4402
Το Χάρκοβο έπειτα από ενάμιση μήνα βομβαρδισμών έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές. H ελπίδα και το κουράγιο, όμως, δεν λείπουν | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ερευνα για 5.600 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2022, 09:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/04/2022, 19:54
Το Χάρκοβο έπειτα από ενάμιση μήνα βομβαρδισμών έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές. H ελπίδα και το κουράγιο, όμως, δεν λείπουν
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ερευνα για 5.600 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2022, 09:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/04/2022, 19:54

Ενώ στο Κίεβο σπεύδουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι θηριωδίες των Ρώσων συνεχίζουν να αποκαλύπτονται: σε ένα χωριό στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι δεκάδων αμάχων, ενώ πλέον καταγγέλλεται ότι στη μαρτυρική Μπούτσα οι ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν και σε βιασμούς μικρών κοριτσιών…

♦ Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

19:15 Ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ θα γίνει ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή καγκελαρία στη Βιέννη.

«Πηγαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» για να ενθαρρύνει τον διάλογο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του καγκελαρίου, ο οποίος ήταν στην Ουκρανία το Σάββατο και συνάντησε τον Ζελένσκι.

19:01 Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε για ακόμη μία φορά τους φόνους αμάχων ουκρανών από τις ρωσικές δυνάμεις, μίλησε για εγκλήματα πολέμου και χαρακτήρισε «σκληρό, εγκληματικό και κακό» το πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όμως απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία».

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, εμφανίστηκε σε σειρά  εκπομπών πολιτικού περιεχομένου της αμερικανικής ΤV για να καταγγείλει τη «συστηματική στοχοποίηση αμάχων από τη Ρωσία, τη φρικτή δολοφονία αθώων ανθρώπων, τη βαρβαρότητα, τη διαφθορά» στην Ουκρανία.

17:37 Γνωστός για τη στενή του σχέση με τον Πούτιν, ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε σήμερα τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τις αρχές.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει κάνει και στο παρελθόν δηλώσεις υποστήριξης των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία και πιστεύει πως ο πόλεμος είναι «ένα τείχος» απέναντι στη δυτική φιλελεύθερη κουλτούρα την οποία θεωρεί «παρακμιακή».

«Ας μας βοηθήσει ο Κύριος να ενωθούμε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, και γύρω από τις αρχές», είπε ο 75χρονος Κύριλλος στη διάρκεια λειτουργίας στη Μόσχα,

17:17 Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει πως, αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, 4.503.954 άνθρωποι διέφυγαν από τη χώρα.

Περίπου 2,59 εκατ. έχουν πάει στη γειτονική Πολωνία, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ακολουθεί η Ρουμανία, με περισσότερους από 686.000 και μετά η Ουγγαρία με τουλάχιστον 419.000.

16:15 Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στο έδαφός της αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν «βασικό εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα», η ουκρανή γενική εισαγγελέας δήλωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί 5.600 περιπτώσεις φερόμενων εγκλημάτων πολέμου καθώς και 500 ρώσοι εγκληματίες πολέμου.

Αναφέρθηκε ακόμα στην επίθεση εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 52 άμαχοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σε χτύπημα που αποδίδεται σε ρωσικό πύραυλο.

«Απολύτως, είναι ένα έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Βενεντίκτοβα, λέγοντας ότι έχει αποδείξεις πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η ίδια πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του Κιέβου, που είχε εν μέρει καταληφθεί για εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις.

16:12 Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ ότι έκλεψαν θανατηφόρες ραδιενεργές ουσίες από ερευνητικά εργαστήρια. Σε ενημέρωση που αναρτήθηκε στο Facebook, η Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης της Ζώνης Αποκλεισμού υποστήριξε ότι Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στον αποθηκευτικό χώρο της ερευνητικής βάσης Ecocentre και αφαίρεσαν 133 τοξικά υλικά.

«Ακόμα και ένα μικρό μέρος αυτών των στοιχείων είναι ικανό να επιφέρει τον θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί με επαγγελματικό τρόπο», ανέφερε η δημοσίευση του οργανισμού.

