386
Προβληματισμός στo Μαξίμου για τις επιθέσεις Αμερικανών, Γάλλων και Βρετανών στη Συρία | SOOC

Κυβερνητικές πηγές: Το Συριακό δεν λύνεται με πολεμικές επιδρομές

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2018, 16:53
Προβληματισμός στo Μαξίμου για τις επιθέσεις Αμερικανών, Γάλλων και Βρετανών στη Συρία
|SOOC

Κυβερνητικές πηγές: Το Συριακό δεν λύνεται με πολεμικές επιδρομές

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2018, 16:53

Η κρίση στη Συρία μπορεί να επιλυθεί μόνο δια του διπλωματικού διαλόγου, κι όχι με «πολεμικές επιχειρήσεις», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, λίγες ώρες μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία κατά εγκαταστάσεων που φέρεται να συνδέονται με το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ.

«Η χθεσινή επιχείρηση, όπως αναμενόταν δεν βοήθησε στην επίλυση της συριακής κρίσης. Δεν είμαστε σήμερα ένα βήμα πιο κοντά σε ένα σημείο ισορροπίας», σημείωσε ο ίδιος, απηχώντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου.

O αξιωματούχος μάλιστα τόνισε πως η χειρότερη υπηρεσία που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι πολιτικές ηγεσίες είναι να οδηγήσουν σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και στηρίζει τις προσπάθειες για την εξάλειψή τους. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να διερευνήσει διεξοδικά κάθε σχετικό περιστατικό και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

«Παράλληλα, στόχος της διεθνούς κοινότητας», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών, «πρέπει να παραμείνει η προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στη Συρία, που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα και την περιοχή. Που θα επιτρέψει την επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους και που θα προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων.

«Προς την κατεύθυνση αυτή», υπογραμμίζεται, «θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε άμεσα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους βαλλόμενους πληθυσμούς.

«Η διπλωματία πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να συνεχισθούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» καταλήγει.

Την αντίθεσή του στις επιδρομές εξέφρασε νωρίτερα και o ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι αυτές εγκυμονούν κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία μάς βρίσκουν αντίθετους και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή. Ο ΟΗΕ είναι ο μόνος αρμόδιος να διενεργήσει τις έρευνες και να παραπέμψει τους ενόχους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, η οποία καταλήγει:

«Ο πόλεμος δεν είναι η λύση για το δράμα του συριακού λαού αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Μονόδρομος οι διπλωματικές και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και ο ενεργός ρόλος των διεθνών οργανισμών. Είναι αναγκαία η κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης και ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα που θα αποτρέψει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...