3465
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν γέφυρα στο Λουγκάνσκ σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την προέλαση των Ρώσων | Ukraine National Guard/Handout via REUTERS

«O Πούτιν χρησιμοποιεί τον λιμό ως όπλο»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/05/2022, 20:20
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν γέφυρα στο Λουγκάνσκ σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την προέλαση των Ρώσων
| Ukraine National Guard/Handout via REUTERS

«O Πούτιν χρησιμοποιεί τον λιμό ως όπλο»

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/05/2022, 20:20

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέτρησε τη 12η εβδομάδα του —ήταν Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις στρατιές του να προσβάλουν τη ρώσο-ουκρανική μεθόριο. Ύστερα από τόσο καιρό, τόσους νεκρούς και τόσες καταστροφές, ο πόλεμος πλέον είναι παγκόσμιος: πέρα από τους κλυδωνισμούς στην οικονομία —ο πληθωρισμός σπάει όλα τα πρόσφατα ρεκόρ—, υπάρχει ο φόβος της έλλειψης τροφίμων.

♦ Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:30: Το Πεντάγωνο προειδοποίησε την Πέμπτη ότι παρά τις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός καταφέρνει να ενισχύει τον έλεγχό του στο Ντονμπάς και στον νότο της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμα.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν προβλήματα συνοχής, ηθικού των στρατευμάτων και επιμελητείας, δήλωσε στον Τύπο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Ωστόσο, «θα παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί στις προβλέψεις μας», πρόσθεσε.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμύνονται, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσής τους στη χρήση αυτών που τους προμηθεύουμε», συνέχισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος – που ζήτησε να μην κατονομαστεί – τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Συμπεριφέρονται πολύ καλά στο πεδίο της μάχης, δεν έχουν προβλήματα συνοχής, δεν έχουν προβλήματα ηγεσίας, η επιμελητεία τους και ο ανεφοδιασμός τους είναι πράγματι ιστορικοί», σύμφωνα με τον ίδιο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο υπενθύμισε πως ο ρωσικός στρατός, που εστιάζει στο εξής τις προσπάθειές του στη νότια Ουκρανία για να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που θα συνδέει το ρωσικό έδαφος με την προσαρτημένη από το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας, ελέγχει πλήρως τη Μαριούπολη μετά την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών που υπερασπίζονταν τον χώρο της χαλυβουργίας Azovstal.

21:00 Η Φινλανδία και η Σουηδία πληρούν «όλα τα κριτήρια» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δήλωσε ο Τζο Μπαίντεν την Πέμπτη, υποδεχόμενος τους ηγέτες των δύο χωρών στον Λευκό Οίκο. «Σήμερα, σας διαβεβαιώνω με υπερηφάνεια ότι έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τις δύο χώρες για «να αντιμετωπίσουν κάθε επίθεση» που θα μπορούσαν να δεχτούν στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Προσκαλώντας τους δύο ηγέτες στην Ουάσινγκτον, μία ημέρα αφότου οι χώρες αυτές υπέβαλαν επίσημα αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ένταξή τους, οι ΗΠΑ δείχνουν για άλλη μια φορά ότι επιδιώκουν τη διεύρυνση της Συμμαχίας το συντομότερο δυνατόν. Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ συμμερίζονται αυτόν τον ενθουσιασμό, όχι όμως και η Τουρκία που απείλησε να μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο διαβεβαίωσε, πάντως, ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει» με την Αγκυρα για όλες τις «ανησυχίες» που εκφράζει. «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κατηγορία της Τουρκίας ότι Σουηδία και Φινλανδία στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον ανέφερε, από την πλευρά της, ότι είναι σε εξέλιξη ένας «διάλογος» με την Τουρκία για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

«Όταν νέα μέλη εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι απειλή για καμία χώρα. Ποτέ δεν ήταν. Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η άμυνα απέναντι σε επιθέσεις», σημείωσε ο Μπάιντεν.

20:00 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε μια «ταχεία γνωμοδότηση» σχετικά με το αίτημα της Μολδαβίας για ένταξή της στην Ένωση, κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη με τη Μολδαβή πρόεδρο Μάγια Σάντου στο Παρίσι.

