους του Brexit έχουν «κολλήσει» επικίνδυνα μόλις ενάμισι μήνα πριν την κρίσιμη διορία, ακριβώς επειδή στην Ντάουνινγκ Στριτ έχουν βγει τα μαχαίρια.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει αυτόματη επιστροφή των δασμών και ποσοστώσεων στις συναλλαγές ανάμεσα στη Βρετανία και τους 27.

Ο Guardian ανέφερε ότι ο Κάμινγκς εμφανίζεται έξαλλος με την παραίτηση του Κέιν και κατηγορεί μέλη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ότι στην ουσία τον εξανάγκασαν σε παραίτηση.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η «παραίτηση» ή κατ’άλλους, εκδίωξη του Κέιν, δεν επηρεάζει τα σχέδιά του, και ότι από πέρυσι, είχε πει ότι θα αποχωρήσει τα Χριστούγεννα.

«Η θέση μου δεν έχει αλλάξει από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε έγραφα στο blog μου ότι σκοπεύω να είμαι περιττός μέχρι το τέλος του 2020», δήλωσε.

Λίγο αργότερα, παραιτήθηκε ο ίδιος, ενάμισι μήνα από την αρχική του εκτίμηση.

Σύμφωνα με τον Guardian, βουλευτές και πρώην υπουργοί των Τόρις δεν έκρυψαν τη χαρά τους που έφυγε ο Κάμινγκς από το πλάι του Τζόνσον και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα σημάνει αλλαγή στην πολιτική του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορείται για την διαχείριση της πανδημίας, αλλά και αλλαζονικό στυλ διακυβέρνησης -χαρακτηριστικό του Κάμινγκς.

Ο στενός συνεργάτης του Μπόρις, έκανε πολλούς εχθρούς στο κόμμα των Συντηρητικών επειδή είναι υπεύθυνος για την αποπομπή όσων συνεργατών υπουργών, αλλά και υπουργών, εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους για το Brexit και επειδή ήθελε να «μετασχηματίσει» τον δημόσιο τομέα.

«Οι σύμβουλοι πάνε κι έρχονται… θα μας λείψει, αλλά κινούμαστε προς μία διαφορετική φάση», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στο Sky News.

Αλλοι βουλευτές, που μίλησαν ανώνυμα στον Guardian, ήταν πολύ πιο καυστικοί: «Συμπεριφέρονται (ο κύκλος του Τζόνσον) σαν παιδιά, ιδεολόγοι και ηλίθιοι εμμονικοί με τον εαυτό τους. Σήμερα (μετά την παραίτηση του Κέιν) βλέπουμε το τέλος των ελπίδων για δεύτερη τετραετία του Τζόνσον. Εχει αφήσει ένα κενό στο κέντρο της κυβέρνησης, το οποίο γεμίζει ο Κάμινγκς, που δεν συμπαθεί τους Τόρις, και η αρραβωνιαστικιά του, που ζει πάνω από το μαγαζί. Είναι σαν σενάριο κακής σαπουνόπερας».

Τον περασμένο Μάιο, η βρετανική κοινή γνώμη ξεχείλισε από οργή για τον Κάμινγκς, επειδή είχε παραβιάσει το αυστηρό lockdown χωρίς άδεια και ταξίδεψε σε μεγάλη απόσταση με την οικογένειά του. Ο Μπόρις Τζόνσον επέλεξε να τον υποστηρίξει και η υπόθεση έφερε σε δύσκολη θέση τον βρετανό πρωθυπουργό, ήδη αποδέκτη δριμείας κριτικής για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο Κάμινγκς θεωρείται από φίλους και εχθρούς αδίστακτος πολιτικός σύμβουλος, που λίγο ενδιαφέρεται για τις συμβάσεις της παραδοσιακής βρετανικής πολιτικής, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον τον έχει χαρακτηρίσει «ψυχοπαθή καριερίστα».

Μαζί του τελειώνει η κυριαρχία της ομάδας «Vote Leave» στην Ντάουνινγκ Στριτ και πολλοί Τόρις ελπίζουν ότι η αποχώρηση του «εγκεφάλου» του Μπόρις Τζόνσον θα σημάνει το τέλος της επιθετικής προσέγγισης της διακυβέρνησης, της χαώδους διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, των προκλητικών κυβερνητικών παρεμβάσεων και των παλινωδιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...