2737
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Oστιν και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού | Reuters

H 79η ημέρα του πολέμου: Οι ΗΠΑ ζητούν άμεση εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/05/2022, 23:13
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Oστιν και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού
|Reuters

H 79η ημέρα του πολέμου: Οι ΗΠΑ ζητούν άμεση εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/05/2022, 23:13

Η 79η ημέρα του πολέμου έκλεισε με το Κίεβο να χαρακτηρίζει μάταιες τις προσπάθειες του Μακρόν για εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου από την κρίση και τον αμερικανό υπουργό Αμυνας, Οστιν Λόιντ να ζητεί από τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, κατάπαυση του πυρός, δίχως κι αυτός να επιτύχει κάτι θετικό. Και μέσα σε αυτό το χάος, προέκυψε και η… διαφωνία Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με βολές και εναντίον της Ελλάδας!

♦ Ολες οι εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό

23:13 «Κατηγορηματικά ψευδείς και γελοίους» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Μιλς, τους ρωσικούς ισχυρισμούς για δήθεν εμπλοκή των ΗΠΑ σε πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραπληροφόρηση και διασπορά θεωριών συνωμοσίας.

=> Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:21 Ο «πρόεδρος» της αποσχισθείσας, από τη Γεωργία, επαρχίας της Νότιας Οσετίας, Ανατόλι Μπιμπίλοφ, ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα στις 17 Ιουλίου με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Tass.

Ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας, Ανατόλι Μπιμπίλοφ με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο στις 6 Μαρτίου 2019, Pavel Golovkin/Pool via REUTERS/File Photo

Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο-αστραπή με τη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008. Παρέχει οικονομική στήριξη στις δύο περιοχές, πρόσφερε τη ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους τους, ενώ χιλιάδες στρατιώτες σταθμεύουν εκεί.

20:57 Η πρώτη επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν και του ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Σοϊγκού μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δεν έλυσε κανένα «ακανθώδες πρόβλημα», δήλωσε το Πεντάγωνο.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα ακανθώδες πρόβλημα, ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

20:46 Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έχει εκδώσει απαγόρευση εισόδου σε 13 ξένους δημοσιογράφους επειδή παρήγαγαν «εντεταλμένο υλικό για τους προπαγανδιστές του Κρεμλίνου» από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Στα προβοκατόρικα άρθρα τους δημοσίευσαν παραπληροφόρηση για την κατάσταση στο μέτωπο και δυσφήμισαν τον ουκρανικό στρατό», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. Η απαγόρευση εισόδου ισχύει αρχικά για τρία χρόνια.

20:34 Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί «μάταια» να κάνει διάλογο με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κρίνοντας ότι «δεν είναι σωστό» ο γάλλος πρόεδρος να είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, να «κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις» στη Ρωσία.

«Δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην», δήλωσε ο Ζελένσκι το βράδυ της Πέμπτης στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI1, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν σήμερα στο κανάλι του στο Telegram.«Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε», παρατήρησε.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο, στις 8 Φεβρουαρίου 2022 (GettyImages Images)

«Μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη (το τέλος του πολέμου) δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος. Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι, για να τεθεί τέλος στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, η ειρήνη θα πρέπει να οικοδομείται χωρίς να «ταπεινώνεται» η Ρωσία.

19:18 Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε  η υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, αφού ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε νωρίτερα ότι η Άγκυρα δεν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών.

Μιλώντας με δημοσιογράφους η Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

18:34 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Oστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά την οποία ο αρχηγός του Πενταγώνου κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Όστιν μίλησε με τον Σοϊγκού μετά από τις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

18:18 Η Σουηδία και η Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία το Σάββατο στο Βερολίνο μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

=> Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:03 Η Ουκρανία δήλωσε πως η Ρωσία έχει μεταφέρει με τη βία στο έδαφός τουλάχιστον 210.000 παιδιά αφότου ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να τα κάνει ρώσους πολίτες.