16:09 Ο Σερ Τζέφρι Νάις, ο οποίος ήταν επικεφαλής κατήγορος του πρώην προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ζήτησε να εκδιωχθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να της αφαιρεθεί το προνόμιο της αρνησικυρίας. «Η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ή να ακυρωθεί το βέτο της, ή με κάποιον άλλο τρόπο να σταματήσει να έχει την εξουσία να εμποδίζει τον εαυτό της να δικάζεται. Ολο αυτό ισοδυναμεί με το να είχε ο Χίτλερ το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος θα δικαζόταν στη Νυρεμβέργη το 1946», είπε ο έγκριτος νομικός, μιλώντας στο Times Radio.

15:08 Νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες άμαχους Ουκρανούς βρέθηκε το Σάββατο στην Μπούζοβα, ένα χωριό κοντά στο Κίεβο, το οποίο είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις για εβδομάδες, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

14:51 O Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα μόνο μετά την αναμενόμενη μεγάλη μάχη για την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον σύμβουλο του ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες και πρέπει να τις κερδίσει, ιδίως στο Ντονμπάς. Και μετά από αυτό, η Ουκρανία θα αποκτήσει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση, από την οποία θα μπορεί να υπαγορεύσει ορισμένους όρους. Μετά από αυτό, οι πρόεδροι θα συναντηθούν. Αυτό μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρεις εβδομάδες», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

14:20 Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους πιστούς που γέμισαν σήμερα την πλατεία του Αγίου Πέτρου για τις τελετές της Κυριακής των Βαΐων των Καθολικών, ζήτησε να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία και να επιτευχθεί «εκεχειρία του Πάσχα».

Ο Πάπας ανάμεσα στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, με φόντο την ουκρανική σημαία – REUTERS/Remo Casilli

«Ας σιγήσουν τα όπλα, ας ξεκινήσει μια εκεχειρία του Πάσχα. Όχι για να ξαναγεμίσουν τα όπλα και να αρχίσουν και πάλι οι μάχες. Μια εκεχειρία για να φτάσουμε στην ειρήνη, διαμέσου μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης, κάνοντας και κάποιες θυσίες για το καλό των πολιτών. Άλλωστε, τι είδους νίκη θα είναι εκείνη που θα καταφέρει να αναρτήσει σημαία σε σωρούς από συντρίμμια;», είπε ο ποντίφηκας.

14:16 Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς και για επιπλέον αμυντική και οικονομική υποστήριξη προς τη χώρα του.

13:32 Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν στην ουκρανική πόλη Ντεργκάτσι στη βορειοανατολική επαρχία Χάρκοβο, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ολεγκ Σινιεγκούμποφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Οι ρωσικές δυνάμεις διενήργησαν 66 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές, είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε:

«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, υπάρχουν απώλειες. Όπως μπορείτε να δείτε, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να ‘πολεμά’ με τον άμαχο πληθυσμό, επειδή δεν έχει καθόλου νίκες στο μέτωπο», είπε ο Σινιεγκούμποφ.

11:52 Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν το Σάββατο, σε ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Η Μοσκάλκοβα σημείωσε ότι μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν στη Ρωσία υπήρχαν τέσσερις εργαζόμενοι στην Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας Rosatom και στρατιώτες.

«Νωρίς σήμερα το πρωί προσγειώθηκαν στο ρωσικό έδαφος», ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μοσκάλκοβα.

Παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεσων Interfax μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι ουκρανικό κομβόι θωρακισμένων οχημάτων και αντιαεροπορικός οπλισμός καταστράφηκαν από ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα.

11:11 Το Κίεβο συμφώνησε για τη χρήση εννέα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να βοηθήσει τον κόσμο να διαφύγει από τις σφοδρές συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης με ιδιωτικά οχήματα αμάχων από την Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Ολες οι διαδρομές για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιφέρεια της Λουγκάνσκ θα λειτουργήσουν όσο υπάρχει κατάπαυση του πυρός από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής», ανέφερε η Βερεστσούκ στο Telegram.

