470
Ο Κωστής Χατζηδάκης (εδώ στο βήμα της Βουλής) έκανε λόγο για “εισαγγελείς” και “υπερασπιστές του λιγνίτη” | INTIMEnews

Λιγνίτης: Ο Κωστής Χατζηδάκης απαντά στην υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2020, 16:56
Ο Κωστής Χατζηδάκης (εδώ στο βήμα της Βουλής) έκανε λόγο για “εισαγγελείς” και “υπερασπιστές του λιγνίτη”
|INTIMEnews

Λιγνίτης: Ο Κωστής Χατζηδάκης απαντά στην υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2020, 16:56

Την απορία του για το απόθεμα θράσους και την απίστευτη υποκρισία που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στο συγκεκριμένα ζήτημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ξεπέρασε ακόμα και τον χειρότερο εαυτό του!

«Την ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της περιοχής της Μεγαλόπολης την καταλαβαίνω διότι αλλάζει η ζωή τους μετά από 50-60 χρόνια, αυτό όμως που σημειώνω με έκπληξη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα ξεπέρασε και το χειρότερο εαυτό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι είναι ένα κόμμα οικολογικό επί τη βάσει αυτής της αντιλήψεως είχε έρθει τον περασμένο Σεπτέμβριο και καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες με το σκεπτικό ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων θα είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον με πρόσχημα την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Τώρα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και το κόμμα αυτό το υποτιθέμενο οικολογικό μας λεει “ζήτω ο λιγνίτης”», παρατήρησε μιλώντας στα  στα Παραπολιτικά 90,1, για να προσθέσει:

«Πραγματικά δεν μπορώ να βγάλω άκρη, αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη για τρεις ακόμα λόγους Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λεει στην καλύτερη εκδοχή να παραμείνει για μερικά χρόνια ακόμα ο λιγνίτης, ο ίδιος επεχείρησε να πουλήσει κάποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μάλιστα δυο φορές. Τη δε δεύτερη φορά χωρίς “κατώφλι” δηλαδή θα μπορούσαν να πουληθούν ακόμα και με 1 ευρώ και δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής. Γιατί οι λιγνιτικές μονάδες έχουν γίνει βαρίδι για τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει χάσει μόνο το ’18 200 εκ. € από το λιγνίτη και το ’19 300 εκ από το λιγνίτη και αυτό λόγω του ότι άλλαξε η διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα και εκεί που θεωρείτο πλεονέκτημα πριν από μερικά χρόνια η προνομιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο λιγνίτη τώρα εχει καταντήσει μειονέκτημα».

Επιπλέον, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης, «πέραν της αποτυχημένης προσπάθειας να ιδιωτικοποιήσουν τις λιγνιτικές μονάδες, ξεχνάνε “οι εισαγγελείς”, “οι υπερασπιστές του λιγνίτη” σήμερα,  ότι την τελευταία δεκαετία η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων – και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης – μειώθηκε  από τις 30.000 γιγαβατώρες στις 10.000 γιγαβατώρες και η μισή μείωση έγινε επί των δικών τους ημερών, διότι προφανώς έβλεπαν – έστω και ελλιπώς- ότι υπάρχει μια τέτοια κατεύθυνση. Η  εξέλιξη με τους ρύπους στο χρηματιστήριο του διοξειδίου του άνθρακα είναι τέτοια που επιβάλλεται να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση και για λόγους οικονομικούς και για λόγους περιβαλλοντικούς».

Ο υπουργός Ενεργειας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό θέατρο από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Κάνουν φοβερά κοντόφθαλμη αντιπολίτευση, αλλά είναι πρόβλημά τους», σχολίασε, επαναλαμβάνοντας περιληπτικά τα  μέτρα που θα ληφθούν για τις λιγνιτικές περιοχές τα οποία και είχε ανακοινώσει προχθές από το βήμα σχετικής ημερίδας στην Πτολεμαΐδα: Κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ταχεία έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, ειδικά φορολογικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ.α.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...