Ο Μακρόν πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος η σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας να επεκταθεί και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Οι φόβοι ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να εμπλακεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί, άλλωστε, αφότου οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιοχή της Υπερδνειστερίας έχουν κατηγορήσει το Κίεβο για πυροβολισμούς, εκρήξεις και διασυνοριακές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου είχε δηλώσει στο Reuters ότι υπάρχουν στοιχεία στη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να υποδαυλίσουν τις εντάσεις, καθώς η χώρα του εντείνει τις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ.

19:40 Τηλεφωνική συνομιλία με την ομόλογό του της Σουηδίας Αν Λίντε είχε νωρίτερα την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε στη Σουηδή ομόλογό του την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στα αιτήματα της Σουηδίας, καθώς και της Φινλανδίας, για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

19:10 Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγός Μαρκ Μάιλι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο, με τη σειρά του, επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, κατά την ίδια πηγή.

Σημειώνεται πως η παραπάνω τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες μετά από εκείνη μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, η πρώτη που έγινε από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

18:40 Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν την Πέμπτη στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, από ρωσικούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο περιφερειάρχης της περιοχής Λουχάνσκ, σε σχετική ανάρτηση του.

Οι Ρώσοι «άρχισαν το πρωί να βομβαρδίζουν αδιακρίτως το περιφερειακό κέντρο. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται», ανέφερε ο Γκαϊντάι στο Telegram.

Η πόλη είναι σχεδόν περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

17:40 Ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ έκανε γνωστό την Πέμπτη πως συμμετείχε σε συζήτηση με τους υπουργούς Οικονομικών της G7 όπου και τέθηκαν επί τάπητος «πρακτικά βήματα» για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακάμψει οικονομικά.

«Η Ουκρανία προστατεύει ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Η υποστήριξη των εταίρων θα επιταχύνει τη νίκη μας», έγραψε ο ίδιος στο Twitter χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. «Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να καταστρέψει την οικονομία μας, μαζί θα νικήσουμε!»

Ο Σμιγκάλ χαιρέτισε, εξάλλου, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει στην Ουκρανία 9,51 δισεκατομμύρια δολάρια σε μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή.

Στο προσεχές μέλλον, η Ουκρανία ελπίζει, επίσης, σε μια γρήγορη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με ένα πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να διατεθούν στον προϋπολογισμό, το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί.

17:28 Το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» που εξέφρασε η Τουρκία, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ασφαλώς θέλουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία», ώστε να βρεθεί «μια συμφωνία για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε από την Κοπεγχάγη ο Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας «αισιόδοξος» ότι θα ληφθεί γρήγορα η απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» κάποια χώρα μέλος να εκφράζει διαφορετικές απόψεις. «Εχουμε μεγάλη εμπειρία στο ΝΑΤΟ, όταν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη καθόμαστε κάτω και βρίσκουμε λύσεις», είπε στους δημοσιογράφους. «Είμαστε σε στενή επαφή με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

17:27 Η Ρωσία προτίθεται να εκτοπίσει περίπου δύο εκατομμύρια Ουκρανούς, ενώ μέχρι στιγμής έχει μεταφέρει 1,3 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα η αρμόδια επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ουκρανικής βουλής, Λουντμίλα Ντενίσοβα, μετά τη συνάντησή της με την ιταλίδα γερουσιαστή και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έρευνα αδικημάτων γυναικοκτονίας και άλλων μορφών έμφυλης βίας, Βαλέρια Βαλέντε.

Η Ντενίσοβα δήλωσε ότι λαμβάνει τις πληροφορίες αυτές από καταγγελίες ουκρανών πολιτών που έχουν εκτοπισθεί από τα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη, αλλά επίσης και από ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν απελευθερωθεί.

Σύμφωνα με την Ντενίσοβα, μέσω της ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής της επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 42.000 ουκρανοί πολίτες έχουν καταγγείλει εγκλήματα που έχει διαπράξει η Ρωσία εναντίον 83.000 πολιτών, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο οι καταγγελίες έφτασαν τις 1.025.

17:03 Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν σήμερα, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, προτάσεις για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας και τρόπους για την εξαγωγή σιτηρών από την χώρα.

«Οι ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και συμφώνησαν να επιταχύνουν τις εργασίες με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για τον καθορισμό μιας μακροπρόθεσμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας για την Ουκρανία. Εξέτασαν τις επιλογές για το άνοιγμα κρίσιμων θαλάσσιων και χερσαίων οδών εφοδιασμού για τα ουκρανικά αποθέματα σιτηρών και δεσμεύτηκαν να κατευθύνουν τις ομάδες τους να εργαστούν επειγόντως πάνω στα επόμενα βήματα», δήλωσε ο βρετανός εκπρόσωπος Τύπου.

