343
Ο Αντόνιο Κόστα κατά το διάγγελμά του προς τον λαό της Πορτογαλίας | REUTERS

Κρίση στην Πορτογαλία για τα αναδρομικά των εκπαιδευτικών

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2019, 15:47
Ο Αντόνιο Κόστα κατά το διάγγελμά του προς τον λαό της Πορτογαλίας
|REUTERS

Κρίση στην Πορτογαλία για τα αναδρομικά των εκπαιδευτικών

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2019, 15:47

Με παραίτηση απειλεί ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αν το κοινοβούλιο αγνοήσει τις προειδοποιήσεις του και ψηφίσει τον νόμο με τον οποίο θα ξεπαγώσουν οι μισθοί των εκπαιδευτικών.

«Η επικύρωση αυτής της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να υποβάλει την παραίτησή της», είπε ο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το μέτρο που εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εκπαίδευσης μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τις δημόσιες δαπάνες.

Οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν εδώ και μήνες ζητώντας την αναπροσαρμογή των μισθών τους, που πάγωσαν κατά την περίοδο της κρίσης. Μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής και άλλα συνδικάτα του δημοσίου τομέα ζήτησαν να αντιμετωπιστούν κατά τον ίδιο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς, σε μία κίνηση που θυμίζει την κατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης.

«Αυτό είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα στοιχίσει 800 εκατομμύρια ευρώ στους Πορτογάλους», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν αναδρομικά που καλύπτουν σχεδόν 9,5 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τους δώσει τα χρήματα που αναλογούν σε σχεδόν τρία χρόνια.

Ο Κόστα, ο οποίος κατάφερε να αναδιαρθρώσει τα δημόσια οικονομικά αφότου σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας, το 2015, εκτίμησε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και «απειλούν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας», τονίζοντας: «Αυτή η αξιοπιστία είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Θα συνιστούσε έλλειψη σεβασμού για τους Πορτογάλους, ενώ πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της τετραετίας και στις εκλογές, να διαλύσουμε αυτά που τους στοίχισαν τόσο ακριβά», συνέχισε.

Η Επιτροπή Εκπαίδευσης συμφώνησε να άρει το πάγωμα των μισθών των εκπαιδευτικών. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν το μοναδικό που τάχθηκε κατά της πρότασης, η οποία στηρίχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα (PC) και το Αριστερό Μπλοκ (BE), τους δύο συμμάχους του στην κυβέρνηση, αλλά και από τη δεξιά αντιπολίτευση.

«Πρέπει να αναγνωρίσω ότι το PC και το BE είναι συνεπή με όσα υπερασπίζονται από το 2017… αυτοί που είναι ασυνεπείς είναι τα δύο άλλα κόμματα», σχολίασε ο Κόστα, εννοώντας τα κόμματα στα δεξιά του.

Το κείμενο που εγκρίθηκε από την επιτροπή θα πρέπει να περάσει πρώτα από το κοινοβούλιο και κατόπιν να επικυρωθεί από τον πρόεδρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...