957
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή | George Vitsaras / SOOC

Κουτσούμπας: Δηλητηριώδες το «δεν υπάρχει χώρος για αγώνες, πρέπει να έχουμε εθνική ομοψυχία»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 22:15
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή
|George Vitsaras / SOOC

Κουτσούμπας: Δηλητηριώδες το «δεν υπάρχει χώρος για αγώνες, πρέπει να έχουμε εθνική ομοψυχία»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 22:15

Ήταν ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή. Όχι μόνο επειδή διεξήχθη σε πείσμα του κορονοϊού, ούτε μόνο επειδή τα μέτρα προστασίας και η πειθαρχία των επισκεπτών ήταν εντυπωσιακά. Αλλά και επειδή ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εμπλούτισε τη γνωστή ρητορική του κατά του συστήματος με αφορισμούς για την Covid-19. Είπε, για παράδειγμα, ότι «ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός». Τόνισε το σύνθημα «Σοσιαλισμός! Για να νικήσει η ζωή!». Ενώ ενδιαφέρον είχε ότι κατήγγειλε ως δηλητηριώδη τη θέση «δεν υπάρχει χώρος για αγώνες, πρέπει να έχουμε εθνική ομοψυχία».

Στην ομιλία του στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ο κ. Κουτσούμπας επικαλέστηκε ακόμα και τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

«Το σύνθημα ”Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε για να νικήσει η ζωή”, μπορεί να είχε ως αφετηρία την τελευταία κραυγή του Τζορτζ Φλόιντ, που ασφυκτιούσε κάτω από το γόνατο του αμερικανού αστυνομικού, αλλά τελικά αυτές οι κραυγές γίνονται όλο και περισσότερες σε όλο τον πλανήτη και στην χώρα μας» υπογράμμισε, για να προσθέσει: «Το φετινό φεστιβάλ γίνεται ξεχωριστό γιατί πάει κόντρα στο ρεύμα. Γιατί ταρακουνάει τις συνειδήσεις που βομβαρδίζονται καθημερινά από διάφορα όπως το “τίποτα δεν αλλάζει” ή το δηλητηριώδες “δεν υπάρχει χώρος για αγώνες, πρέπει να έχουμε εθνική ομοψυχία”».

Μιλώντας για το σύνολο των εξελίξεων κατήγγειλε την κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας ακόμα και των μητροπόλεων του καπιταλισμού, την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, την όξυνση των επικίνδυνων ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των αστικών τάξεων κάθε χώρας που εκδηλώνονται με κάθε αφορμή ακόμα και με το εμβόλιο (για την Covid 19) και εξήγησε πως αυτοί οι παράγοντες είναι αλληλοτροφοδοτούμενοι.

«Πρόκειται για τα αδιέξοδα, τη βαρβαρότητα, τη σήψη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που καλούνται να τα πληρώσουν οι λαοί ακόμη και με την ζωή τους, σε περιπτώσεις πολεμικών εμπλοκών. Είναι αυτό που πολύ εύστοχα αποτυπώθηκε, με αφορμή την πανδημία, στο σύνθημα “ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός”!» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην «περικύκλωση» της Ρωσίας

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, καταγγέλλοντας τους «ισχυρούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κυρίως ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ από τη μία μεριά και τη Ρωσία και την Κίνα από την άλλη, στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο»

«Σε αυτόν τον καμβά των αντιθέσεων είναι ενταγμένες και οι εξελίξεις στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες επίσης είναι σε περίοδο όξυνσης, με ισχυρούς κινδύνους για την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τη ζωή του ελληνικού λαού και κυρίως της νεολαίας» είπε.

Υπογράμμισε ότι «οι βαθυστόχαστες αναλύσεις, που έλεγαν ότι όσο η Ελλάδα είναι το καλό παιδί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τόσο θα κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χρεοκοπούν παταγωδώς. Το δε επιχείρημα, ότι αυτοί οι φονιάδες είναι εγγύηση για την ασφάλεια του λαού μας έχει απαντηθεί σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Στη Γιουγκοσλαβία παλιότερα, στη Συρία, στην Ουκρανία, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και αλλού».

