384
Οκτώβριος 2019, ο Μάικ Πομπέο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου - τώρα θα συναντηθούν στα Χανιά | Nikos Libertas / SOOC

Ο Πομπέο ξανάρχεται

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 20:36
Οκτώβριος 2019, ο Μάικ Πομπέο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου - τώρα θα συναντηθούν στα Χανιά
|Nikos Libertas / SOOC

Ο Πομπέο ξανάρχεται

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 20:36

Ήταν Οκτώβριος του 2019 όταν ο Μάικ Πομπέο είχε επισκεφτεί την Αθήνα. Τώρα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιστρέφει στην Ελλάδα —δεν έχει ξαναϋπάρξει τόσο πυκνή παρουσία του αμερικανικού παράγοντα στη χώρα μας. Επιστρέφει βέβαια σε μια διαφορετική χώρα, όχι μόνο λόγω πανδημίας κορονοϊού, αλλά κυρίως επειδή μεσολάβησε η κρίση στην Ανατ. Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι σαφές λοιπόν ότι η άφιξη του αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών συνδέεται με αυτές τις εξελίξεις στα λεγόμενα ελληνοτουρκικά —ο Πομπέο είναι γνώστης των καταστάσεων καθώς μόλις προ ημερών επισκέφτηκε τη Λευκωσία (εδώ), ενώ τον Δεκαπενταύγουστο είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στη Βιέννη (εδώ) για να ακολουθήσει συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη … Δομινικανή Δημοκρατία ένα 48ωρο αργότερα (εδώ).

Το νέο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα γίνει, όπως αναφέρουν «Η Καθημερινή της Κυριακής» και «Το Βήμα της Κυριακής» μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου και τυπικά έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πομπέο θα βρίσκεται στη χώρα μας στις 28-29 Σεπτεμβρίου.

Η επίσκεψη του Πομπέο θα γίνει με αφορμή ομιλία του σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα ακολουθήσει ταξίδι του και στα Χανιά, όπου και αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ασφαλώς ο Πομπέο θα επισκεφτεί και τη βάση της Σούδας την οποία, ως γνωστόν, οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να αναβαθμίσουν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας απεγκλωβισμού της από τη βάση του Ιντσιρλίκ (εδώ).

Όπως υπογραμμίζει η «Καθημερινή της Κυριακής», το νέο ταξίδι του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα σχετίζεται με την στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας —εξού και η επίσκεψη στη Σούδα—, έχει όμως και απόλυτη σχέση με την επιθυμία της Ουάσινγκτον για εκτόνωση της έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο.

Εξάλλου, όπως εκτιμούν αναλυτές, μια τέτοια προαναγγελία του ταξιδιού του Πομπέο στην Ελλάδα, «εγγυάται» μια σχετική ηρεμία ώστε να μπορέσουν Αθήνα και Άγκυρα να μπουν στη σφαίρα των διερευνητικών, τις οποίες προωθεί από την πλευρά του αποτελεσματικά ο γερμανικός παράγοντας.

Το τρίγωνο Βρυξελλών – Βερολίνου – Ουάσινγκτον έχει ασκήσει σε τέτοιο βαθμό πιέσεις που, σύμφωνα πάλι με την «Καθημερινή της Κυριακής», οι ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών είναι ζήτημα 24ωρων. Μάλιστα τα ραντεβού Αθήνας και Άγκυρας έχουν προσδιοριστεί για αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24 – 25 Σεπτεμβρίου).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...