419
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πανηγυρίζει τη νίκη του | REUTERS/Kemal Aslan

Εχασε ξανά ο Ερντογάν: Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2019, 20:26
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πανηγυρίζει τη νίκη του
|REUTERS/Kemal Aslan

Εχασε ξανά ο Ερντογάν: Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2019, 20:26

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξασφάλισε για δεύτερη φορά τη νίκη με το 54,03% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψήφων, όπως μετέδωσαν το βράδυ της Κυριακής το CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, ηττήθηκε και πάλι.

Ο ηττηθείς συνεχάρη για δεύτερη φορά τον νικητή των εκλογών εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Χρειάστηκε βέβαια οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης να ψηφίσουν ξανά επειδή το πρώτο αποτέλεσμα δεν άρεσε στον «Σουλτάνο» Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό περί τουρκικής «δημοκρατίας»…

Εστω και μέσω Twitter, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη και αυτός τον νέο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης. Ηταν βέβαια αυτός που πίεσε για την ακύρωση του πρώτου γύρου που είχε γίνει στις 31 Μαρτίου, μια κίνηση που αποδείχτηκε λανθασμένη.

Από την πλευρά του και ο νικητής δηλώνει ότι «επιθυμεί να συνεργαστεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη.

Το μέλλον θα δείξει πόσο αρμονική θα είναι αυτή η συνεργασία. Αφενός, ο Ιμάμογλου θα μπορεί να έχει τον αέρα του ανθρώπου που προκάλεσε την μεγαλύτερη -μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες κυριαρχίας- πολιτική ήττα του Ερντογάν. Αφετέρου, ο νέος δήμαρχος είχε ήδη να αναζητά στοιχεία διαφθοράς και κατασπατάλησης εντός του πανίσχυρου δήμου Κωνσταντινούπολης, στοιχεία που έδειχναν προς την πλευρά του κύκλου του προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ένα ηχηρό ράπισμα για τον Ερντογάν, ο οποίος έως τώρα εμφανιζόταν ως «άχαστος» και είδε για δεύτερη φορά τους πολίτες της σημαντικότερης τουρκικής μητρόπολης να του γυρίζουν την πλάτη.

Το μήνυμα είναι ότι ο «Σουλτάνος» μπορεί να ηττηθεί και αυτό θα έχει μεγάλη σημασία στα επόμενα χρόνια.

Πίνακας με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα και χάρτης από την Hurriyet. Με κόκκινο οι περιοχές όπου υπερίσχυσε ο Ιμάμογλου

Οι κάλπες έκλεισαν νωρίς το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου 10.570.222 ψηφοφόροι ψήφισαν για την εκλογή νέου δημάρχου, μετά την ακύρωση του αποτελέσματος στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Η εκλογή έλαβε δημοψηφισματικό χαρακτήρα ως προς τις πολιτικές της κυβέρνησης, και εξελίχθηκε σε ένα τεστ αποφασιστικής πολιτικής σημασίας για τον πρόεδρο Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), μετά την απώλεια του ελέγχου της δημοτικής αρχής, πριν από τρεις μήνες, στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, η οποία αποτελεί και το κύριο οικονομικό της κέντρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...