324
Ο ισπανός φιλόσοφος-αρθρογράφος Φερνάντο Σαβατέρ δούλευε στην El Pais επί 47 έτη | Gustavo Valiente/Europa Press via Getty Images

Ο αιρετικός φιλόσοφος που απολύθηκε «νύχτα» από την El País

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2024, 14:50
Ο ισπανός φιλόσοφος-αρθρογράφος Φερνάντο Σαβατέρ δούλευε στην El Pais επί 47 έτη
|Gustavo Valiente/Europa Press via Getty Images

Ο αιρετικός φιλόσοφος που απολύθηκε «νύχτα» από την El País

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2024, 14:50

Παραμένει ο Φερνάντο Σαβατέρ ο κορυφαίος φιλόσοφος της ισπανικής Αριστεράς ή μήπως έγινε νέο σύμβολο του συντηρητισμού; Αυτό το ερώτημα ταλανίζει την Ισπανία, έγραψε η Corriere della Sera, έπειτα από την απόλυσή του, την περασμένη Δευτέρα, από την κεντροαριστερή εφημερίδα El País, στην οποία αρθογραφούσε από ιδρύσεώς της, τη δεκαετία του 1970.

Μάλιστα, τον έδιωξαν λίγο προτού κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του, στο οποίο καυτηριάζει τη μεταστροφή της Αριστεράς. Η άκομψη απόλυση πραγματοποιήθηκε ύστερα από 47 χρόνια αδιάκοπης δημοσιογραφικής παρουσίας.

Βέβαια, ο Σαβατέρ είχε κριτικάρει το έντυπο για τη «μεγάλη αλλαγή του», επί τα χείρω φυσικά, αφού «κατάντησε κυβερνητικό μέσο». Το γεγονός ότι ο φιλόσοφος-αρθρογράφος δεν χώνεψε ποτέ του τον σοσιαλιστή ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και, ακόμη περισσότερο, τους κυβερνητικούς συνεταίρους του, είναι κοινό μυστικό στην Ισπανία, ωστόσο η εκ μέρους του δημόσια καταγγελία της El País ήταν πρωτοφανής. Μάλιστα, θύμισε πως όταν ο Σάντσεθ πήρε τα ηνία του κόμματός του, το 2017, απολύθηκαν από την εφημερίδα όλοι οι συντάκτες που του ασκούσαν κριτική.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Σαβατέρ παραδέχεται ότι έχει αλλάξει και αυτός με τα χρόνια. Αποστασιοποιήθηκε εγκαίρως από τα ιδεολογήματα του λεγόμενου «νέου σοσιαλισμού», κατακρίνοντας «τη δικτατορία του φεμινιστικού πουριτανισμού που εκπροσωπούν οι Podemos» και αμφισβητώντας ανοιχτά τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής – αυτές οι συγκεκριμένες αιρετικές θέσεις συνιστούν εγκλήματα καθοσιώσεως για την καθεστηκυία ιδεολογία, συνεπώς η απόλυσή του από την El País δεν είναι κάτι μυστηριώδες.

Ο Σαβατέρ κατήγγειλε επίσης την «εισβολή των αυτονομιστών Καταλανών» στην πρώην εφημερίδα του, αλλά και γενικότερα στην ισπανική πολιτική: «Ο μαζικός εισοδισμός των Καταλανών στην El País και το γεγονός ότι σιγά σιγά κατέλαβαν σημαντικές θέσεις εκεί συνιστούν θεμελιώδη αλλαγή. Ο Σάντσεθ δεν έχει αρχές. Κάνει μόνο ό,τι τον βολεύει».

Οπως έγραψε το ιταλικό Μέσο, ο φιλόσοφος-αρθρογράφος ενοχλήθηκε και από «την ατυχή γυναικεία εισβολή» στην εφημερίδα. Ετσι, τον περιποιήθηκε με ειρωνεία: «Ποιος ξέρει; Μπορεί από το ερχόμενο Σάββατο στην τελευταία σελίδα της El Pais, εκεί που έγραφε ο Σαβατέρ, να εμφανίζεται η υπογραφή κάποιας γυναίκας…»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...