971
Κομβόι με ρωσικά τανκς κοντά στην πολιορκημένη Μαριούπολη | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η μάχη για το Ντονμπάς θα θυμίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 20:51
Κομβόι με ρωσικά τανκς κοντά στην πολιορκημένη Μαριούπολη
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Η μάχη για το Ντονμπάς θα θυμίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 20:51

Μετά την αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή του Κιέβου και άλλα σημεία στη βόρεια Ουκρανία, ο πόλεμος φαίνεται πως μπαίνει σε μια νέα φάση, καθώς το Κρεμλίνο αποφάσισε να επικεντρωθεί στην κατάκτηση του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας.

Το Κίεβο ζητεί περισσότερα βαρέα όπλα από τη Δύση και αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, τονίζοντας ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα θυμίσει στους Συμμάχους τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ή θα μας βοηθήσετε τώρα –και εννοώ αυτές τις ημέρες, όχι εβδομάδες– ή η βοήθειά σας θα έρθει πολύ αργά και πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, σε συνάντηση των ΝΑΤΟϊκών ομολόγων του, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Κουλέμπα ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν άμεσα αντιαεροπορικά συστήματα, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και πολεμικά αεροσκάφη.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα έχει τα απαραίτητα όπλα για να πολεμήσει. Το ερώτημα είναι πότε. Η μάχη για το Ντονμπάς θα σας θυμίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με μεγάλες επιχειρήσεις, χιλιάδες τανκς,  αεροσκάφη, πυροβολικό», τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι η συμμαχία θα δυναμώσει τη στήριξή της στην Ουκρανία, παρέχοντας μια ευρεία γκάμα οπλικών συστημάτων, καθώς και υποστήριξη για την κυβερνοασφάλεια και εξοπλισμό για την προστασία από χημικό και βιολογικό πόλεμο.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ακόμα ότι ο Πούτιν δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχει αλλάξει ο βασικός στόχος του, που είναι να αποκτήσει τον έλεγχο της Ουκρανίας και να καταφέρει σημαντικές στρατιωτικές νίκες στο πεδίο των μαχών. Βλέπουμε τους Ρώσους να ανασυντάσσονται και να επανατοποθετούνται. Περιμένουμε μεγάλη μάχη για το Ντονμπάς. Είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλη χρονική διάρκεια. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, μήνες και πιθανώς χρόνια. Γι’ αυτό και πρέπει να προετοιμαστούμε για πολύ περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Οι Δυτικοί θεωρούν ότι ο Πούτιν θέλει μία μεγάλη και οριστική νίκη μέχρι τις 9 Μαΐου, την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με μία μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Καθώς, λοιπόν, ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα φάση, οι χώρες του ΝΑΤΟ σιγά σιγά αυξάνουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, παραβαίνοντας σιωπηρά τη δέσμευσή τους για αμυντική μόνο στήριξη στο Κίεβο, που είχαν ορίσει στην αρχή του πολέμου οι δυτικοί ηγέτες.

Οπως σημειώνει ο Guardian, το ερώτημα παραμένει αν τα όπλα μπορούν να δώσουν τη νίκη στους Ουκρανούς ή αν οι χώρες που στέλνουν ολοένα και περισσότερα όπλα, θα προκαλέσουν αντίποινα από τους Ρώσους.

«Το θέμα είναι κατά πόσο η Δύση θα αποφασίσει να στείλει επιθετικά όπλα και αν μπορεί να συνεχίσει και να αυξήσει την ποσότητά τους», είπε ο Φιλ Οσμπορν, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Τις πρώτες έξι εβδομάδες του πολέμου, ο στρατός της Ουκρανίας κατάφερε να αντιμετωπίσει τους Ρώσους με ελαφρύ πεζικό, οπλισμένο με αντιαρματικά μπαζούκας. Η κακή τακτική των Ρώσων και η αποφασιστικότητα των Ουκρανών ανάγκασε το Κρεμλίνο να παρατήσει τα σχέδιά του για κατάκτηση του Κιέβου και της βορειοανατολικής Ουκρανίας και να ρίξει το βάρος του στη νοτιοανατολική χώρα.