09:59 Ενας άνθρωπος τραυματίστηκε από τις οβίδες που εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Λουγκάνσκ και την πόλη Ντνίπρο, πλήττοντας διάφορα κτίρια και προκαλώντας μια πυρκαγιά, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, περιφερειάρχης του Ντνιπροπετρόφσκ, γνωστοποίησε στο Telegram πως σημειώθηκε επίσης επίθεση στο αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο.

«Το ίδιο το αεροδρόμιο και οι υποδομές σε κοντινή απόσταση καταστράφηκαν».

08:46 Ενα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν νωρίς το πρωί στο Σιεβιεροντονέτσκ, στην πολιορκημένη περιφέρεια του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της.

«Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες», ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι.

08:40 Στην τακτική ημερήσια αναφορά του για την κατάσταση στην Ουκρανία, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έκανε και πάλι λόγο για μεγάλες απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, τις οποίες οι Μόσχα προσπαθεί να αντισταθμίσει με επιστράτευση προσωπικού που είχε αποσυρθεί από το στράτευμα την περασμένη δεκαετία.

Το πιο ενδιαφέρον της αναφοράς του βρετανικού υπ. Άμυνας είναι ότι σημειώνει πως γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό που επιχειρεί στην Ουκρανία και δυνάμεις από τη μη αναγνωρισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

08:19 Νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκε στο Μπουζόβα, χωριό κοντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε προ ημερών από τον στρατό της Ουκρανίας, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ο Τάρας Ντίντιτς, κοινοτάρχης στη δημοτική ενότητα Ντίμτριβκα, στην οποία υπάγεται το Μπουζόβα και αρκετά άλλα παρακείμενα χωριά, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό πως τα πτώματα βρέθηκαν σε τάφρο κοντά σε πρατήριο καυσίμων. Ο αριθμός τους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη, διευκρίνισε.

«Τώρα επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαμε ‘καυτά σημεία’, πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν», είπε ο κ. Ντίντιτς.

Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο στις αρχές Απριλίου για δεκάδες νεκρούς στο χωριό Μπουζόβα και γύρω από αυτό, για περίπου 30 πτώματα.

05:01 Σχέδια για ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά του σύνορα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας επεξεργάζεται το NATO, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Σμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε ο νορβηγός επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ, που πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για έναν χρόνο ακόμη, είπε επίσης στη συνέντευξή του στην Τέλεγκραφ ότι οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές θα ληφθούν στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξώθησε τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους για την άμυνα.

03:56 Ο Ζελένσκι επανέλαβε στο βραδινό διάγγελμά του την απαίτηση να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.

«Όταν η τυραννία επιτίθεται εναντίον όλων όσα διατηρούν την ειρήνη στην Ευρώπη, πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία», συνέχισε.

«Ο δημοκρατικός κόσμος ασφαλώς μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες», επέμεινε.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως ο σκοπός της «αντιπολεμικής συμμαχίας μας» είναι να τερματιστεί η σύρραξη «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που χαρακτήρισε όχι μόνο «ηθικό καθήκον για όλες τις δημοκρατίες» αλλά και «στρατηγική άμυνας για κάθε πολιτισμένο κράτος».

«Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία. Ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι στόχος για τη Ρωσία».

03:34 Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι το Μεξικό «δεν αποδέχεται» τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιοποίησε για να συμπέσει με διεθνή εκδήλωση υποστήριξης στα θύματα του πολέμου.

«Δεν αποδεχόμαστε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επειδή υποφέραμε κι εμείς από εισβολές», τόνισε ο Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αναφερόμενος στις εισβολές στρατευμάτων της Ισπανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

«Τασσόμαστε υπέρ ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση», πρόσθεσε.

01:25 Συνολικά 21 ουκρανικά νοσοκομεία «καταστράφηκαν ολοσχερώς» αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας, ενώ άλλες 300 δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και κλινικών, υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Στην περίπτωση των νοσοκομείων που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί να οικοδομηθούν από την αρχή, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως οι ασθενείς τους χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα.