Όπως σημείωσε, «οι μεγάλοι σύμμαχοι της ελληνικής άρχουσας τάξης υποδαυλίζουν την τουρκική επιθετικότητα, την αμφισβήτηση συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Την ίδια στιγμή η χώρα μας με ευθύνη των κυβερνήσεων μετατρέπεται σε οχυρό για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, παίρνοντας μέρος στην περικύκλωση της Ρωσίας».

Είπε ότι με βάση την διευθέτηση των συμφερόντων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων και την υψηλή εποπτεία του ευρωατλαντικού παράγοντα υπογράφτηκαν οι συμφωνίες σκοπιμότητας της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τον καθορισμό ΑΟΖ» προσθέτοντας ότι «οι συμφωνίες αυτές και οι συμβιβασμοί που περιέχουν προετοιμάζουν τον επόμενο συμβιβασμό με την Τουρκία για την συνεκμετάλλευση ενεργειακών και άλλων πόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Έκανε λόγο για συμφωνίες «ανάμεσα σε ληστές» με «συμμαχίες που όπως γρήγορα φτιάχνονται, έτσι γρήγορα και απότομα αναδιατάσσονται με απόλυτο κριτήριο το πως θα ικανοποιούνται επιχειρηματικά συμφέροντα. Τέτοιες συμφωνίες είναι προσωρινές. Για αυτό το ΚΚΕ επισημαίνει: το δίλημμα συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή είναι πλαστό».

Είπε ότι γίνεται επιχείρηση απόσπασης της συναίνεσης του λαού στην πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και πρόσθεσε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, παρά κάποιες επιμέρους διαφορές για αντιπολιτευτικούς κυρίως λόγους, στηρίζουν μέχρι κεραίας την κυβερνητική πολιτική και τις συμφωνίες που υπογράφει η ΝΔ και δεσμεύονται μάλιστα να τις τηρήσουν. Γι’ αυτό κιόλας ο πρωθυπουργός ομολογεί πως ενημερώνει επιλεκτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για αυτά τα θέματα».

Αναφέρθηκε και στις διάφορες «οπορτουνιστικές δυνάμεις που με τις θέσεις τους ρίχνουν νερό στο μύλο της γραμμής της συνεκμετάλλευσης που προωθούν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα» ενώ «ορισμένοι μάλιστα – σε απόλυτη σύμπνοια με αυτά τα κέντρα – φτάνουν στο σημείο να αρνούνται την ύπαρξη κυριαρχικών δικαιωμάτων ή να βαφτίζουν ως προοδευτική κι αντικαπιταλιστική τη θέση ότι δήθεν οι λαοί δεν πρέπει να πολυενδιαφέρονται για οικονομικές ζώνες και επήρειες νησιών, γιατί όλα αυτά αφορούν μόνο τις πολυεθνικές».

«Στην πράξη παίζουν το παιχνίδι αυτών των πολυεθνικών και των ενεργειακών κολοσσών. Αφήνουν ανοιχτή την πόρτα να σπάει το ενιαίο της ελληνικής επικράτειας και αυτή να διαιρείται ανάμεσα σε ηπειρωτικές περιοχές με πλήρη επήρεια και στα νησιά που έχουν μειωμένη ή και καθόλου επήρεια.

Κυρίως όμως δείχνουν κάτι βαθύτερο. Ότι θεωρούν αδύνατη τη δυνατότητα του λαού να γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου που του ανήκει» τόνισε.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια και τα εξοπλιστικά προγράμματα γίνονται με κριτήριο την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟϊκών επιδιώξεων.

«Τελικά το πραγματικό δίλημμα για το λαό μας τίθεται αλλιώς: Μόνιμη ειρήνη ή μόνιμος κίνδυνος πολεμικών εμπλοκών;» είπε προσθέτοντας: «Το δεύτερο το ζούμε. Το πρώτο γίνεται; Ναι! Υπάρχει τέτοιος δρόμος. Που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας, μπορούν με την πάλη τους να αποδεσμευτούν από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επικίνδυνες ενώσεις τους».

Εξέφρασε την υπερηφάνεια του ΚΚΕ για τις αδελφικές συντροφικές σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, τονίζοντας «οι κοινές μας τοποθετήσεις και στόχοι πάλης είναι μία πολύτιμη δύναμη ενάντια τόσο στον εθνικισμό, όσο και στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου».