437
O Λι Κέιν υπήρξε επί χρόνια στενός συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, ακόμα και αμμισθί. Ομως οι μάχες εξουσίας στην Ντάουνινγκ Στριτ τον ανάγκασαν σε παραίτηση | Reuters/CreativeProtagon

«Σφαγή» στην Ντάουνινγκ Στριτ: Η Κάρι Σίμοντς «παραίτησε» τον εξ απορρήτων του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 10:42
O Λι Κέιν υπήρξε επί χρόνια στενός συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, ακόμα και αμμισθί. Ομως οι μάχες εξουσίας στην Ντάουνινγκ Στριτ τον ανάγκασαν σε παραίτηση
|Reuters/CreativeProtagon

«Σφαγή» στην Ντάουνινγκ Στριτ: Η Κάρι Σίμοντς «παραίτησε» τον εξ απορρήτων του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 10:42

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού στη Βρετανία, έχει να δρομολογήσει την οριστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά έχει και να αντιμετωπίσει την… επιδημία εξουσιομανίας στα ενδότερα της Ντάουνινγκ Στριτ. Αυτό αποδεινύεται από την ξαφνική παραίτηση του Λι Κέιν, διευθυντή επικοινωνίας του βρετανού πρωθυπουργού, η οποία, όπως παρατήρησε ο Guardian, μαρτυρά τις διαμάχες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Μάλιστα, στην παραίτηση του Κέιν, ανθρώπου εξ απορρήτων του Τζόνσον, φέρεται να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η μέλλουσα σύζυγος του πρωθυπουργού, Κάρι Σίμοντς!

«Ο Λι Κέιν ανακοίνωσε την παραίτησή του από διευθυντής επικοινωνίας το βράδυ της Τετάρτης, αφού υπουργοί αλλά και σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένης της μνηστής του Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς, διαμαρτυρήθηκαν για τη σχεδιαζόμενη αναβάθμισή του σε επιτελάρχη», έγραψε ο Guardian, περιγράφοντας πώς μέλη του στενού κύκλου του πρωθυπουργού μάχονται συνεχώς για να αποκτήσουν την εύνοιά του και να απομονώσουν τους αντιπάλους τους σε μια αδυσώπητη μάχη εξουσίας.

Ο Κέιν δεν είναι μια τυχαία φιγούρα στο σύμπαν του Μπόρις Τζόνσον. Οι δυο τους συνεργάζονταν από την περίοδο που ο σημερινός ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 2018, και παρέμεινε στο πλευρό του ακόμα και αμμισθί (!), όταν ο Τζόνσον παραιτήθηκε από το Φόρεϊν Οφις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους σχεδιασμούς σχετικά με το Brexit τής προκατόχου του στην πρωθυπουργία, Τερέζα Μέι.

Ενα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Κέιν θεωρείται άνθρωπος του Ντόμινικ Κάμινγκς, του αξιωματούχου που εμπιστεύεται περισσότερο από κάθε άλλον ο Τζόνσον. Ο Κέιν συνεργάστηκε με τον Κάμινγκς στην εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ –ο βρετανικός Τύπος τους θεωρεί «αρχιτέκτονες» του Leave–, ενώ η συνεργασία τους αναγεννήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ, όταν οι Συντηρητικοί κέρδισαν τη μεγάλη εκλογική νίκη πέρυσι.

Ο Κάμινγκς όμως είναι εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με τη Σίμοντς, η οποία κατηγορείται ότι, εκτός από το κρεβάτι, μοιράζεται πλέον και μεγάλο μέρος της εξουσίας του Μπόρις Τζόνσον.

Η Κάρι Σίμοντς την περασμένη Κυριακή στο πλευρό του Μπόρις Τζόνσον, σε εκδήλωση στο Γουάιτχολ, για τους νεκρούς της Βρετανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Chris Jackson/Pool via REUTERS)

Ο Guardian ανέφερε ότι ο Κάμινγκς εμφανίζεται έξαλλος με την παραίτηση του Κέιν και κατηγορεί μέλη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ότι στην ουσία τον εξανάγκασαν σε παραίτηση.

«Επειτα από σοβαρή σκέψη, παραιτήθηκα απόψε (χθες) από διευθυντής επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, 10 και θα αποχωρήσω από τη θέση στο τέλος της χρονιάς» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κέιν, ο οποίος κατηγορείται από πολλούς βουλευτές των Τόρις ότι ευθύνεται για το επικοινωνιακό χάος με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η Βρετανία θρηνεί περί τους 50.000 νεκρούς από τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...