00:10 Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία, η οποία αναμένει μεγάλη ρωσική επίθεση σε αυτό το έδαφος, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης στο Telegram.

≈Σήμερα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα ρωσικά πλήγματα στην περιοχή του Ντονέτσκ. Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν», ανέφερε ο Πάβλο Κιριλένκο.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 10 Απριλίου

22:11 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις δυτικές χώρες να «ακολουθήσουν το παράδειγμα» της Βρετανίας σε σχέση με τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Και άλλα δυτικά δημοκρατικά κράτη πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε έχοντας δίπλα του τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεσμεύτηκε να παράσχει στο Κίεβο τεθωρακισμένα οχήματα και αντιπλοϊκούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο.

Τζόνσον και Ζελένσκι στις κοινές τους δηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου στο Κίεβο (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

«Είναι καιρός να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων σε εμάς», συνέχισε.

20:59 Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «είναι βαθιά απογοητευμένος και στεναχωρημένος από τη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν», με τον οποίο, όπως είπε, ήταν κάποτε κοντά.

«Δεν μπορώ ούτε και θέλω να κρύψω ότι είμαι βαθιά απογοητευμένος από τη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανέλαβε μια πολύ σοβαρή ευθύνη απέναντι σε όλο τον κόσμο», είπε σε δημόσια συγκέντρωση στη Ρώμη του δεξιού κόμματός του Forza Italia, το οποίο ανήκει στον ευρύ συνασπισμό που υποστηρίζει την κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο Μάριο Ντράγκι.

«Τον είχα γνωρίσει πριν από σχεδόν 20 χρόνια και πάντα μου φαινόταν δημοκράτης και άνθρωπος της ειρήνης», συνέχισε ο 85χρονος μεγιστάνας, ο οποίος διετέλεσε τρεις φορές επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης μεταξύ 1994 και 2011. Ο Μπερλουσκόνι είχε αποφύγει μέχρι τώρα να ασκήσει κριτική δημοσίως στον Πούτιν.

20:54 Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αθήνα Σερχίι Σούτενκο πήγαν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» για να δουν τον φιλικό αγώνα Ολυμπιακός – Σαχτάρ, που διεξήχθη στο πλαίσιο της εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων για τους ουκρανούς πρόσφυγες.

19:52 «Καθορίζουμε ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας στον αγώνα της χώρας του ενάντια στη βάρβαρη εκστρατεία της Ρωσίας» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο Μπόρις Τζόνσον που επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:01 Συνολικά 9,1 δισ. ευρώ για τον ουκρανικό λαό συγκέντρωσε η διεθνής καμπάνια «Stand Up For Ukraine».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει 1 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

«Εξακόσια εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Και 400 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα κράτη της πρώτης γραμμής που κάνουν μια τόσο εξαιρετική δουλειά και βοηθούν τους πρόσφυγες που έρχονται», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


! 17:48 Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο με κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ο Αντρίι Σίμπιγκα, αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Μεγάλη Βρετανία ηγείται της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, του αντιπολεμικού συνασπισμού, των κυρώσεων κατά του Ρώσου επιτιθέμενου» έγραψε ο Σίμπιγκα στο Facebook αναρτώντας μια φωτογραφία που δείχνει τους δύο ηγέτες να συζητούν. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που επισκέπτεται την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου

17:18 Η Ουκρανία είναι «πάντα έτοιμη» να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την ανακάλυψη θηριωδιών σε απελευθερωμένες ουκρανικές πόλεις και παρά μια επικείμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά» δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ. Ο τελευταίος επισκέπτεται το Κίεβο και την Μπούτσα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, που έγινε ένα σύμβολο των θηριωδιών της ρωσικής εισβολής.