16:37 Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζήτησε από την Ρωσία να διασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση σε μέρη στην Ουκρανία που ελέγχουν ή πολιορκούν τα στρατεύματά της, ώστε να επιτραπεί η παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε ότι μίλησε με τον Σεργκέι Λαβρόφ για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον ρόλο της Ρωσίας σε παγκόσμια θέματα υγείας.

«Ζήτησα ασφαλή πρόσβαση στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, τη Νότια Ζαπορίζια και άλλες πολιορκημένες περιοχές για να παραδοθεί υγειονομική βοήθεια. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται», ανέφερε ο Τέντρος στο Twitter.

15:50 Η Μόσχα έθεσε σήμερα ως προϋπόθεση την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία ώστε να λάβει υπόψη την έκκληση του ΟΗΕ να αφήσει τα πλοία φορτωμένα με σιτηρά να φύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω των λιμανιών της, αλλά μετά την ρωσική εισβολή, αναγκάστηκε να κάνει τις εξαγωγές της μέσω τρένων ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπίσλι, απηύθυνε έκκληση την Τετάρτη στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας: «Αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ ανοίξτε αυτά τα λιμάνια».

Το φορτηγό πλοίο «Unity N», που μετέφερε 71.000 τόνους καλαμποκιού από την Ουκρανία, κατάφερε να φτάσει στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας για να ξεφορτώσει, στα τέλη Απριλίου – Inquam Photos/Daniel Stoenciu via REUTERS

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και με ασφάλεια εξαγωγή των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», κάλεσε επίσης χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια υπουργικής συνόδου που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τις ΗΠΑ.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα τρέφει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους και αγοράζει το 50% των σιτηρών του από την Ουκρανία.

Το πρακτορείο Interfax επικαλέστηκε τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πρέπει να απευθύνετε έκκληση μόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των αιτιών που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση και, πρωτίστως, αυτές είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που παρεμβαίνουν στο ομαλό ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως σιτάρι, λιπάσματα και άλλα».

14:52 Η Μόσχα δήλωσε σήμερα πως 1.730 ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί στη Μαριούπολη μέσα σε τρεις ημέρες, περιλαμβανομένων 771 τις τελευταίες 24 ώρες.

Πρόκειται για νούμερο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει παραδεχθεί το Κίεβο.

Η Ουκρανία, που λέει ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, αρνείται να πει πόσοι ήταν μέσα στο εργοστάσιο ή να σχολιάσει τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι αφότου επιβεβαίωσε πως πάνω από 250 παραδόθηκαν τις πρώτες ώρες, αφού τους διέταξε να καταθέσουν τα όπλα.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών, που ελέγχουν την περιοχή, δήλωσε πως σχεδόν οι μισοί μαχητές παραμένουν μέσα στη χαλυβουργία, όπου υπόγεια καταφύγια και στοές τούς προστάτευσαν μετά από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν δημόσια για το τι απέγιναν οι μαχητές τους, καθώς διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για τη διάσωσή τους.

Ουκρανοί μαχητές (στη μέση) μόλις έχουν παραδοθεί στους Ρώσους, στο Αζοφστάλ – Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

14:12 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει πέντε πορτογάλους διπλωμάτες ως αντίποινα σε βάρος της Λισσαβώνας, που τον περασμένο μήνα απέλασε 10 Ρώσους.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια μακρά σειρά ρωσικών αντιποίνων μετά την απέλαση από ευρωπαϊκές χώρες περισσότερων από 300 ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Αυτοί προστίθενται στους 85 διπλωματικούς υπαλλήλους από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία που θα απελάσει η Ρωσία ως αντίποινα για αντίστοιχες αποφάσεις των χωρών αυτών.

13:45 Η Ρωσία θέλει να σταματήσει τη διοχέτευση στην Ουκρανία της ενέργειας που παράγει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, εκτός αν το Κίεβο πληρώσει τη Μόσχα για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα: αυτό ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Μαράτ Χουσνούλιν.