Η Συνήγορος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λιουντμίλα Ντενίσοβα δήλωσε πως τα παιδιά περιλαμβάνονται στους 1,2 εκατ. Ουκρανούς που το Κίεβο λέει ότι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους.

17:12 Την επιβολή νέων κυρώσεων στον στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε η Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών ο στόχος των νέων κυρώσεων είναι να πλήξουν την πολυτελή ζωή του Πούτιν και των κοντινών του προσώπων. Σε αυτά περιλαμβάνονται ξαδέρφια του Ρώσου προέδρου καθώς και η πρώην σύζυγό του που θεωρούνται ως μέλη ενός οικονομικού δικτύου που έχει στήσει η ρωσική ηγεσία επιτρέποντας στον Πούτιν να δηλώνει επισήμως μικρή περιουσία και να διάγει πολυτελή βίο.

«Εκθέτουμε και θέτουμε στο στόχαστρο το σκοτεινό δίκτυο που στηρίζει τον πολυτελή τρόπο ζωής του Πούτιν και σφίγγουμε τον κλοιό στον στενότερο κύκλο του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Θα συνεχίσουμε με κυρώσεις σε όλους εκείνους που βοηθούν και υποθάλπουν την επιθετικότητα του Πούτιν μέχρι να υπερισχύσει η Ουκρανία» πρόσθεσε.

Στα 12 νέα ονόματα που προστίθενται στον κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων περιλαμβάνεται η πρώην σύζυγος του Πούτιν Λιουντμίλα Οτσερέτναγια και πολλοί συγγενείς του που κατέχουν διοικητικές θέσεις σε μεγάλες ρωσικές εταιρίες όπως η Gazprom. Αντιμετωπίζουν πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

15:54 Πραγματοποιήθηκε σε ουκρανικό δικαστήριο η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Κατηγορούμενος είναι ένας ρώσος στρατιώτης, 21 ετών, για τον φόνο ενός αμάχου 62 ετών.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ονομάζεται Βαντίμ Σισιμάριν, ότι έχει γεννηθεί στην περιφέρεια Ιρκούτσκ της Ρωσίας και επιβεβαίωσε ότι ήταν ρώσος στρατιώτης κατά τη διάρκεια της σύντομης ακροαματικής διαδικασίας.

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 18 Μαΐου.

15:11 Την αρνητική διάθεση της Τουρκίας στην πιθανή ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε την Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τις σκανδιναβικές χώρες «ξενώνες τρομοκρατών», ενώ «θυμήθηκε» και τη στάση των διοικήσεων της Συμμαχίας στη σχέση της χώρας του με την Ελλάδα.

=> Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:49 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησαν για την Ουκρανία σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν ανέφερε στον Σολτς ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό της σύρραξης «ουσιαστικά παρεμποδίζεται από το Κίεβο», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, κατά το οποίο οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας θα συνεχιστούν σε διάφορα επίπεδα.

=> Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:47 Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει το βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα αποκλειστικά το bbc και στο οποίο διακρίνονται δύο άοπλοι Ουκρανοί να πυροβολούνται πισώπλατα και χωρίς αφορμή από ρώσους στρατιώτες.

=> Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:22 Η Ουκρανία θα πολεμήσει για το Φιδονήσι «για όσο χρόνο χρειαστεί»: αυτό δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας.

«Οποιος ελέγχει το νησί, έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει οποτεδήποτε την κίνηση των πλοίων από όλα τα σημεία προς τη νότια Ουκρανία», εξήγησε ο Κίριλο Μπουντάνοφ στην ουκρανική τηλεόραση.

11:57 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7), οι οποίοι συναντώνται στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, έχουν ως στόχο να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας» ενόψει των νέων προκλήσεων, δήλωσε η προεδρεύουσα γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι G7 δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ άλλοτε μεγαλύτερη πρόκληση. Αλλά και ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο ενωμένοι», έγραψε η Αναλένα Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στο Twitter, αναφερόμενη στα κεντρικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ακόμη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και Νίκου Ποπέσκου, στους οποίους η υπουργός εξέφρασε την στήριξη και την αλληλεγγύη των G7.