16:49 Η Ιταλία σκοπεύει να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στην ουκρανική πρωτεύουσα αμέσως μετά το Πάσχα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Ήμασταν οι τελευταίοι που φύγαμε από το Κίεβο και θα είμαστε από τους πρώτους που θα επιστρέψουμε», είπε ο Ντι Μάιο μετά από συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία

15:31 Εκείνοι που διέπραξαν θανάτους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων στην πόλη αυτή βορειοδυτικά του Κιέβου.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτό είναι ένα έγκλημα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε… εκείνοι που το έκαναν πρέπει να λογοδοτήσουν.»

14:45 Περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

14:04 Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την υπηρεσία βίντεο Youtube, που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Google, ότι μπλόκαρε τον λογαριασμό της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, «Douma-TV» και υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον παραβιάζει με αυτό τον τρόπο «τα δικαιώματα των Ρώσων», ενώ η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας. Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως το Youtube “υπέγραψε την καταδίκη του”. Δημοσιογράφοι του AFP διαπίστωσαν πως ο εν λόγω λογαριασμός δεν ήταν προσβάσιμος στην πλατφόρμα σήμερα το πρωί.

12:34 Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις της Μόσχας κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών στην αεροπορική βάση «Μιρχορόντ», στην περιοχή της Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, κατεστράφησαν επίσης ένα μαχητικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού.

11:41 Μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Κομισιόν, για την ανάγκη στήριξης των εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία.

11:36 Η προεδρία της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της χώρας Σίριλ Ραμαφόσα συζήτησε τηλεφωνικά την Παρασκευή με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την επομένη της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ενέκρινε απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Νότια Αφρική, η κυβέρνηση της οποίας επικρίνεται διότι αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν ανάμεσα στις 58 χώρες οι οποίες επέλεξαν την αποχή στην ψηφοφορία αυτή.

Ήταν η τρίτη φορά που η Νότια Αφρική απείχε σε ψηφοφορίες επί σχεδίων αποφάσεων για τον πόλεμο.

!! 11:34 O Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild ότι ηγέτης κράτους-μέλους της ΕΕ τού ζήτησε αποδείξεις ότι «δεν ήταν σκηνοθετημένο» το σκηνικό στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα όπου βρήκαν φρικτό θάνατο δεκάδες άμαχοι.

11:02 Η Μόσχα αναδιοργανώνει τη διοίκηση των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, αναθέτοντας την αρχηγία της επιχείρησης σε έναν ρώσο στρατηγό με μεγάλη εμπειρία από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχο της Δύσης.

Ο διοικητής της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας του ρωσικού στρατού, στρατηγός Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, ηγείται πλέον της ευρύτερης επιχείρησης εισβολής, ανέφερε ο αξιωματούχος στο BBC.

10:29 Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Στους διαδρόμους που προγραμματίζεται να ανοίξουν σήμερα περιλαμβάνεται ένας για την απομάκρυνση με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς ανθρώπων από την Μαριούπολη, πρόσθεσε η Βερεστσούκ.

10:01 Τους 18.187 έφτασαν οι ουκρανοί πρόσφυγες που εισήλθαν στην Ελλάδα από την αρχή του πολέμου. Από αυτούς 5.394 είναι ανήλικοι. Αυτό ανέφερε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε νεότερη ενημέρωσή του.

Με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το τελευταίο 24ωρο (8/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 229 πυκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 54 ανήλικοι.

09:40 Ο οίκος Standard and Poor’s υποβάθμισε τα ομόλογα της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» («selective default», SD), επικαλούμενος τον αυξανόμενο κίνδυνο η Μόσχα να μην μπορέσει ή να μη θελήσει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στους ξένους ομολογιούχους.

08:22 Ο Βάντιμ Τόκαρ, ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι.

Τα περισσότερα από τα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε ο αιρετός, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό. Ο δήμαρχος του Μακάριφ είπε ακόμη ότι το 40% του χωριού έχει καταστραφεί και ότι η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου έχουν κοπεί.

Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

08:10 Στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην Ουκρανία, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται κατά αμάχων στην Ουκρανία, όπως αυτοί που σκοτώθηκαν την Παρασκευή, από την πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην περιοχή Ντονμπάς, τη Μαριούπολη και την Μικολάγιφ, υποστηριζόμενες από συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας.