Εκεί όμως, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς οι Ρώσοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και τοποθετημένοι.

Αυτοκίνητα ιδιωτών και οργανώσεων ετοιμάζονται να απομακρύνουν αμάχους από το Ρουμπίζνιε του Λουγκάνσκ | Luhansk Regional State Administration via REUTERS

Το τελευταίο 24ωρο, γράφει ο Guardian, έγινε γνωστό ότι η Τσεχία έστειλε 12 τανκς Τ-72, σοβιετικού σχεδιασμού, αντιαεροπορικά συστήματα και τεθωρακισμένα οχήματα, κάτι που σημαίνει μία στροφή στην προμήθεια «επιθετικών όπλων», παρά τις διαβεβαιώσεις των δυτικών ηγετών ότι δεν θα το έκαναν.

Από μόνη της η αποστολή της Τσεχίας, βέβαια, δεν αρκεί για να γυρίσει τον πόλεμο ή να καλύψει τα κενά των Ουκρανών (94 ουκρανικά τανκς εκτιμάται ότι έχουν καταστραφεί), αλλά οι πληροφορίες λένε ότι η Πολωνία, που ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αγόρασε 250 αμερικανικά τανκς, μπορεί να δώσει 100 στην Ουκρανία, χωρίς τα οποία δύσκολα θα αντέξει η Μαριούπολη.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η Βρετανία σκέφτεται να στείλει τεθωρακισμένα για περιπολίες και αναγνωριστικές αποστολές στο Κίεβο.

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να εξαπλωθούν οι συγκρούσεις σε όλο τον Ντονμπάς, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να πολιορκούν τη Μαριούπολη για να δημιουργήσουν γέφυρα με την Κριμαία, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν περισσότερα εδάφη για λογαριασμό των αυτοανακηρυχθεισών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τους αυτονομιστές. Μέρος της επιχείρησης είναι η προσπάθεια περικύκλωσης των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στα τέλη Απριλίου θα έχουν μια καλύτερη εικόνα για τη στρατιωτική ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι Δυτικοί θεωρούν ότι ο Πούτιν θέλει μία μεγάλη και οριστική νίκη μέχρι τις 9 Μαΐου, την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με μία μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν αντιαρματικά Javelin αξίας 100 εκατ. δολαρίων, συν άλλο εξοπλισμό αξίας 300 εκατ. δολαρίων με δύο νέα επιθετικά όπλα, ανάμεσά τους πυραυλικά συστήματα, ενδεχομένως APKWS, τα οποία φορτώνονται σε πολεμικά αεροσκάφη ή drones, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από το έδαφος.

Επίσης, οι Αμερικανοί στέλνουν 10 μαχητικά drones Switchblade 600, που πετούν για 40 λεπτά σε απόσταση 90 χλμ. και μεταφέρουν αντιαρματικές κεφαλές όπως τα Javelin.

Τα drones αυτά, σε συνδυασμό με τα τουρκικά Bayraktar, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν πολύ τους Ουκρανούς να χτυπήσουν ρωσικές θέσεις και οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου, πίσω από την πρώτη γραμμή στο Ντονμπάς.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στα τέλη Απριλίου θα έχουν μια καλύτερη εικόνα για τη στρατιωτική ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Δύση πρέπει να αποφασίσει ποιοι είναι οι στόχοι της: Να δώσει τη δυνατότητα στην Ουκρανία να πιέσει το Κρεμλίνο και να το αναγκάσει να συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις ώστε να τελειώσει ο πόλεμος ή να πιέσει για μεγαλύτερη στρατιωτική ήττα που θα προκαλέσει την όποια απρόβλεπτη αντίδραση του Πούτιν;

Διότι, όπως είπε δυτικός αξιωματούχος, θα είναι πολύ διαφορετικό να προσπαθήσουν να διώξουν τελείως τους Ρώσους από τις περιοχές των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, αφού αυτοί είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις θέσεις τους εκεί με κάθε τρόπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...