10:45 Στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην Ουκρανία, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν με επιτυχία μια απόπειρα διέλευσης ρωσικών δυνάμεων ποταμού στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς.

Οι εικόνες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία έχασε τεθωρακισμένα στοιχεία ελιγμών τουλάχιστον μίας τακτικής ομάδας τάγματος και τον αναπτυγμένο εξοπλισμό γεφύρωσης πλωτήρα κατά τη διέλευση του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, δυτικά του Σεβεροντονέτσκ, ανέφερε η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.

Η ίδια πηγή πληροφοριών σημείωσε ότι το ρωσικό επιτελίο έχει ρίξει μεγάλο βάρος στις χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιζιούμ και στο Σεβεροντονέτσκ, μεταξύ Χαρκόβου και Ντονέτσκ. Πρόκειται για επαρχία-κλειδί, όχι μόνο για τον έλεγχο του Ντονμπάς αλλά και για τον έλεγχο των αγωγών φυσικού αερίου και τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων νοτιότερα, υπογράμμισε το βρετανικό υπ. Αμυνας.

10:31 Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προσφέρει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ: αυτό ανακοίνωσε ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Τζοζέπ Μπορέλ.

Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά και αποστολή αρμάτων μάχης και πυροβολικού, είπε ο ισπανός αξιωματούχος.

10:10 Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ζήτησε να παραδοθούν «περισσότερα όπλα» στην Ουκρανία και την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτήν την στιγμή να διατηρηθεί η πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν παραδίδοντας περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και αυξάνοντας τις κυρώσεις” κατά του Κρεμλίνου, δήλωσε η επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, προσερχόμενη σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των G7 στη βόρεια Γερμανία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαιρέτισε την «πολύ ισχυρή ενότητα» των Επτά για την υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία «ως τη νίκη».

08:45 Σε επίσκεψή του στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Οπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, η Χιροσίμα υπενθυμίζει «πόσο επείγον είναι» να ενισχυθούν οι διεθνείς κανόνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

O Σαρλ Μισέλ καταθέτει στεφάνι στο μνημείο της Χιροσίμα (Kyodo/via REUTERS)

«Ενώ μιλάμε, η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται. Η Ρωσία, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο (…) επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας κάνοντας αισχρές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη.

08:40 Η Ουκρανία υποστήριξε ότι κατέστρεψε ένα πλοίο διοικητικής μέριμνας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στο Φιδονήσι, ένα μικρό αλλά στρατηγικό φυλάκιο στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι αψιμάχες γύρω από το νησί τις τελευταίες ημέρες μπορεί να αναδειχθούν σε μια μεγάλη μάχη για τον έλεγχο της δυτικής ακτής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με αξιωματούχους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να σημειώσουν πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία.

«Χάρη στις ενέργειες των ναυτικών μας, το σκάφος υποστήριξης “Vsevolod Bobrov” έπιασε φωτιά – είναι ένα από τα νεότερα στον ρωσικό στόλο», δήλωσε ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού.

Δορυφορικές εικόνες που παρείχε η Maxar, έδειξαν τις συνέπειες των πιθανών πυραυλικών επιθέσεων σε ρωσικό αποβατικό σκάφος κλάσης Serna κοντά στο νησί, κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία.

Εικόνες από το Φιδονήσι, (Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Οι εικόνες έδειχναν επίσης πρόσφατες ζημιές σε κτίρια στο νησί, το οποίο έγινε διάσημο για τη θαρραλέα απάντηση των Ουκρανών υπερασπιστών του κατά τις πρώτες μέρες της εισβολής.

07:00 Το πρωτοσέλιδο των New York Times.