Η ουκρανική αντίσταση εξακολουθεί να αποτρέπει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας να εγκαθιδρύσει χερσαίο διάδρομο ανάμεσα στην Κριμαία και το Ντονμπάς, επεσήμανε επίσης το Λονδίνο

07:39 Χιλιάδες ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος χθες βράδυ. Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς, εκτίμησε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Χάρκοβο (στα βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα.

Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς.

06:00 Μερικά από τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου:

→Ο Guardian στέκεται στην επίθεση στο Κραματόρσκ και γράφει: Τρόμος στον σιδηροδρομικό σταθμό

→ Οι Financial Times: Πενήντα νεκροί από πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό σε ουκρανική πόλη.

→Η σκανδαλοθηρική The Sun: Το Κακό δεν έχει όρια – η Ρωσία σκοτώνει 50 πολίτες.

05:20 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησής του στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί βάση για την έναρξη διαδικασίας ένταξης μιας χώρας θα σταλούν μέσα σε μια εβδομάδα.

«Η κυβέρνησή μας θα ετοιμάσει τις απαντήσεις (…) πολύ γρήγορα, πιστεύω μέσα σε μία εβδομάδα», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του.

Το ερωτηματολόγιο επέδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου. Η Κομισιόν το εξετάζει.

Η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνήθως εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, με πολυετή διάρκεια, ακόμη κι αν η Κομισιόν εκφράσει θετική γνώμη. Ωστόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε και πάλι ταχείες διαδικασίες.

Ο Ζελένσκι με την Φον ντερ Λάιεν στο Κιέβο, υπό το βλέμμα του Μπορέλ

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η διαδικασία θα είναι επιτυχής και η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ. «Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε επιτέλους κοντά στην πραγμάτωση του στόχου μας εδώ και πολύ καιρό», είπε.

⇒ Διαβάστε περισσότερα εδώ

!! 02:50 Ρώσοι στρατιώτες βίασαν ανήλικα παιδιά στην Μπούτσα, κατήγγειλε η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου Λουντμίλα Ντενισόβα.

Δεκατετράχρονη από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε από πέντε στρατιώτες, ανέφερε η επίτροπος μέσω Facebook. Πρόσθεσε ότι 11χρονο αγόρι από την Μπούτσα επίσης βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα.

Η Ντενισόβα κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα αυτά, που χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου.

Για βιασμούς από ρώσους στρατιωτικούς έκανε λόγο επίσης ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Κριβί Ρι. Στα θύματα συγκαταλέγονται 16χρονη, που έμεινε έγκυος, και 78χρονη, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

01:31 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ, σκοτώνοντας πάνω από πενήντα ανθρώπους, την οποία χαρακτήρισε εσκεμμένη ρωσική επίθεση εναντίον αμάχων.

«Αναμένουμε σθεναρή παγκόσμια αντίδραση σε αυτό το έγκλημα πολέμου», είπε στο βραδινό διάγγελμά του. Επανέλαβε την αξίωση να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια (…) όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

00:10 Το μήνυμα του μεγάλου Μπρους Σπρίνγκστιν για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας.

00:07 Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη τους ομολόγους του της Ιταλίας, Λορέντσο Γκουερίνι, και της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση, ο τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά ότι στηρίζουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν επίσης στην «ανάγκη κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατόν», προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών και να αποτραπεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης,

Πριν από την τριμερή σύσκεψη, ο Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε κατ’ ιδίαν τόσο με τον ιταλό όσο και με τον βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

00:02 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχτηκε στο Κίεβο τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Εντουαρντ Χέγκερ.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ανδρών (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Η Σλοβακία προσέφερε στην Ουκρανία ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, ώστε να μπορέσει να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, κυρίως τις αεροπορικές επιδρομές —μια δωρεά που κατέστη δυνατή με την αποστολή τεσσάρων αντιπυραυλικών συστοιχιών Patriot από το ΝΑΤΟ στη Σλοβακία.

Διαβάστε: Η 44η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...