340
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε προεκλογική συγκέντρωση πριν λίγες ημέρες | EPA

Κωνσταντινούπολη: Τι βρήκε ο δήμαρχος των 17 ημερών στα συρτάρια του δήμου

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 12:42
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε προεκλογική συγκέντρωση πριν λίγες ημέρες
|EPA

Κωνσταντινούπολη: Τι βρήκε ο δήμαρχος των 17 ημερών στα συρτάρια του δήμου

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 12:42

Νέα «όπλα» για την επανεκλογή του διαθέτει ο Εκρέμ Ιμάμογλου, νικητής στις δημοτικές εκλογές, που ακυρώθηκαν, στην Κωνσταντινούπολη, μετά από 17 μέρες παραμονής του στη δημαρχία.

Τόσο πρόλαβε να μείνει δήμαρχος ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πριν αποφασίσει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας, τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών, στις 23 Ιουνίου, μετά από αίτημα του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ιμάμογλου δηλώνει πως δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία του στην πόλη όπου το κόμμα του Ερντογάν κέρδιζε τη δημαρχία επί 25 χρόνια.

Οπως γράφουν οι New York Times, μέσα στις 17 ημέρες ο Ιμάμογλου ανακάλυψε στα συρτάρια έγγραφα της διοίκησης με δεκάδες περιπτώσεις κακοδιοίκησης και διασπάθισης κρατικού χρήματος από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου. Δεκάδες αυτοκίνητα και εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν για τις κατοικίες των δημοτικών λειτουργών.

Με βάση όσα ανακοίνωσε ο Ιμάμογλου, από τα ταμεία του δήμου, αντλούσαν διαρκώς οι πολιτικοί υπεύθυνοι του κυβερνώντων κόμματος για τα προσωπικά τους έξοδα, αδιαφορώντας για το έλλειμμα 26 δισ. τουρκικών λιρών (περίπου 4 δισ. ευρώ).

Οπως υποστηρίζει ο Ιμάμογλου, το γραφείο του δημάρχου διαχειρίζεται το 40% του συνολικού προϋπολογισμού της πόλης, ενώ το υπόλοιπο 60% του προϋπολογισμού της Κωνσταντινούπολης το διαχειρίζονται 28 ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες κατέχουν, ή τις διαχειρίζονται άμεσα υποστηρικτές ή σύμμαχοι του Ερντογάν.

Η διαφορά στις ψήφους ανάμεσα στον υποψήφιο του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ (φωτό) και τον Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν μόλις 14.000 ψήφοι, σε σύνολο οκτώ εκατ. – Reuters
Ξυλοδαρμοί δημοσιογράφων

Τον ξυλοδαρμό τους καταγγέλουν δημοσιογράφοι που αντιτίθενται στον Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ιντρίς Οζιγιόλ, που έχει τη δική του εφημερίδα στην Αττάλεια, κατήγγειλε στους Times ότι τον χτύπησαν τρεις άντρες και τον άφησαν αιμόφυρτο στον δρόμο λόγω των πολιτικών του απόψεων.

«Προσπαθούν να φοβίσουν τον κόσμο», είπε.

Παρόμοιες καταγγελίες έγιναν για τέσσερις ακόμα επιθέσεις σε αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους τις τελευταίες εβδομάδες.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πριν τρία χρόνια, ο Ερντογάν έκλεισε 150 μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλη την Τουρκία, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...