Οι δηλώσεις αυτές είναι στην ίδια κατεύθυνση με εκείνες άλλων Ρώσων αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες που αφήνουν να εννοηθεί πως η Ρωσία ετοιμάζει μια συνεχή κατοχή, αν όχι μια προσάρτηση των ζωνών της νότιας Ουκρανίας που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, της περιφέρειας της Χερσώνας και ενός σημαντικού τμήματος εκείνης της Ζαπορίζια.

Το 2021, πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο σταθμός αντιπροσώπευε το 20% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ουκρανία.

13:10 Το Ελσίνκι δεν θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα το ΝΑΤΟ ή να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στο φινλανδικό έδαφος, ακόμη και αν η Φινλανδία γίνει μέλος της Συμμαχίας, όπως είπε σε συνέντευξή της σε ιταλική εφημερίδα, η φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν.

Οι δηλώσεις της πρωθυπουργού της Φινλανδίας έγιναν λίγο προτού μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πάντως το NATO δεν έχει εκδηλώσει την επιθυμία να αναπτύξει βάσεις σε φινλανδικό έδαφος, κάτι που αναγνώρισε και η ίδια η Σάνα Μαρίν.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:22 Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε σε ανακοίνωσή του την απόφαση Φινλανδών και Σουηδών να θέσουν υποψηφιότητα προς ένταξη στο NATO.

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη δύο επιπλέον Ευρωπαίων εταίρων, με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην οικογένεια του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, την ενότητά μας και την εμπέδωση των κοινών αξιών.

Ελπίζουμε στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε και με τις δύο χώρες ως νέοι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», ανέφερε η ανακοίνωση της Αθήνας.

12:05 Ο Μάριο Ντράγκι ενημέρωσε την ιταλική Γερουσία για τις θέσεις της Ιταλίας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και για τις οικονομικές και κοινωνικές του επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, «η απόλυτη προτεραιότητα είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός».

Διαβεβαίωσε πως η Ιταλία «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και να τάσσεται υπέρ της άσκησης πίεσης στην Ρωσία, ώστε η Μόσχα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ωστόσο επεσήμανε πως «είναι σαφές ότι είναι η Ουκρανία η οποία θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θα αποδεχθεί. Διότι διαφορετικά η ειρήνη δεν θα είναι βιώσιμη».

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:19 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι 771 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, ανεβάζοντας σε 1.730 το συνολικό αριθμό όσων έχουν παραδοθεί από τη Δευτέρα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως 80 απ’ αυτούς είναι τραυματίες.

Εκατοντάδες ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί βγαίνοντας από το λαβύρινθο των μπούνκερ και των σηράγγων που υπάρχει κάτω από το εργοστάσιο, αν και η Μόσχα και το Κίεβο έχουν δώσει διαφορετικές εκτιμήσεις για τους αριθμούς.

Η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει την καταγραφή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου από το Azovstal.

11:05 Το μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την Ημέρα Κεντήματος της Ουκρανίας, την τρίτη Πέμπτη του Μαΐου που οι Ουκρανοί τιμούν την παραδοσιακή τέχνη και φορούν ρούχα με κεντήματα.

10:02 Περισσότεροι από τους μισούς ουκρανούς μαχητές, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, έχουν απομακρυνθεί, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών που ελέγχουν την περιοχή,  Ντένις Πουσίλιν.

09:07 Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, στην ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην Ουκρανία, σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά από ανώτερους ρώσους αξιωματικούς και διοικητές έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, εξαιτίας των αποτυχιών τους στα πεδία των μαχών.

Από το Λονδίνο σημείωσαν ότι ο υποστράτηγος Σεργκέι Κίσελ, διοικητής διακεκριμένης μονάδας τεθωρακισμένων, τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή απέτυχε στο Χάρκοβο, ενώ και ο αντιναύαρχος Ιγκόρ Οσίποφ, διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, θεωρείται ότι έχει αποσυρθεί εξαιτίας του ναυαγίου του εμβληματικού καταδρομικού «Moskva» τον περασμένο Απρίλιο.

Το βρετανικό υπ. Αμυνας σημείωσε ότι ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Βαλερί Γερασίμοφ, παραμένει στη θέση του αλλά είναι πιθανό να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συνολικά, έχει κυριαρχήσει μια κουλτούρα συγκάλυψης στο ρωσικό στράτευμα, με τους αξιωματικούς να προσπαθούν να αποφύγουν την προσωπική ευθύνη παρά να λάβουν πρωτοβουλίες στο πεδίο των μαχών.

