429
Τα ζώα έχουν ήδη δημιουργήσει αντισώματα για τους προηγούμενους κορονοϊούς SARS και Mers | Shutterstock

Λάμα και καμήλες στη μάχη κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 15:05
Τα ζώα έχουν ήδη δημιουργήσει αντισώματα για τους προηγούμενους κορονοϊούς SARS και Mers
|Shutterstock

Λάμα και καμήλες στη μάχη κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 15:05

Η πρόληψη της νόσου Covid-19  με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, βασίζεται στην υπόθεση ότι θα μπορέσει να προκαλέσει την παραγωγή σημαντικής ποσότητας ειδικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2.

Εκτός από τις «πηγές» αντισωμάτων που είναι το πλάσμα αίματος από άτομα που έχουν ιαθεί (εδώ) και τα εμβόλια που διεγείρουν το ανοσοποιητικό, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την παρασκευή εμβολίων.

Μια «πηγή» παραγωγής αντισωμάτων θα μπορούσε να είναι τα ζώα. Η προσέγγιση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και βασίζεται στο γεγονός ότι ορισμένα είδη ζώων παράγουν σημαντικές ποσότητες αντισωμάτων για συγκεκριμένα είδη ιών, είτε επειδή μολύνονται συχνά από αυτούς, είτε επειδή είναι ανθεκτικά σε αυτούς.

Τα αντισώματα από τα ζώα μπορούν να συλλεγούν από τους επιστήμονες και με ειδική επεξεργασία να γίνουν κατάλληλα για χρήση σε άνθρωπο.

Η επεξεργασία είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι τα αντισώματα που έχουν παραχθεί σε ζώα, δεν μπορούν να χορηγηθούν απευθείας στον άνθρωπο, διότι θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα και στην καλύτερη περίπτωση θα τα απορρίψει.

Λάμα και καμήλες

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, περιγράφεται η απομόνωση τέτοιων ειδικών αντισωμάτων από λάμα, τα οποία είχαν εμβολιαστεί με κορονοϊούς.

Τα λάμα, όπως και οι στενοί τους συγγενείς οι καμήλες, αποτελούν ξενιστές ορισμένων κορονοϊών όπως του MERS και του SARS. Επιπλέον τα λάμα και οι καμήλες παράγουν μια τάξη αντισωμάτων, τα οποία  διαφέρουν από τα ανθρώπινα, καθώς λείπει μια περιοχή από το γενετικό τους υλικό (η μια από τις δυο αλυσίδες, έχουν μόνο τη λεγόμενη βαριά αλυσίδα, αντί βαριά και ελαφρά).

Αυτά τα αντισώματα ονομάζονται «αντίσωμα μονής περιοχής» και μπορούν να αποκτήσουν συγγένεια και ειδικότητα για αντιγόνα συγκρίσιμη με τα συμβατικά αντισώματα.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων που έγιναν από το κέντρο βιολογικών ερευνών VIB-UGent στο Βέλγιο και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, οι ερευνητές εμβολίασαν λάμα με πρωτεΐνες από κορονοϊούς MERS-CoV και SARS-CoV-1, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα εμβόλια περιείχαν την πρωτεΐνη – ακίδα με την οποία οι κορονοϊοί συνδέονται στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, πολλαπλασιάζονται και τα καταστρέφουν. Αυτή η πρωτεΐνη όμως ίσως αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» του ιού, καθώς η απενεργοποίηση της εμποδίζει την είσοδο του στα κύτταρα και συνεπώς τον πολλαπλασιασμό του.

Ακολούθως, απομόνωσαν αντισώματα μονής περιοχής  από το εμβολιασμένο λάμα και διαπίστωσαν ότι αυτά μπορεί να εξουδετερώνουν τους ιούς MERS-CoV και SARS-CoV-1, που είναι συγγενικοί με τον SARS-CoV-2. Κατάφεραν επίσης να διαπιστώσουν ποια είναι τα σημεία της πρωτεΐνης-ακίδας στα οποία συνδέονται τα αντισώματα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτά τα αντισώματα έχουν δραστικότητα και έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας που βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2. Λόγω της θερμοσταθερότητας και χημειοσταθερότητας αυτών των αντισωμάτων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα θεραπευτική ή προληπτική επιλογή, σχολιάζουν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...