→ H Κίνα ανησυχεί για τα σιτηρά – καθώς οι τιμές ανεβαίνουν διεθνώς, ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο αντιμετωπίζει μια αβέβαιη συγκομιδή.

→ Η Δύση χρειάζεται ένα σχέδιο για τη Ρωσία, γράφει η εφημερίδα σε άρθρο γνώμης, όπου σημειώνεται το εξής παράδοξο: Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες στην οργή τους, όχι όμως και στους στόχους τους.

06:32 Το Reuters αναπαρήγαγε δορυφορική φωτογραφία που δείχνει την επέκταση του νεκροταφείου της Μαριούπολης. Σύμφωνα με τους αξιωματουχους της πόλης περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί, από την αρχή της ρωσικής εισβολής και την πολιορκία.

Δορυφορική φωτογραφία του νεκροταφείου στο Σταροκρίμσκε στη Μαριούπολη – νέες εκτάσεις «οργώνονται» για να υποδεχτούν νέους τάφους (Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

06:10 Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι άρχισε νέος γύρος συνομιλιών με σκοπό να διασωθούν οι μαχητές που είναι παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης.

«Αρχίσαμε νέο γύρο διαπραγματεύσεων», διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με την ίδια, δόθηκε οδηγία να διαπραγματευθούν με τη ρωσική πλευρά ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει η Τουρκία.

«Θα θέλαμε να υπογραφτεί συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει η απομάκρυνσή τους από την Αζοφστάλ — είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε», τόνισε η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σκοπός είναι η εκκένωση να γίνει κατά στάδια, εξήγησε. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασωθούν 38 στρατιωτικοί που έχουν τραυματιστεί πιο σοβαρά, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, πάντως, οι μάχες μεταξύ ρώσων ή τσετσένων στρατιωτών και των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης συνεχίζουν να μαίνονται στη γιγάντια αυτή χαλυβουργία που έγινε σύμβολο αντίστασης των Ουκρανών.

Αφού συμβεί αυτό «θα κάνουμε περαιτέρω κινήσεις», υποσχέθηκε, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους τραυματίες.

06:00 Το πρωτοσέλιδο των Financial Times: Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας προωθούν αίτηση για το NATO «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Είναι μια κίνηση που επανασχεδιάζει τον ευρωπαϊκό γεωπολιτικό χάρτη και θα πιέσει και τη γειτονική Σουηδία να αιτηθεί ένταξη στη Συμμαχία, σχολίασε το βρετανικό φύλλο, μετά την ιστορική απόφαση της Φινλανδίας να εγκαταλείψει δεκαετίες ουδετερότητας και να προσφύγει στην αγκαλιά του NATO.

02:35 Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξίωση της Ουκρανίας να της διατεθούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, ενόψει της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών των G7 στο θέρετρο Βάισενχαουζερ Στραντ, στις βόρειες γερμανικές ακτές.

Η Αναλένα Μπέρμποκ υπενθύμισε την απόρριψη από τις δυτικές δυνάμεις του ουκρανικού αιτήματος να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το NATO και πρόσθεσε πως «πήραμε επίσης καθαρή θέση» ως προς την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είπε ακόμη πως κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο την Τρίτη συζήτησε «το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», ειδικά την «ανθεκτικότητα της και τη δυνατότητά της να αμύνεται», όμως χωρίς «το NATO να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο».

02:03 Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, αναγνωρίζοντας πως οι Ρώσοι έχουν καταγράψει κάποια εδαφικά κέρδη.

«Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθέσεις του στην ανατολική ζώνη επιχειρήσεων με σκοπό να πάρει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας και να διατηρήσει τον χερσαίο διάδρομο προς την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία», σημείωσε το ουκρανικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε, οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, όπως και στη Ρουμπίζνε, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει πλέον καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

00:20 Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι θα στηρίξει κάθε κίνηση από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Θα στηρίζαμε ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία ή/και τη Σουηδία εφόσον το υποβάλουν. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση λάβουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους.

Διαβάστε: Η 78η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...