221
Ο Μοχάμεντ Αούν αναγνωρίζει και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια | YouTube / CBA TV English

Λίβυος υπ. Πετρελαίου: Ανοικτή πρόσκληση σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο για τις ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 23:14
Ο Μοχάμεντ Αούν αναγνωρίζει και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια
|YouTube / CBA TV English

Λίβυος υπ. Πετρελαίου: Ανοικτή πρόσκληση σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο για τις ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 23:14

Μία σημαντική για την Ελλάδα δήλωση ήρθε την Τετάρτη από τον λίβυο υπουργό Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν, πρώην στενό συνεργάτη του προσωρινού πρωθυπουργού της Λιβύης και εκλεκτού του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το skai.gr, ο Αούν σημείωσε, συγκεκριμένα, ότι είναι καιρός η Λιβύη να έρθει σε έναν φιλικό διακανονισμό με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Επιπρόσθετα, ο λίβυος υπουργός αναγνώρισε πως τα κράτη έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια απορρίπτοντας εν συνόλω, έτσι, τους ισχυρισμούς της Αγκυρας πάνω στους οποίους βασίστηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το Διοικητικό Δικαστήριο της Τρίπολης ανέστειλε τη «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία καθώς «απαγορεύεται στην προσωρινή κυβέρνηση να υπογράφει με οποιονδήποτε τρόπο συμφωνίες υπό την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης, επί της χερσαίας, θαλάσσιας και εναέριας επικράτειάς του, καθώς επίσης και συμφωνίες για την οριοθέτηση των συνόρων ή την εκμετάλλευση φυσικών στρατηγικών πόρων, εκτός εάν εγκριθεί από το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο».

Την ίδια ημέρα η Αθήνα επανέλαβε την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τη διενέργεια εκλογών, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...