08:42 Βίντεο με εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού να επισκέπτονται αιχμαλώτους από το Azovstal στη φυλακή της Γελένοβκα έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικές πηγές.

07:22 Ο διορισμός της Μπρίτζετ Μπρινκ στη θέση της πρεσβευτού των ΗΠΑ στο Κίεβο εγκρίθηκε ομόφωνα διά βοής στη Γερουσία, μόλις μερικές ώρες αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως άρχισε να επαναλειτουργεί η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, που είχε κλείσει αφού εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου.

Η Μπρίτζετ Μπρινκ, διπλωμάτης καριέρας, υπήρξε στη Σλοβακία, ειδικός για την ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναπληρώτρια πρεσβεύτρια στο Ουζμπεκιστάν και τη Γεωργία.

Η Ουάσινγκτον είχε να διορίσει επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο από το 2019, όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της τη Μαρί Γιοβάνοβιτς.

06:49 Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία διότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο πολέμου.

«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ομολόγους της στα Ηνωμένα Έθνη.

H Αναλένα Μπέρμποκ στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση «Global Food Security Call to Action» στον ΟΗΕ (REUTERS/Eduardo Munoz)

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

06:10 Ο ουκρανικός στρατός κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας: αυτό υποστήριξε το γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το χωριό Ντεμεντίεβκα, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προελαύνοντας σε βόρειο τομέα της περιοχής. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στο χωριό Ντοβχένκε, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σφοδρές εχθροπραξίες αναφέρθηκαν επίσης γύρω από τις πόλεις Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Παρότι η Πολεμική Αεροπορία παρείχε εκ του σύνεγγυς υποστήριξη στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, δεν σημειώθηκαν ρωσικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια, διαβεβαίωσαν οι ουκρανοί επιτελείς.

06:00 Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.

⇒ Η Daily Telegraph: Ο Πούτιν επιτίθεται στα αποθέματα τροφίμων όλου του πλανήτη

⇒ Ο Guardian περιγράφει του «αγοριού στο bunker», ενός παιδιού που είχε μείνει μόνο σε ένα χωριό κοντά στο Χάρκοβο, την ώρα που οι Ρώσοι το βομβάρδιζαν.

05:15 Σύμφωνα με το Sky News, ντετέκτιβ από την Ουκρανία και τη Λιθουανία ερευνούν νέες καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου των Ρώσων κατά την πρώτη φάση της εισβολής.

Συγκεκριμένα ερευνάται η τακτική του 59ου τάγματος τεθωρακισμένων του ρωσικού στρατού που φέρεται να έβαλλε συστηματικά κατά πολιτών και φορτηγών με τρόφιμα κατά τη διάρκεια πολιορκίας κωμόπολης κοντά στο Χάρκοβο στα ανατολικά.

03:36 Ρώσος αξιωματούχος αναγνώρισε πως ο στρατός της Ρωσίας συναντά δυσκολίες και διαπράττει σφάλματα σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων που όρισε η Μόσχα.

«Παρά τις δυσκολίες, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί ως το τέλος», δήλωσε ο Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, παρά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –νομικά επιβεβλημένος όρος στη Ρωσία, όπου απαγορεύεται η χρήση εκφράσεων όπως «πόλεμος» ή «εισβολή»– θα συνεχιστεί ως την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και μέχρι να εξασφαλιστεί «η προστασία των (αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», επέμεινε.

01:29 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, υποδεικνύουν έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

Η υποστήριξη στη Βερχόβνα Ράντα («ανώτατο συμβούλιο», το ουκρανικό κοινοβούλιο) θεωρείται δεδομένη. Ο στρατιωτικός νόμος κατά συνέπεια αναμένεται να παραταθεί ως τουλάχιστον την 23η Αυγούστου, την παραμονή της ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Ο στρατιωτικός νόμος επιβλήθηκε την 24η Φεβρουαρίου, ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής· έκτοτε, το μέτρο παρατείνεται κάθε φορά για τριάντα ημέρες. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν τη διάρκειά του ένδειξη του πόσο αναμένει το Κίεβο να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

00:07 Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική» τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ενώ η Αγκυρα απειλεί να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Μολονότι επισήμως δεν συνέδεσε ευθέως τις τουρκικές αντιρρήσεις στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με τις σχέσεις Αγυρας – Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε με νόημα πώς είναι… αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ζήτησε η Τουρκία.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε: Η 84η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...